Παγκοσμιοποίηση
Ενημερώθηκε στις:

Δολιοφθορά ή ατύχημα; Φωτιά στον υπό κατασκευή τουρκικό πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου

Φωτιά έχει ξεσπάσει στο εργοτάξιο του πυρηνικού σταθμού Akkuyu στη νότια Τουρκία, όπου μια κρατική ρωσική εταιρεία, η Rosatom, επιβλέπει τις εργασίες.

Στο διοικητικό συμβούλιο του έργου δεν υπήρχαν Τούρκοι πολίτες. Εν μέσω έντονων ανησυχιών, τα αίτια της φωτιάς παραμένουν υπό διερεύνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λειτουργίες του εργοστασίου ανεστάλησαν και οι τοπικές αρχές παρακολουθούν στενά την κατάσταση.

Το περιστατικό αναζωπυρώνει προηγούμενες διαμάχες σχετικά με την ιδιοκτησία και τη λειτουργία του εργοστασίου.
Προηγούμενες δηλώσεις της διευθύνουσας συμβούλου της Rosatom, Αναστασία Ζοτέεβα ανέφεραν, ότι το εργοστάσιο «ανήκει στη Ρωσία» και είναι «το πρώτο ρωσικό πυρηνικό εργοστάσιο σε έδαφος ξένου κράτους», είχαν πυροδοτήσει αντιδράσεις στην Τουρκία.

Η συνεργασία Ρωσίας-Τουρκίας στο Ακουγιού

Η Τουρκία συνεργάζεται με την Ρωσία εδώ και χρόνια  για να ανοίξει νέο σταθμό πυρηνικής ενέργειας στα Άδανα, στο Ακουγιού.

Τα εγκαίνια της πρώτης εγκατάστασης πυρηνικής ενέργειας της Τουρκίας, της οποίας η κατασκευή θα συνεχιστεί έως το 2025 βάσει της συμφωνίας, επιταχύνθηκαν μετά τον εορτασμό της 100ης επετείου από την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας, με την εισαγωγή του πρώτου πυρηνικού καυσίμου.

Το εργοστάσιο, το οποίο θα έχει εκτιμώμενη διάρκεια ζωής 60 ετών με παράταση άλλα 20 χρόνια, θα παράγει ενέργεια χωρίς άνθρακα όλο το εικοσιτετράωρο.

Η Rosatom  στο πλαίσιο  μακροπρόθεσμης σύμβασης για το Ακουγιού, συμφώνησε να παράσχει το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη συντήρηση, τη λειτουργία και τον παροπλισμό του εν λόγω  σταθμού ηλεκτροπαραγωγής.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας υποστηρίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ). Ο Οργανισμός συνοδεύει την Τουρκία μέσω αποστολών και συμβουλευτικών υπηρεσιών για την υποστήριξη των υψηλότερων προτύπων για το Aκουγιού , συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ασφάλειας.

Ενστάσεις-φόβοι για το Ακουγιού

Πολλοί Τούρκοι πολίτες είναι κατά του πρώτου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Τουρκίας. Έχουν ανησυχίες, μετά τις γνωστές παγκόσμιες καταστροφές. Μετά το ατύχημα του αντιδραστήρα του Τσερνομπίλ, η ανατολική ακτή της Μαύρης Θάλασσας είναι μια από τις βαριά μολυσμένες περιοχές της Τουρκίας.

Οι άνθρωποι στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας λένε ότι, μετά την πυρηνική κατάρρευση του Τσερνομπίλ στις 26 Απριλίου 1986, τα κρούσματα καρκίνου κλιμακώθηκαν και η συχνότητα εμφάνισης βρογχοκήλης αυξήθηκε σημαντικά.

Η Φουκουσίμα στην συνέχεια πρόσθεσε νέες ανησυχίες για την χρήση πυρηνικών εργοστασίων, ενώ η σεισμογενής περιοχή του Ακούγιου έχει εγείρει πολλά ερωτηματικά για την αντοχή του εργοστασίου σε σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στρατός Ξηράς 0

Η απόφαση του Ν. Δένδια για την αναμόρφωση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θυμίζουν ακριβώς την σύνθεση των δυνάμεων μας το 1940

“Έχουμε πάει στους καιρούς της ανάγκης των διαρκών αλλαγών’, δήλωσε ο ίδιος αποκαλύπτοντας την περιρρέουσα ατμόσφαιρα...
polemos-ukrania-rosia
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Καλύτερα να πολεμήσουμε για εσάς!» Ουκρανοί αιχμάλωτοι στρατιώτες παρακάλεσαν τους Ρώσους να μην τους επιστρέψουν στην Ουκρανία -Ποιος ο λόγος

Ούτε οι ίδιοι οι Ουκρανοί αιχμάλωτοι δεν θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, Ρώσος εξηγεί τον λόγο
Ελληνοτουρκικά 0

Καθηγητής του ΕΛΙΑΜΕΠ: Ορθώς η Ελλάδα περιορίστηκε αυστηρά εντός των χωρικών της υδάτων στο θαλάσσιο πάρκο στις Κυκλάδες (Βίντεο)

Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να αυξήσει την ΑΟΖ της στα 12 μίλια και θα το κάνει για να επιβιώσουν οι επόμενες γενιές από το...