Σε μια φορτισμένη πολιτικά εκδήλωση με θέμα την «υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της ειρήνης», ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, με αφορμή την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον για ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Καραϊβική.
«Αυτό που απειλούν πως θα προσπαθήσουν να κάνουν εναντίον της Βενεζουέλας, η αλλαγή καθεστώτος, μια τρομοκρατική στρατιωτική επίθεση, είναι ανήθικο, εγκληματικό και παράνομο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μαδούρο, μιλώντας ενώπιον του κοινοβουλίου της χώρας.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας υποστήριξε πως η ενέργεια αυτή δεν αφορά μόνο τη χώρα του, αλλά έχει ευρύτερες επιπτώσεις για ολόκληρη την περιοχή. «Είναι ζήτημα που αφορά την ειρήνη, το διεθνές δίκαιο, στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική. Όταν κάποιος επιτίθεται σε μια χώρα της Λατινικής Αμερικής επιτίθεται και σε όλες τις άλλες, όταν απειλεί μια χώρα απειλεί κι όλες τις άλλες», πρόσθεσε, επιχειρώντας να ενισχύσει το αίσθημα περιφερειακής αλληλεγγύης.
Η στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στην Καραϊβική
Η κυβέρνηση του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε ανακοινώσει πριν λίγες ημέρες την έναρξη επιχείρησης κατά της «διακίνησης ναρκωτικών» στην Καραϊβική. Η επιχείρηση περιλαμβάνει τη συμμετοχή ναυτικών, αεροπορικών και χερσαίων δυνάμεων. Σύμφωνα με πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης και δημοσιεύματα των ΜΜΕ, προβλέπεται η ανάπτυξη τριών ελικοπτεροφόρων αποβατικών, τριών αντιτορπιλικών εξοπλισμένων με πυραύλους και το σύστημα Aegis, τουλάχιστον ενός υποβρυχίου και άλλων πόρων ανοικτά της Βενεζουέλας, καθώς και έως 4.000 πεζοναυτών.
Αμοιβή για πληροφορίες που οδηγούν στη σύλληψη Μαδούρο
Η ένταση κλιμακώθηκε περαιτέρω όταν η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι διπλασίασε στα 50 εκατομμύρια δολάρια το ποσό της αμοιβής για πληροφορίες που θα επέτρεπαν τη σύλληψη του προέδρου Μαδούρο για «διακίνηση ναρκωτικών». Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε από το Καράκας ως ευθεία πρόκληση και προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης.
Κάλεσμα σε εθνική ενότητα και κινητοποίηση
Αντιδρώντας στις εξελίξεις, ο Μαδούρο απηύθυνε κάλεσμα για εθνική ενότητα και αντίσταση. «Είναι στιγμή να δείξουμε θάρρος, να συγκεντρώσουμε τις προσπάθειες, να ενώσουμε την εθνική βούληση, να παραμερίσουμε τις διαφωνίες. Είναι καιρός η Βενεζουέλα να μιλήσει με μια φωνή, τη φωνή της αλήθειας, τη φωνή της πατρίδας, τη φωνή του δικαιώματος που έχουμε στην ειρήνη, στην ανάπτυξη, στην αρμονία», δήλωσε, επιχειρώντας να ενισχύσει το εσωτερικό μέτωπο.
Την Πέμπτη, ο πρόεδρος κάλεσε την εθνοφρουρά, τους εφέδρους και «όλο τον λαό» σε κινητοποίηση το σαββατοκύριακο για την αντιμετώπιση των «απειλών» των ΗΠΑ. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, είχε ήδη ανακοινώσει την ενεργοποίηση ειδικού σχεδίου που προβλέπει την ανάπτυξη 4,5 εκατομμυρίων εθνοφρουρών σε «όλη» την επικράτεια της Βενεζουέλας.
Το σώμα αυτό, το οποίο επισήμως αριθμεί 5 εκατομμύρια μέλη –αν και ειδικοί εκτιμούν πως ο αριθμός είναι μικρότερος– αποτελείται από πολίτες που υποστηρίζουν την ιδεολογία του πρώην προέδρου Ούγο Τσάβες. Ο Μαδούρο παρουσιάζεται ως πολιτικός κληρονόμος του Τσάβες, διατηρώντας ισχυρούς δεσμούς με τη βάση του.
Αμφισβήτηση της νομιμότητας από τις ΗΠΑ
Η Ουάσιγκτον δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των δύο τελευταίων προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα, στις οποίες επανεξελέγη ο Μαδούρο. Οι ΗΠΑ τον κατηγορούν πως είναι επικεφαλής του λεγόμενου Cártel de los Soles («καρτέλ των ήλιων»), μιας εγκληματικής οργάνωσης στην οποία εμπλέκονται, σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, στελέχη της κυβέρνησής του και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Το Καράκας απορρίπτει κατηγορηματικά την ύπαρξη οποιασδήποτε τέτοιας οργάνωσης.