Παγκοσμιοποίηση
Ενημερώθηκε στις:

Πώς η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης αναδιαμορφώνει την παγκόσμια γεωπολιτική

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια διαρκή ενεργειακή κρίση, οι επιπτώσεις της οποίας αναδιαμορφώνουν τους τομείς της ασφάλειας, του εμπορίου, των διεθνών συνεργασιών και ευρύτερα, της γεωπολιτικής, αποκαλύπτοντας τρωτά σημεία και λάθη δεκαετιών που σήμερα καλείται να πληρώσει ο πληθυσμός της Γηραιάς Ηπείρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, αποτελεί ώθηση για μια μεγάλη γεωπολιτική αναδιάρθρωση σε παγκόσμια κλίμακα. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πώς θα είναι τα ενεργειακά και πολιτικά τοπία του κόσμου, όταν σε χρόνια από τώρα κατακάτσει η σκόνη της σημερινής κρίσης, αλλά είναι εγγυημένο ότι θα είναι σημαντικά διαφορετικά από ό,τι ήταν την προηγούμενη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Σημειωτέον, πως η Ρωσία αποτελεί διαχρονικά το μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το OilPrice.

Η φετινή ετήσια ενεργειακή προοπτική από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) προειδοποιεί ότι επί του παρόντος ζούμε μια «παγκόσμια ενεργειακή κρίση άνευ προηγουμένου βάθους και πολυπλοκότητας» και ότι «δεν υπάρχει επιστροφή» πριν από το άνευ προηγουμένου διπλό σοκ από την πανδημία του νέου κορωνοϊού και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μαζί, αυτά τα γεγονότα έχουν ήδη αναδιαμορφώσει το εμπόριο ενέργειας παγκοσμίως, αλλά το ωστικό κύμα στην παγκόσμια οικονομία μόλις αρχίζει να επιδρά.

Πολλοί αντιμετωπίζουν το τρέχον ενεργειακό έλλειμμα της Ευρώπης ως ένα είδος ηρωισμού, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεχθεί τεράστιο οικονομικό πλήγμα για να επιβάλει ενεργειακές κυρώσεις στο Κρεμλίνο, το μόνο είδος κυρώσεων που θα μπορούσε πραγματικά να ακρωτηριάσει τη ρωσική οικονομία με την ελπίδα να τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Στον αγώνα να βοηθήσει την Ουκρανία και να αντισταθεί στη ρωσική επιθετικότητα, η Ευρώπη επέδειξε ενότητα, σκληρότητα και προθυμία βάσει αρχών να επωμιστεί τεράστιο κόστος», ανέφερε πρόσφατα ο Economist.

Αλλά, οι ενέργειες της Ευρώπης προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι επί του παρόντος έξι φορές υψηλότερες από τις μέσες τιμές και τα νέα μοντέλα υποδηλώνουν ότι μια αύξηση 10% στις πραγματικές τιμές της ενέργειας σχετίζεται με αύξηση 0,6% στους θανάτους κατά τη διάρκεια μιας τυπικής χειμερινής περιόδου, που ισοδυναμεί με περισσότερους από 100.000 επιπλέον θανάτους ηλικιωμένων στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες.

Επιπροσθέτως, δεν είναι μόνο η Ευρώπη που πρέπει να επωμιστεί αυτό το κόστος. Οι οικονομικές ευπάθειες που προέρχονται από την Ευρώπη απειλούν να αποσταθεροποιήσουν όχι μόνο ορισμένες από τις πιο υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και τις αναπτυσσόμενες χώρες και τους καθαρούς εισαγωγείς ενέργειας σε όλο τον κόσμο. Όπως πάντα, οι φτωχοί είναι αυτοί που θα χάσουν τα περισσότερα και στον παγκόσμιο νότο θα υποπέσει αναπόφευκτα ένα τεράστιο βάρος από έναν ενεργειακό πόλεμο με τον οποίο δεν είχε καμία σχέση εξαρχής. Ενώ οι καταστροφικές συνέπειες του πυρρίχιου ενεργειακού πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης βαραίνουν ήδη τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο, θα επιδεινωθούν τον επόμενο χρόνο.

Η εμβληματική ετήσια πρόβλεψη του ΟΟΣΑ που κυκλοφόρησε πρόσφατα προβλέπει «σημαντική επιβράδυνση» για την παγκόσμια οικονομία το 2023, με μείωση στο 2,2%, και στη συνέχεια «λίγη ανάκαμψη το 2024» σε περίπου 2,7%. Για την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία ήταν σχετικά προστατευμένη από την κρίση μέχρι τώρα, οι προοπτικές είναι ακόμη πιο ζοφερές. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί μόλις κατά 1,8% φέτος (σε σύγκριση με 2,2% για την παγκόσμια οικονομία) και ένα ασήμαντο 0,5% το επόμενο έτος πριν «ανακάμψει» ελαφρά για να επιτύχει μια αδύναμη ανάπτυξη 1% το 2024. Ξεκάθαρα κατευθύνεται προς μια «βίαιη οικονομική συμπίεση» που θα είναι ένα σημαντικό τεστ αντοχής για την Ευρώπη, τους συμμάχους και τους εχθρούς της.

«Υπάρχει αυξανόμενος φόβος ότι η αναδιαμόρφωση του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος, ο αμερικανικός οικονομικός λαϊκισμός και τα γεωπολιτικά ρήγματα απειλούν τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μη μελών, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας», αναφέρει ο Economist για τις διαρκείς επιπτώσεις της κρίσης. «Δεν είναι μόνο η ευημερία της ηπείρου που κινδυνεύει, αλλά και η υγεία της διατλαντικής συμμαχίας». Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες επέκριναν δριμύτατα τις προστατευτικές και εθνικιστικές ενεργειακές στρατηγικές των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατου νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος προβλέπει κίνητρα 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενέργεια, τη μεταποίηση και τις μεταφορές των ΗΠΑ.

Μια μακροχρόνια εξάρτηση της Ευρώπης από φθηνά ορυκτά καύσιμα από έναν ασταθή και επιθετικό αυταρχικό αποδείχτηκε μια επικίνδυνη δυναμική, χωρίς έκπληξη. Αλλά η απομάκρυνση από τη ρωσική επιρροή ωθεί ήδη πολλά έθνη περαιτέρω στην αγκαλιά της Κίνας, διακινδυνεύοντας το ίδιο είδος τρωτών σημείων και μελλοντικών ενεργειακών σοκ σε περίπτωση που αυτό το έθνος αποφασίσει να ασκήσει τη δύναμή του στα πολυάριθμα σπάνια ορυκτά της Γης και άλλες αλυσίδες εφοδιασμού καθαρής ενέργειας που ελέγχει, σχεδόν ολοκληρωτικά. Η Δύση επέτρεψε στην Κίνα να την υπερανταγωνιστεί και να καινοτομήσει σε ό,τι αφορά την τεχνολογία καθαρής ενέργειας, και η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια φθηνά θα είναι σχεδόν αδύνατη στο εγγύς μέλλον χωρίς το Πεκίνο.

Καθώς τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Κίνα κυκλώνουν τα βαγόνια και κλίνουν σε προστατευτικές, εγχώριες πολιτικές, ο Economist σημειώνει ότι η Ευρώπη, «με την περίεργη επιμονή της στην τήρηση των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για το ελεύθερο εμπόριο, μοιάζει με κορόιδο».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...