Ρωσία

Γυρίσαμε 30 χρόνια πίσω! Και η Ρωσία μετά τις ΗΠΑ βγαίνει από την Συνθήκη για τους Ανοιχτούς Ουρανούς

Συνεχίζεται ο νέος "Ψυχρός πόλεμος" ΗΠΑ-Ρωσίας με κάθε αφορμή...

Όπως το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε γράψει από τον Ιανουάριο η Ρωσία αποχωρεί από τη Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί» γιατί πριν είχε αποχωρήσει η κυβέρνηση Τραμπ. 

Σήμερα Τρίτη 11 Μαΐου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέβαλε στη Δούμα σχέδιο νόμου που καταγγέλλει τη Συνθήκη για τους Ανοιχτούς Ουρανούς .

Αυτό αποδεικνύεται από τα δεδομένα στον ιστότοπο της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

"Να καταγγείλει τη Συνθήκη για τους Ανοιχτούς Ουρανούς που υπεγράφη στην πόλη του Ελσίνκι στις 24 Μαρτίου 1992", αναφέρει το έγγραφο.

Το επεξηγηματικό σημείωμα του νομοσχεδίου αναφέρει ότι η Ρωσία συνέβαλε σημαντικά στην εφαρμογή της Συνθήκης, «κάθε χρόνο γινόταν δεκτή και πραγματοποίησε τον μεγαλύτερο αριθμό πτήσεων παρατήρησης και ήταν επίσης η πρώτη που δημιούργησε και άρχισε να χρησιμοποιεί ψηφιακό εξοπλισμό παρατήρησης».

"Στις 22 Νοεμβρίου 2020, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν από τη συνθήκη με ένα τεράστιο πρόσχημα, το οποίο αναστάτωσε σημαντικά την ισορροπία των συμφερόντων των κρατών μερών στη συνθήκη, που επιτεύχθηκε στο πέρας της. Έτσι, η συμμόρφωση στην συνθήκη και η σημασία της για οικοδόμηση εμπιστοσύνης και διαφάνειας υπέστη σοβαρές ζημιές και απειλήθηκε η εθνική ασφάλεια. Υπό αυτές τις συνθήκες, αποφασίστηκε η έναρξη εσωτερικών διαδικασιών για την απόσυρση της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τη συνθήκη ", αναφέρει το επεξηγηματικό σημείωμα.

Τι ορίζει η Συνθήκη Ανοικτών Ουρανών (Open Skies)

Με την συνθήκη για τους «Ανοιχτοί Ουρανοί» καθιερώθηκε ένα πρόγραμμα άοπλων πτήσεων εναέριας επιτήρησης σε ολόκληρη την επικράτεια των συμμετεχόντων. Η συνθήκη έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη δίνοντας σε όλους τους συμμετέχοντες, ανεξάρτητα από το μέγεθος, έναν άμεσο ρόλο στη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις στρατιωτικές δυνάμεις και τις δραστηριότητες που τους αφορούν.

Το Open Skies είναι μια από τις πιο ευρείες διεθνείς προσπάθειες μέχρι σήμερα που προωθούν το άνοιγμα και τη διαφάνεια των στρατιωτικών δυνάμεων και δραστηριοτήτων.

Η έννοια της «αμοιβαίας εναέριας παρατήρησης» προτάθηκε αρχικά στον Σοβιετικό Πρωθυπουργό Νικολάι Μπουλγκάιν κατά τη Διάσκεψη της Γενεύης του 1955 από τον Πρόεδρο Ντουάιτ Ν. Έισενχαουερ. Ωστόσο, οι Σοβιετικοί απέρριψαν αμέσως την ιδέα και ήταν αδρανή για αρκετά χρόνια. Η συνθήκη τελικά υπογράφηκε ως πρωτοβουλία του προέδρου των ΗΠΑ (και πρώην διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών) George HW Bush το 1989. Με διαπραγμάτευση από τα τότε μέλη του ΝΑΤΟ και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, η συμφωνία υπογράφηκε στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, στις 24 Μαρτίου 1992.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ