Ρωσία

Η Μ. Βρετανία εξετάζει διασπορά των μαχητικών αεροσκαφών της σε πολιτικά αεροδρόμια υπό το φόβο της Ρωσίας

Ο Αρχηγός της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Μεγάλης Βρετανίας έκανε μια δήλωση στην οποία κάνει μνεία για εφαρμογή τακτικών της περιόδου του Ψυχρού πολέμου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μεγάλη Βρετανία θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει πολιτικά αεροδρόμια για την ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών  της και προφανώς, δεν μιλάμε μόνο για τη διασφάλιση της προστασίας των συνόρων του Ηνωμένου  Βασιλείου, αλλά και για τη χρήση πολιτικών αεροδρομίων για ανάληψη  πιθανών  αεροπορικών επιθέσεων σε βάρος εχθρικών δυνάμεων.

"Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία θα συνεχίσει τις ασκήσεις που πραγματοποιούσε  κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου εν μέσω της απειλής που θέτουν οι Ρωσικοί πύραυλοι cruise ", δήλωσε ο επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Aρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Sir Mike Wigston, είπε ότι θέλει η RAF να ασκηθεί εκ νέου σε τύπους ασκήσεων που δεν έχουν πραγματοποιηθεί για 30 χρόνια και ότι  για το σκοπό αυτό θα διεξαχθεί μια σειρά από αιφνιδιαστικές ασκήσεις για τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών σε πολιτικά αεροδρόμια που ονομάζεται "Exercise Agile Stance".

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, τα μαχητικά θα διαταχθούν να διασπαρούν, δηλαδή να εγκαταλείψουν τις  αεοπορικές βάσεις τους για να προσγειωθούν σε πολιτικά αεροδρόμια ή ακόμα και σε αυτοκινητόδρομους. 

Σύμφωνα με τον Wigston, εάν τα αεροσκάφη μάχης είναι διασκορπισμένα σε όλη τη χώρα, θα είναι πολύ δύσκολο για τον εχθρό να χτυπήσει. ", - αναφέρει τη βρετανική " Telegraph ".

Ωστόσο, σε περίπτωση πραγματικής επίθεσης από το Λονδίνο, η Ρωσία διαθέτει αρκετά πυραυλικά όπλα για να καταστρέψει το ήμισυ των στρατιωτικών αεροπορικών βάσεων της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας μέσα σε λίγα λεπτά , ενώ  τα σύγχρονα συστήματα ραντάρ μπορούν να ανιχνεύσουν την κίνηση στρατιωτικών αεροσκαφών σε εύρος αρκετών χιλιάδων χιλιομέτρων και σε περίπτωση συγκέντρωσης σημαντικών δυνάμεων σε μη στρατιωτικά αεροδρόμια, θα πραγματοποιηθούν επίσης επιθέσεις εναντίον τους.

Τα παραπάνω έρχονται σε συνέχεια της σκληρής φραστικής αντιπαλότητας μεταξύ Ρωσίας-ΗΠΑ αναφορικά με τυχόν μελλοντική  εγκατάσταση υπερηχητικών πυραύλων  στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα η Ρωσία πρόσφατα  έστειλε σκληρή προειδοποίηση στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις προθέσεις του Πενταγώνου να αναπτύξει υπερηχητικούς πυραύλους στην Ευρώπη, αναφέροντας ότι οποιαδήποτε  τέτοια προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών  θα λάβει σκληρή απάντηση.

Στο πλαίσιο της ετοιμότητας των Ηνωμένων Πολιτειών να εντάξουν στο οπλοστάσιο τους υπερηχητικούς πυραύλους, έγινε γνωστό ότι το Πεντάγωνο σκοπεύει να αναπτύξει ορισμένους πυραύλους αυτού του τύπου κοντά στη ρωσική επικράτεια.

Ωστόσο, η ρωσική πλευρά έστειλε μια αυστηρή προειδοποίηση στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με το απαράδεκτο τέτοιων μέτρων, υπογραμμίζοντας ότι αυτός ο παράγοντας θα αποσταθεροποιήσει  την Ευρώπη, αφού " θα αφήσει τη Ρωσία χωρίς λίγο μέχρι  καθόλου χρόνο να αντιδράσει."

«Υπενθυμίζουμε στο Πεντάγωνο ότι η πιθανή ανάπτυξη των υπερηχητικών πυραύλων των ΗΠΑ στην Ευρώπη θα ήταν εξαιρετικά αποσταθεροποιητική. Οι σύντομοι χρόνοι πτήσης τους θα μειώσουν τους χρόνους λήψης αποφάσεων και θα αυξήσουν την πιθανότητα ακούσιας σύγκρουσης. ", αναφέρει η Ρωσική Πρεσβεία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια τέτοια δήλωση από τη ρωσική πλευρά εμφανίστηκε αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες δοκίμασαν τον υπερηχητικό πύραυλο AGM-183A ARRW, τον οποίο τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν "ως ένα γρήγορο κτύπημα", εναντίον της Μόσχας.

Ταυτόχρονα, μέχρι σήμερα, ο ρωσικός στρατός εφαρμόζει επιτυχώς ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας που έχουν σχεδιαστεί για την καταπολέμηση υπερηχητικών στόχων.

Στον αντίποδα το Πεντάγωνο αντέδρασε για πρώτη φορά στις δοκιμές του ρωσικού υπερηχητικού πυραύλου "Zircon", κατηγορώντας τη Ρωσία για αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας κατάστασης. Τέτοιες κατηγορίες από το Πεντάγωνο εναντίον της Ρωσίας οφείλονται κυρίως σε μια προσπάθεια να ασκήσουν πίεση στη Ρωσία, πιθανώς προκειμένου να επιστήσουν την προσοχή του ΟΗΕ.

"Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα νέα ρωσικά υπερηχητικά συστήματα είναι ένας δυνητικά αποσταθεροποιητικός παράγοντας και αποτελούν σημαντική απειλή." ,δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Ο Kirby δεν έκανε καμία περαιτέρω αναφορά, ωστόσο Ρώσοι ειδικοί επισημαίνουν το γεγονός, ότι στην πραγματικότητα σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν τα μέσα να αντιμετωπίσουν υπερηχητικούς πυραύλους, και ως εκ τούτου οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι τα ρωσικά υπερηχητικά όπλα είναι επικίνδυνα και απαιτούν την κατάλληλη αντίδραση.

Με τη σειρά τους, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι τα ρωσικά υπερηχητικά όπλα δεν εμπίπτουν σε καμία συμφωνία, και ως εκ τούτου οι προσπάθειες των ΗΠΑ να παρουσιάσουν τα ρωσικά όπλα με αρνητικό τρόπο είναι προκλητικές.

Βεβαίως οι παραπάνω ισχυρισμοί των Ρώσων ειδικών στερούνται βάσης , αφού υπερηχητικούς πύραυλους διαθέτουν και οι ΗΠΑ και συνεπώς είναι το ίδιο επικίνδυνο  οι εν λόγω πύραυλοι να προκαλέσουν αστάθεια σε μικρό χρονικό διάστημα, μειώνοντας το χρονικό περιθώριο αντίδρασης. 

Επίσης όπως οι Ρώσοι αναπτύσσουν προγράμματα συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας για την καταπολέμηση υπερηχητικών στόχων, το αυτό κάνουν και οι ΗΠΑ.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι ο Ψυχρός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας καλά κρατεί και εισέρχεται  σε μία καινούργια φάση. 

Ωστόσο υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία αναφορικά με το μέγεθος της απειλής και της αντιμετώπισης των υπερηχητικών πυραύλων, όπου μειονεκτεί εμφανέστατα η Ρωσία λόγω γεωγραφίας, και εξηγώ.

Το έδαφος των ΗΠΑ είναι σε μεγάλη απόσταση από την Ρωσία και συνεπώς ο χρόνος αντίδρασης της σε περίπτωση επίθεσης από τη δεύτερη είναι με μικρός , αλλά  κρίνεται ως  σχετικά επαρκής. Δεν συμβαίνει όμως και το ίδιο στην περίπτωση που οι ΗΠΑ εγκαταστήσουν υπερηχητικούς πυραύλους σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, αφού οι αποστάσεις είναι μηδαμινές σε σχέση με την ταχύτητα των συγκεκριμένων πυραύλων και κατά συνέπεια ο χρόνος αντίδρασης μηδαμινός από τη Ρωσία.

Και επειδή η δράση φέρνει πάντα αντίδραση, μετά την εγκατάσταση υπερηχητικών πυραύλων σε Ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ , αλλά και σε πλοία της Συμμαχίας θα είναι αναμενόμενο η Ρωσία να εγκαταστήσει ανάλογα οπλικά συστήματα αλλά και συστήματα προστασίας της κοντά στα σύνορα της με την Ευρώπη.

Η συνέχεια θα είναι λίγο ως πολύ αναμενόμενη και θα έχει να κάνει  με την αγορά και ανάπτυξη ανάλογων συστημάτων από τις χώρες του ΝΑΤΟ, προκειμένου να αποκρούσουν τυχόν επίθεση της Ρωσίας εναντίον τους.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι ένας νέος κύκλος Ψυχρού πολέμου  μεταξύ  ΗΠΑ-ΝΑΤΟ με την Ρωσία να βρίσκεται σε εξέλιξη απομακρύνοντας την οποιαδήποτε πιθανότητα προσέγγισης  ΕΕ-Ρωσίας, η οποία μέσω της διπλωματίας των αγωγών και του εμβολίου κατά του COVID-19  είχε επιχειρηθεί από την τελευταία.

Κλείνοντας θα λέγαμε ότι η ένταξη των υπερηχητικών πυραύλων στο οπλοστάσιο ΗΠΑ-Ρωσίας αλλάζει την εικόνα του μελλοντικού πεδίου μάχης σε Στρατηγικό επίπεδο, αφού ελαχιστοποιεί το χρόνο αντίδρασης του αμυνόμενου, ενώ παράλληλα ωθεί την πολεμική βιομηχανία στην δημιουργία και ένταξη  στις Ένοπλες Δυνάμεις αντιπυραυλικών συστημάτων πολύ ποιο προηγμένων από τα ήδη υπάρχοντα για την αντιμετώπισή τους.

Η κίνηση της RAF για διασπορά των μαχητικών της σε πολιτικά αεροδρόμια που προαναφέραμε είναι κίνηση διασφάλισης της αποφυγής αιφνιδιαστικής καταστροφής της από  υπερηχητικούς Ρωσικούς πυραύλους σε πρώτο χρόνο και η διατήρηση δυνατότητας ανταπόδοσης των κτυπημάτων σε δεύτερο χρόνο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ