Παγκοσμιοποίηση
Ενημερώθηκε στις:

Σε πλήρη ανάπτυξη σχέδιο Ρωσίας-Κίνας εποικισμού και στρατιωτικής εκμετάλλευσης της Σελήνης

Ο ανταγωνισμός στο διάστημα και δη στη Σελήνη μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας, φαίνεται ότι λαμβάνει νέα "τροχιά", με την βοήθεια του Πεκίνου που συνεργάζεται με την Μόσχα, αυτή τη φορά στο θέμα εποικισμού του δορυφόρου της Γής. 

Σχέδιο Ρωσίας-Κίνας εποικισμού της Σελήνης

Όπως αποκαλύπτει Διεθνές ΜΜΕ, " Ρωσία και Κίνα σχεδιάζουν να κατασκευάσουν πυρηνικό αντιδραστήρα στο φεγγάρι για να τροφοδοτήσουν οικισμούς", επισημαίνοντας:

"Η Ρωσία και η Κίνα φαίνεται να έχουν κοινές φιλοδοξίες για την κατασκευή ενός πυρηνικού αντιδραστήρα στο φεγγάρι για να τροφοδοτήσουν μελλοντικούς οικισμούς. Σύμφωνα με τον Γιούρι Μπορίσοφ, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ρωσικής NASA, Roscosmos, η κατασκευή του αντιδραστήρα θα είναι μέρος μιας μη επανδρωμένης αποστολής που θα βασίζεται σε εκείνες τις τεχνολογικές λύσεις που σκοπεύουν να κατακτήσουν τα δύο έθνη στο δεύτερο μισό αυτής της δεκαετίας.

«Σήμερα, εξετάζουμε σοβαρά ένα έργο για την παράδοση στο φεγγάρι και την εγκατάσταση ενός αντιδραστήρα ενέργειας εκεί από κοινού με τους Κινέζους εταίρους μας κάπου μεταξύ 2033 και 2035», είπε ο Μπορίσοφ κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας στο Krasnodar Krai της Ρωσίας.

Η εργασία στον αντιδραστήρα θα αυτοματοποιηθεί λόγω ακτινοβολίας.

Το Reuters σημείωσε ότι η πυρηνική ενέργεια θεωρείται απαραίτητη επειδή τα ηλιακά πάνελ προφανώς δεν παράγουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσουν μελλοντικούς σεληνιακούς οικισμούς.

Εκτός από έναν πυρηνικό αντιδραστήρα και έναν "διαπλανητικό σταθμό" στο φεγγάρι, ο Μπορίσοφ πρότεινε ότι η Ρωσία "εργάζεται επίσης σε ένα διαστημικό ρυμουλκό. Αυτή η τεράστια, κυκλώπεια δομή που θα μπορούσε, χάρη σε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα και στροβίλους υψηλής ισχύος, να μεταφέρει μεγάλα φορτία από τη μια τροχιά στην άλλη, να συλλέγει διαστημικά σκουπίδια και να συμμετέχει σε πολλές άλλες εφαρμογές».

Υπογραφή συμφωνίας Διαστημικής Συνεργασίας Πεκίνου-Μόσχας

Τα ρωσικά κρατικά μέσα σημείωσαν ότι η Roscosmos και η Εθνική Διαστημική Διοίκηση της Κίνας υπέγραψαν συμφωνία τον Μάρτιο του 2021 για να συνεργαστούν για την ανάπτυξη ενός διεθνούς σεληνιακού ερευνητικού σταθμού.

Για να προωθήσει αυτό το έργο, το Πεκίνο σχεδιάζει να στείλει τρεις αποστολές, "Chang'e 6", "Chang'e 7" και "Chang'e 8".

Η κατασκευή ενός πυρηνικού αντιδραστήρα στο φεγγάρι θα ήταν μέρος μιας επόμενης σειράς σεληνιακών αποστολών.

Οι αρχικές σεληνιακές αποστολές, που προγραμματίζονται να ξεκινήσουν το 2026 και να συνεχιστούν έως το 2028, θα δοκιμάσουν βασική τεχνολογία και θα θέτουν τα θεμέλια για μια βάση ρομποτικής όπου τα πειράματα και η έρευνα θα μπορούσαν να διεξάγονται εξ αποστάσεως.

Η CNSA σχεδιάζει να εκτοξεύσει έναν δορυφόρο αναμετάδοσης για να λειτουργεί σε συνδυασμό με την αποστολή Chang'e 6 κάποια στιγμή φέτος, ανέφερε το CNN.

Η Κίνα φαίνεται να έχει ενθαρρυνθεί στις κοσμικές της αναζητήσεις μετά την επιτυχημένη κατασκευή του τροχιακού διαστημικού σταθμού Tiangong το 2022 και το ταξίδι του ρόβερ της στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού το 2019.

Ο Στρατηγός Stephen Whiting, ο αρχηγός της Διοίκησης Διαστήματος των ΗΠΑ, είπε στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας την περασμένη εβδομάδα ότι το διάστημα έχει γίνει μια «επεκτεινόμενη πρόκληση ασφάλειας» και ότι η κομμουνιστική Κίνα αναπτύσσει «τον στρατιωτικό χώρο και τις αντιδιαστημικές της ικανότητες με εκπληκτικό ρυθμό», ανέφερε η The Hill.

Συμμαχία Κίνας-Ρωσίας κατά ΗΠΑ-Δύσης

Την Τρίτη στη Διάσκεψη Κορυφής του 2024, ο Γουάιτινγκ ανέφερε ότι η Ρωσία, επίσης, αποτελεί μια «τρομερή» πρόκληση για τις ΗΠΑ στο διάστημα, παρόλο που η πρώτη σεληνιακή αποστολή της εδώ και δεκαετίες, το Luna 25, συνετρίβη στην επιφάνεια της Σελήνης πέρυσι.

Το Newsweek ανέφερε ότι η ανακοίνωση του Μπορίσοφ για πιθανή σχάση στο φεγγάρι έχει τα πλεονεκτήματα στο Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου που ανησυχεί για τη συγχώνευση των μακροπρόθεσμων στρατηγικών της Ρωσίας και της Κίνας.

Το ISW, μια δεξαμενή σκέψης που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, πρότεινε ότι οι δηλώσεις του Μπορίσοφ ήταν «ενδεικτικές της θέρμανσης των σχέσεων και της κινεζικής προθυμίας να προωθήσει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική εταιρική σχέση με τη Ρωσία για να αντιμετωπίσει και ενδεχομένως να απειλήσει τη Δύση».

«Μια στρατηγική διαστημική συνεργασία με την Κίνα υποδηλώνει ότι η Ρωσία είναι απίθανο να χρησιμοποιήσει αυτήν ή παρόμοια τεχνολογία εναντίον της Κίνας και ότι και τα δύο κράτη θα επωφεληθούν αμοιβαία από τη στάση της Ρωσίας ενάντια στη Δύση μέσω της διαστημικής και της δορυφορικής τεχνολογίας», πρόσθεσε το ISW.

Οι στρατηγικοί δεσμοί μεταξύ Κίνας και Ρωσίας ενισχύονται τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα οικονομικά.

Οι Straits Times σημείωσαν ότι το εμπόριο Κίνας-Ρωσίας έφτασε στο υψηλό επίπεδο των 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι δήλωσε την Πέμπτη ότι οι δύο δυνάμεις έχουν δημιουργήσει «ένα νέο παράδειγμα σχέσεων μεγάλων δυνάμεων που είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό της παλιάς εποχής του Ψυχρού Πολέμου».

Σύμφωνα με τον Bonny Lin, διευθυντή του China Power Project στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας βοήθησε στη σταθεροποίηση της σχέσης της Μόσχας με το Πεκίνο.

Ο Λιν προσέφερε διάφορους λόγους για να εξηγήσει αυτή τη σταθεροποίηση, αλλά σημείωσε ότι οι προσπάθειες της Δύσης να τιμωρήσει οικονομικά τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία «ενίσχυσαν τις ανησυχίες στο Πεκίνο ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της θα μπορούσαν να είναι εξίσου αφιλόξενοι απέναντι στα κινεζικά σχέδια για την Ταϊβάν».

Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι Ρωσία και Κίνα ετοιμάζουν τον εποικισμό της Σελήνης αλλά και την εκμεταλλευσιμότητά της κατά ΗΠΑ-Δύσης για στρατιωτικούς σκοπούς.

Συνεπώς τα νέα είναι δυσοίωνα αναφορικά με την κλιματική αλλαγή και ότι αυτή θα έχει ολοένα και  χειρότερες συνέπειες για την Γή και τον Παγκόσμιο πληθυσμό, για τις οποίες Κίνα και Ρωσία ετοιμάζονται,  εποικίζοντας την Σελήνη.

Παράλληλα υποδηλώνεται ότι η συμμαχία Κίνας-Ρωσίας φαντάζει ακλόνητη , έχοντας ως "έπαθλο" την Παγκόσμια κυριαρχία έναντι ΗΠΑ-Δύσης.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...