Παγκοσμιοποίηση

ΗΠΑ: Το δολάριο είναι το νόμισμά μας αλλά “είναι δικό σας πρόβλημα”! Τι σχεδιάζουν οι BRICS με τις Συμφωνίες του Ντέρμπαν της 22ας Αυγούστου

Οι BRICS είναι μια μοναδική ομάδα που αποτελείται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική. Οι διαδοχικές σύνοδοι κορυφής αυτής της συμμαχίας, έχουν συνηθίσει να λαμβάνουν ραγδαίες διαδοχικές εξελίξεις.

Στην επόμενη σύνοδο κορυφής θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις που θα θέσουν ουσιαστικά τα θεμέλια για τον πολυπολικό κόσμο. Το κύριο ενδιαφέρον των χωρών BRICS αυτή τη στιγμή, επικεντρώνεται στις παγκόσμιες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές πτυχές, προτείνοντας την εισαγωγή ενός νέου διεθνούς νομίσματος που θα περιορίζει την κυριαρχία του δολαρίου.

Η Ένωση BRICS εργάζεται επίσης για τη δημιουργία μιας διεθνούς ισορροπίας στην οικονομική διαδικασία και για να αποκτήσει ρόλο στην παγκόσμια διαχείριση της παγκόσμιας οικονομίας παράλληλα με την G20, με στόχο την εισαγωγή μεταρρυθμίσεων στους διεθνείς και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, ιδίως στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Αυτό γίνεται για να αποτραπεί η εκμετάλλευση των διεθνών οργανισμών για να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών για λογαριασμό μιας χώρας ή μιας ομάδας χωρών, όπως συμβαίνει τώρα.

Το παγκόσμιο εμπόριο κινείται σε δολάρια ΗΠΑ

Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το δολάριο ΗΠΑ απολαμβάνει το ρόλο του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.

Σε όλο τον κόσμο, όταν εταιρείες ή έθνη που συναλλάσσονται μεταξύ τους δεν μοιράζονται κοινό νόμισμα, χρησιμοποιούν δολάρια ΗΠΑ. Όταν ένα ορυχείο χαλκού της Χιλής, πουλά τόνους ακατέργαστου μεταλλεύματος σε ένα καναδικό διυλιστήριο, τιμολογούν (και πληρώνονται) σε δολάρια ΗΠΑ.

Προφανώς, τα περισσότερα έθνη δεν έχουν κοινό νόμισμα (η εξαίρεση είναι η ευρωζώνη). Έτσι, η χρήση δολαρίων για το διεθνές εμπόριο είναι απλά τεράστια , περίπου το 85% του παγκόσμιου συνόλου.

Είναι το νόμισμά μας  αλλά είναι δικό σας πρόβλημα

Το 1971, ο Πρόεδρος Νίξον έβαλε τέλος στη μετατρεψιμότητα των δολαρίων σε χρυσό.

Ο υπόλοιπος κόσμος, για να το θέσω ήπια, τρελάθηκε. Ο κανόνας του χρυσού έπρεπε να αποτρέψει τον πληθωρισμό, αλλά δεν το είχε (κυρίως επειδή οι Αμερικανοί πολίτες δεν είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν δολάρια με χρυσό από το 1933 ).

Απουσία κανόνα χρυσού, πώς επρόκειτο να εγγυηθούν οι ΗΠΑ την αξία του δολαρίου; Όταν αμφισβητήθηκε με αυτή την ερώτηση από τους ομολόγους του σε μια συνάντηση των G-10 στη Ρώμη, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζον Κόναλι, κατέπληξε το κοινό του δηλώνοντας:

«Το δολάριο είναι το νόμισμά μας , αλλά είναι δικό σας πρόβλημα».

Χωρίς περιορισμό στην εκτύπωση χρημάτων, οι ΗΠΑ συνέχισαν να κερδίζουν πολύ περισσότερα δολάρια. Έτσι, μαζί με τα δολάρια, το τρέχον σύστημα εξάγει και πληθωρισμό. Αυτό εννοούσε ο Κόναλι όταν είπε ότι ήταν δικό τους πρόβλημα.

"Οπλισμός" του δολαρίου

Επειδή ο κόσμος πρέπει να έχει δολάρια, όποιος ελέγχει το δολάριο έχει επίσης τεράστιο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία. Όταν οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν οικονομικές κυρώσεις εναντίον ενός άλλου έθνους,  ονομάζεται «όπλιση του δολαρίου».

Τώρα, αυτό συμβαίνει εδώ και δεκαετίες . Η Κούβα, για παράδειγμα, υφίσταται κυρώσεις για πάνω από 60 χρόνια! Το Ιράν, για περισσότερα από 40 χρόνια. Κατά κάποιο τρόπο, η «όπλιση» του δολαρίου είναι κάτι συνηθισμένο για τις ΗΠΑ, επομένως δεν ήταν έκπληξη όταν, το 2022, οι ΗΠΑ το έκαναν ξανά.

Ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία, ο Λευκός Οίκος πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δολάρια ΗΠΑ.

Τα αποτελέσματα αυτού του οικονομικού πολέμου «σοκ και δέους», ήταν συντριπτικά. Η ρωσική οικονομία απέτυχε να καταρρεύσει, αντ 'αυτού, συνέχισαν τις δουλειές τους ως συνήθως, παίρνοντας πληρωμές σε γιουάν ή ρουπίες ή χρυσό αντί για δολάρια.

Η 22α Αυγούστου μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους του «business as usual»

Δύο από τα πέντε βασικά μέλη Ρωσία και Κίνα( είναι ιστορικά αντίπαλοι της γεωπολιτικής κυριαρχίας των ΗΠΑ), έχουν υπογράψει ενεργά «διμερείς εμπορικές συμφωνίες» με άλλα έθνη, που σημαίνει ότι μπορούν να αγοράζουν και να πωλούν το ένα από το άλλο στο δικό τους νόμισμα, αντί να χρησιμοποιούν το δολάριο ως ενδιάμεσο. Αλλά ο λόγος που υπάρχει ένα παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα είναι να κάνει το διεθνές εμπόριο λιγότερο δυσκίνητο.

Έτσι, οι Συμφωνίες του Ντέρμπαν είναι μια συμφωνία, που πιθανώς θα ανακοινωθεί στις 22 Αυγούστου, για την κυκλοφορία ενός νέου διεθνούς νομίσματος που θα υποστηρίζεται από εμπορεύματα. Το «υποστηριζόμενο από εμπορεύματα» είναι σημαντικό,  γιατί είναι ο ευκολότερος τρόπος για ένα νέο νόμισμα να αποκτήσει αξιοπιστία.

Αυτό το νέο νόμισμα BRICS, θα επιτρέψει στα συμμετέχοντα κράτη να παρακάμψουν τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ,  και να αποφύγουν το πρόβλημα του πληθωρισμού του δολαρίου.

Σύμφωνα με έγκριτο μέσο ενημέρωσης, το νόμισμα BRICS θα μπορούσε να υποστηρίζεται από εμπορεύματα που παράγονται και διακινούνται από χώρες BRICS  πράγματα όπως το πετρέλαιο, τα βιομηχανικά μέταλλα και τα σιτηρά  ή, πιο πιθανό, από χρυσό.

Η υποστήριξη του νέου τους νομίσματος με χρυσό θα ήταν μια προφανής κίνηση για τους BRICS. Η Κίνα και η Ρωσία είναι, αντίστοιχα, τα 1 και 2 έθνη εξόρυξης χρυσού στον κόσμο (η Νότια Αφρική και η Βραζιλία είναι 13 και 14, αντίστοιχα). Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία, έχουν ήδη σημαντικά επίσημα αποθέματα χρυσού (6η και 7η μεγαλύτερα στον κόσμο).

Αυτό, στην ουσία, είναι το θέμα των Συμφωνιών του Ντέρμπαν:

Μια εναλλακτική στην παγκόσμια οικονομική κυριαρχία των ΗΠΑ

Μια μέθοδος αποφυγής του οπλισμένου δολαρίου ΗΠΑ

Ένας τρόπος αποφυγής του πληθωρισμού που προκαλείται από την υπερβολική εκτύπωση δολαρίων

Ένα μέσο για την απλούστευση και τον εξορθολογισμό των διμερών εμπορικών συμφωνιών που ήδη ισχύουν

Οι Συμφωνίες του Ντέρμπαν μπορεί να σημαίνουν την πρώτη βιώσιμη, χρήσιμη εναλλακτική λύση στο δολάριο ΗΠΑ.

Και γι' αυτό είναι πολύ μεγάλη υπόθεση.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ