Παγκοσμιοποίηση

Γιατί πρέπει να συμμετέχει η Ελλάδα στο πρόγραμμα μαχητικού 6ης γενιάς Γαλλίας-Γερμανίας-Ισπανίας

"Οι κατασκευαστές των Rafale και  Eurofighter κοντά σε συμφωνία. Η γαλλική «στρατηγική αυτονομία» εμπόδιζε το πρόγραμμα FCAS;", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών έκτης γενιάς FCAS επανέρχεται σε τροχιά. Όπως ανέφεραν πρόσφατα οι EurAsian Times, η Γαλλία και η Γερμανία αποφάσισαν να θάψουν το τσεκούρι και να προχωρήσουν με το «ήδη καθυστερημένο» πρόγραμμα.

Γιατί καθυστέρησε το FCAS 

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία θα συνεργαστούν για το έργο Future Combat Air System (FCAS). Στα τέλη του 2017, η Γαλλία και η Γερμανία αποκάλυψαν την πρόθεσή τους να αναπτύξουν από κοινού και να κατασκευάσουν ένα μελλοντικό μαχητικό αεροσκάφος για να αντικαταστήσει το Rafale και το Eurofighter, αντίστοιχα, ως μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας για το  FCAS, γνωστής και ως New Generation Aircraft (NGF).

Τον Φεβρουάριο του 2020, υπέγραψαν μια επενδυτική συμφωνία 150 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση πρώιμων πρωτοτύπων και την έναρξη  των εργασιών του έργου.

Η Ισπανία εντάχθηκε επίσημα στο πρόγραμμα τον Δεκέμβριο του 2020 ως ο κύριος ανάδοχος για χαμηλή παρατηρησιμότητα εντός της κοινοπραξίας.

Η πρώτη πτήση του μελλοντικού πρωτοτύπου μαχητικού αναμένεται το 2030. Η έναρξη λειτουργίας του σχεδιάζεται μεταξύ 2040 και 2045.

Από την άλλη,  για το Tempest επιχειρούν η Βρετανία, η Ιταλία και η Σουηδία. Η Βρετανία ξεκίνησε για πρώτη φορά την ιδέα το 2018, με την υποστήριξη των βιομηχανικών μεγάλων εταιρειών της όπως η BAE Systems, η Leonardo UK, η MBDA και η Rolls-Royce.

Η Ιταλία και η Σουηδία συμφώνησαν να ενταχθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο σε αυτή την προσπάθεια την ίδια χρονιά. Η είσοδος του μαχητικού σε υπηρεσία προγραμματίζεται να γίνει στις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Και τα δύο σχεδιαζόμενα μαχητικά αναμένεται να αντικαταστήσουν τα μαχητικά αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος από τέσσερις στρατιωτικές υπηρεσίες σε τρία ευρωπαϊκά έθνη ,τα γαλλικά μαχητικά πολλαπλών ρόλων Rafale, συμπεριλαμβανομένης της εκδοχής «M», τα Γερμανικά Eurofighter Typhoons που επικεντρώνονται σε αποστολές αέρος-αέρος, και οι τα Ισπανικά  Typhoons, σε ρόλο επίθεσης αέρος- εδάφους.

Η Γαλλία θέλει το αεροσκάφος να είναι ικανό να μεταφέρει πυρηνικά όπλα με ένα ξεχωριστό σύνολο συνδέσμων δεδομένων για να εγγυηθεί μια ασφαλή αρχιτεκτονική διοίκησης και ελέγχου.

 

Τα αεροσκάφη και στα δύο προγράμματα αναμένεται επίσης να εκπληρώσουν σχεδόν ολόκληρο το φάσμα των σύγχρονων αεροπορικών αποστολών μάχης τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Τα εν λόγω προγράμματα δεν περιορίζονται μόνο στα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη.

Δεδομένων των ταχέων βημάτων που έχουν κάνει τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μάχης (UCAV) ή τα drones στον πόλεμο τα τελευταία χρόνια, αναπτύσσεται  ως «ένα σύστημα συστημάτων» (SoS) που περιλαμβάνει τη χρήση drones καθώς και μια ποικιλία τεχνητής νοημοσύνης και αυτόνομα συστήματα.

Μπορεί να σημειωθεί ότι τα μαχητικά 6ης γενιάς οραματίζονται υψηλό βαθμό αποκέντρωσης και αυτοματοποίησης των τακτικών λειτουργιών, υπονοώντας μια περαιτέρω μετατόπιση από τις ελεγχόμενες από τον άνθρωπο, πλατφορμοκεντρικές έννοιες σε ευφυή «συστήματα ». Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι η επάνδρωσή τους πρέπει να είναι προαιρετική.

Επί του παρόντος, τα ευρωπαϊκά μαχητικά περιλαμβάνουν τα Eurofighter Typhoon, Rafale και Swedish Gripen. Όλα φέρουν την ένδειξη «γενιάς 4.5» και είναι συγκρίσιμα με τα αμερικανικά αεροσκάφη 5ης γενιάς, το F-22 Raptor και το F-35 Lightning II – σε ηλεκτρονικά χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά χειρισμού. Ωστόσο, λέγεται ότι τους λείπουν αποτελεσματικά χαρακτηριστικά stealth.

Ένταση Γαλλίας-Γερμανίας για την FCAS;

Ωστόσο, υπάρχουν  ορισμένες αναφορές ότι υπάρχουν εντάσεις μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για ορισμένα θεμελιώδη ζητήματα όπως τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, το μερίδιο της βιομηχανικής εργασίας, οι επιχειρησιακές προτεραιότητες και η σχέση του έργου FCAS με άλλες κοινές προσπάθειες, όπως ένα πρόγραμμα αναβάθμισης για το ελικόπτερο  Tiger.

Η Γαλλία, εκπροσωπούμενη από την Dassault, θεωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητη όσον αφορά την πρόσβαση στην αλυσίδα εφοδιασμού της με δυνατότητα πυρηνικής ενέργειας. Η Γερμανία, της οποίας τα συμφέροντα εκπροσωπούνται στο έργο από την Airbus, επιθυμεί ένα δίκαιο βιομηχανικό μερίδιο.

Ωστόσο, το γεγονός παραμένει ότι, σε αντίθεση με τη Γερμανία, η Γαλλία είναι μια πυρηνική δύναμη και έχει το δικό της πυρηνικό αποτρεπτικό μέσο. Εξάλλου, η Γαλλία, ενώ παραμένει στο ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, έχει τη δική της στρατηγική αυτονομία και θέλει να παίξει πολύ μεγαλύτερο διεθνή ρόλο προβάλλοντας τη δύναμή της.

Αντίθετα, η Γερμανία θεωρείται συνήθως μια «αμυντική δύναμη» που προτιμά να συνεργάζεται με άλλες δυνάμεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Δεν συμμερίζεται επομένως, τις ευαισθησίες για τις οποίες έχει ιδιαίτερη σημασία για την Γαλλία, η  δυνατότητα  πυρηνικού πλήγματος, οι δυνατότητες μεγάλης εμβέλειας προβολής ισχύος και μάχης αέρος  καθώς και η ικανότητα  λειουργίας του από το αεροπλανοφόρο διάδοχο του   Σαρλ ντε Γκωλ.

Η Γερμανία αντιτίθεται συγκεκριμένα σε οποιαδήποτε πυρηνική διάσταση.

Για τη Γερμανία, αρκεί ένα μαχητικό αεροσκάφος να είναι αρκετά καλό για να αναλάβει την αμυντική αντιαεροπορική αποστολή ενάντια σε πιθανές απειλές για τους Γερμανούς και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Μια άλλη πηγή πιθανών προβλημάτων είναι οι συμφωνίες κατανομής βιομηχανικής εργασίας.

Η γαλλική κυβέρνηση διατηρεί τον εθνικό έλεγχο των στρατηγικών βιομηχανικών δυνατοτήτων. Ο Άμος Ντόσι και ο Νίκλας Μασούρτου Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (CSS) στο ETH Ζυρίχης επισημαίνουν ότι το σύστημα έχει δημιουργήσει μια θεσμικά ριζωμένη παράδοση αλληλεπίδρασης κράτους-βιομηχανίας, ενεργού καθοδήγησης και άμεσης ιδιοκτησίας.

Αντίθετα, στη γερμανική και εξίσου, στην ισπανική πολιτική και διοίκηση, η προθυμία και η ικανότητα να επηρεαστεί εποικοδομητικά η εγχώρια αμυντική βιομηχανία φαίνεται πολύ λιγότερο ανεπτυγμένη.

Η σχέση μεταξύ του γαλλικού κράτους και του στρατιωτικού αεροδιαστημικού του τομέα, ιδιαίτερα του Dassault, είναι στενή. Η Γαλλία έχει τακτικά σημαντική διπλωματική επιρροή πίσω από τις εξαγωγικές εκστρατείες της Dassault και θεωρεί τη διατήρηση μιας ικανής κυρίαρχης αεροπορικής βιομηχανικής βάσης μάχης ως σημαντικό μακροπρόθεσμο στόχο πολιτικής.

Για τη Γερμανία, επίσης, η διατήρηση μιας ισχυρής βιομηχανικής βάσης και εξειδικευμένων θέσεων εργασίας είναι ένα κρίσιμο πολιτικό ζήτημα. Ωστόσο, οι έλεγχοι των εξαγωγών είναι πιθανό να αποδειχθούν ένα σημαντικό σημείο προβληματισμού, δεδομένης της πολιτικής απροθυμίας της Γερμανίας να πουλήσει στρατιωτικό εξοπλισμό σε κυβερνήσεις σέβονται λιγότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Με αυτό το υπόβαθρο, υπάρχουν γαλλογερμανικές εντάσεις σχετικά με το πώς οι εταίροι μπορούν να συμφωνήσουν για τις προοπτικές εξαγωγής του νέου μαχητικού αεροσκάφους. Η Γαλλία είναι θιασώτης των ρεαλιστικών κανόνων εξαγωγών» και δεν θα αρέσει ποτέ το γερμανικό βέτο στις πωλήσεις.

Και αυτό γίνεται ακόμη περισσότερο καθώς η Γαλλία, όπως λέγεται, είναι ο κύριος εταίρος στο έργο λόγω της ανώτερης εμπειρίας της.

Με εταιρείες όπως η Dassault (ενσωμάτωση συστημάτων στην αεροδιαστημική) και η Safran (κινητήρες αεριωθουμένων), η Γαλλία έχει διατηρήσει μια εθνική βιομηχανική βάση ικανή να αναπτύσσει και να κατασκευάζει αυτόνομα συστήματα σε ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικών εφαρμογών.

Η Γερμανία και η Ισπανία αντίθετα, έχουν από καιρό μετατοπίσει τις περισσότερες από τις φιλοδοξίες τους για αυτονομία από το εθνικό στο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το πρόγραμμα Tempest

Εδώ αντίθετα, υπάρχει σχετικά υψηλός βαθμός συμβατότητας στο πρόγραμμα . Η Βρετανία, η Ιταλία και η Σουηδία φαίνεται να αναζητούν οπλικά συστήματα παρόμοιων επιχειρησιακών ιδιοτήτων.

Οι προσεγγίσεις τους ως προς την αμυντική-βιομηχανική συνεργασία είναι επίσης παρόμοιες στον ουσιαστικό πραγματισμό τους. Οι κατασκευαστικές ικανότητες που μπορούν να συνεισφέρουν στις κοινές προσπάθειες ανάπτυξης και παραγωγής παρουσιάζουν αξιοσημείωτο βαθμό δυνητικής συμπληρωματικότητας.

Οι Ντόσι και Μασούρ  υποστηρίζουν ότι η οργάνωση της κοινοπραξίας Tempest εμφανίζει πολλά πιθανά πλεονεκτήματα σε πολιτικοβιομηχανικούς όρους. Συνολικά, η συνεργασία που σχετίζεται με την ασφάλεια μεταξύ αυτών των χωρών φαίνεται σε μεγάλο βαθμό απεριόριστη από πολιτικούς συμβολισμούς και περιοριστικά αποτελέσματα.

Η Βρετανία, η Ιταλία και η Σουηδία είναι παρόμοιες ως προς τις «επιλεκτικές» αντιλήψεις τους για την αμυντική-βιομηχανική αυτονομία, καθώς και στις νηφάλιες προσεγγίσεις τους με γνώμονα τη συνέργεια προς αυτόν τον σκοπό.

 Επίσης οι αντίστοιχοι δεσμοί είναι στενοί, με την πολυεθνική BAE Systems με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η BAE Systems συνεργάζεται σε υψηλό επίπεδο για πολλά χρόνια με τη σουηδική εταιρεία SAAB ως μέρος του έργου Gripen. Ομοίως, η BAE System εμπλέκεται με τον ιταλικό όμιλο Leonardo όχι μόνο όσον αφορά την περαιτέρω ανάπτυξη των στόλων Eurofighter Typhoon και των δύο εθνών αλλά και για το πρόγραμμα F-35. Το τελευταίο είναι πιθανό να είχε ως αποτέλεσμα τη μεταφορά πολύτιμης γνώσης.

Κατά μία έννοια, σε αντίθεση με τη Γαλλία, η οποία εξαρτάται πλήρως από την επιτυχία του προγράμματος FCAS καθώς πρέπει να βρει έναν αντικαταστάτη για το Rafale που θα είναι τεχνολογικά καθυστερημένο σε μια δεκαετία, ούτε η Βρετανία ούτε η Ιταλία ούτε η Σουηδία θα εξαρτώνται αποκλειστικά από την επιτυχία του Tempest.

Οι επιχειρησιακές τους απαιτήσεις είναι στενότερες, κυρίως επειδή τόσο τα βρετανικά όσο και τα ιταλικά F-35 καλύπτουν ήδη πολλά προφίλ αποστολών.

Σε αντίθεση με τη Γαλλία, η Βρετανία και η Ιταλία δεν έχουν τοποθετήσει όλα τα αυγά τους στο καλάθι ενός ενιαίου, γενικού στρατιωτικού αεροδιαστημικού έργου. Αυτό σημαίνει ότι μια πιθανή αποτυχία του Tempest θα ήταν λιγότερο προβληματική για αυτούς. Στρατιωτικά, θα έχουν στην κατοχή τους μεγάλους στόλους F-35 μέχρι τη δεκαετία του 2030.

Απλώς φανταστείτε εάν η FCAS αποτύχει και η Γαλλία αναγκαστεί να αγοράσει αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη για την άμυνά της  ή ακόμα και Tempest, θα είναι ένα τρομερό πλήγμα για τη γαλλική υπερηφάνεια, ιδιαίτερα όταν οι πρόσφατοι δεσμοί τους με τις ΗΠΑ έχουν χαρακτηριστεί από περισσότερο μίσος παρά αγάπη .

Ακόμη και αυτό θα είναι ένα πλήγμα για τη Γερμανία, η οποία προσπαθεί να ενισχύσει τις «ευρωπαϊκές» αμυντικές δυνατότητες και να αναβιώσει την «ευρωπαϊκή δύναμη», με τα συμφέροντα των ΗΠΑ να εκτρέπονται κυρίως προς τον Ινδο-Ειρηνικό."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο τρέχουν παράλληλα δύο προγράμματα ανάπτυξης μαχητικών αεροσκαφών 6ης γενιάς, το πρόγραμμα FCAS (Future Combat Air System) όπου μετέχουν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία  και το πρόγραμμα Tempest στο οποίο επιχειρούν η Βρετανία, η Ιταλία και η Σουηδία.

Η πρώτη πτήση του μελλοντικού πρωτοτύπου μαχητικού του προγράμματος FCAS αναμένεται το 2030 και έναρξη λειτουργίας του σχεδιάζεται μεταξύ 2040 και 2045, ενώ η είσοδος του μαχητικού σε υπηρεσία του προγράμματος Tempest προγραμματίζεται να γίνει στις αρχές της δεκαετίας του 2030. 

Η Ελλάδα έχει στη διάθεση της ήδη τα Γαλλικά μαχητικά Rafale και έχει ήδη συμφωνήσει με τις ΗΠΑ για την αγορά μελλοντικά μιας μοίρας αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 περί το 2029-2030.

Επίσης η χώρα μας έχει στενότατη αμυντική συνεργασία τόσο με το Παρίσι όσο και με την Ουάσιγκτον, με τις οποίες έχει υπογράψει αμυντικές συμφωνίες ιδιαίτερης βαρύτητας για την εθνική ασφάλεια.

Κοινώς η Ελλάδα επιχειρησιακά μπορούμε να πούμε ότι με τον υπάρχοντα αεροπορικό της στόλο και τις προσθήκες επιπλέον Rafale και F-35 που αναμένονται να ενταχθούν μελλοντικά στο δυναμικό της, θα καλύπτει τις επιχειρησιακές της ανάγκες, μέχρις ότου πετάξει το μαχητικό 6ης γενιάς του προγράμματος FCAS.

Συνεπώς κατόπιν των ανωτέρω η Ελλάδα θα πρέπει να συμμετέχει στο εν λόγω πρόγραμμα έστω και σε μικρή ποσόστωση, προκειμένου να έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα απόκτησης των μαχητικών 6ης γενιάς με προνομιακούς όρους και διατηρώντας  έτσι το αεροπορικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ