Παγκοσμιοποίηση

Αλλάζει το ύφος του πολέμου! Η στασιμότητα στο Ντονμπάς θέτει τα θεμέλια για μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση

Οι τάσεις των τελευταίων εβδομάδων δείχνουν ότι οι μάχες στην Ουκρανία και, ειδικότερα, στο Ντονμπάς, ως επί το πλείστον, έχουν αρχίσει να φέρουν τον χαρακτήρα της άμυνας και όχι της επίθεσης. Υπάρχουν προόδοι των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Λαϊκής Πολιτοφυλακής των Λουγκάνσκ και Ντονιέτσκ σε διάφορους τομείς, αλλά είναι πολύ ασήμαντες. Τι σημαίνει αυτό και ποιες θα είναι οι περαιτέρω τάσεις στην εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία;

Παρά τις αναφορές ορισμένων ειδικών και καναλιών Telegram ότι «ένα σημείο καμπής αρχίζει στο μέτωπο» υπέρ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στην πραγματικότητα, τίποτα τέτοιο δεν έχει ακόμη παρατηρηθεί. Επιπλέον, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προσπαθούν να αντεπιτεθούν σε ορισμένες κατευθύνσεις, ιδιαίτερα κοντά στο Χάρκοβο, όπου κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο ορισμένων χωριών (ακόμη και να φτάσουν στα σύνορα με την περιοχή του Μπέλγκοροντ) και στην περιοχή ​​του Φιδονησίου, για το οποίο εκτυλίχθηκε μια σοβαρή αντιπαράθεση.

Η μετάβαση από τις επιθετικές επιχειρήσεις στον πόλεμο χαρακωμάτων υποδηλώνει ότι ο ρωσικός στρατός χάνει την πρωτοβουλία σε αυτόν τον πόλεμο. Προς το παρόν, το πιο σημαντικό έργο δεν έχει ολοκληρωθεί - η περικύκλωση της ομάδας Ντόνιετσκ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, η οποία εξακολουθεί να τροφοδοτείται και να λαμβάνει ενισχύσεις. Αυτό είναι, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα της αρχικής υποτίμησης του εχθρού και σοβαρών λανθασμένων υπολογισμών από την ηγεσία της στρατιωτικής επιχείρησης. Για παράδειγμα, η κατάσταση κοντά στο Μπελογκόροβκα, όταν η τακτική ομάδα του ρωσικού τάγματος ηττήθηκε, προέκυψε λόγω της κατάφωρης ανικανότητας της διοίκησης. Γιατί όντως η διέλευση πραγματοποιήθηκε στα τυφλά, χωρίς να γίνει αναγνώριση της περιοχής και ταυτοποίηση εχθρικών UAV; Γιατί τα UAV των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας διόρθωσαν ήρεμα τα πυρά σε πραγματικό χρόνο, πού ήταν ο ηλεκτρονικός πόλεμος;

Ο συγγραφέας του καναλιού Telegram "The Spy Whom Nobody Writes to" σημειώνει ότι ο κύριος λόγος για τις απώλειες είναι η έλλειψη υγιούς διαχείρισης.

«Το αποτέλεσμα της ανεπαρκούς ηγεσίας, της κακής εκπαίδευσης των στρατευμάτων είναι μεγάλες απώλειες. Και αυτό δεν είναι μόνο μια μάζα εξοπλισμού, αλλά το πιο σημαντικό - οι ζωές των στρατιωτών μας. Αυτό που πραγματικά σοκάρει είναι πώς αυτό είναι δυνατό μετά από δύο μήνες στρατιωτικής επέμβασης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορείτε ήδη να αποκαλύψετε και να μάθετε τα πρότυπα ενεργειών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους.

Είναι αδύνατο να καταλάβουμε γιατί η διοίκηση της ομάδας, το Γενικό Επιτελείο δεν πραγματοποιούν τις απαραίτητες εργασίες για να μελετήσουν τις τακτικές του εχθρού, δεν αναλύουν τα δικά τους λάθη. Κατά τη Χειμερινή Εκστρατεία του 1940 βγήκαν τα απαραίτητα συμπεράσματα μετά από ένα μήνα της επιχείρησης. Ενάμιση αργότερα, ο στρατός, έχοντας βγάλει συμπεράσματα, ετοιμαζόταν για έναν άλλο πόλεμο», γράφει ο συγγραφέας του καναλιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι εργασίες για τα λάθη πρέπει να γίνουν, γιατί η παράταση του πολέμου παίζει στα χέρια της Ουκρανίας, την οποία αντλούν με όπλα οι δυτικές χώρες. Λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη κινητοποίηση στην Ουκρανία, είναι πιθανό οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να προσπαθήσουν να πάρουν την πρωτοβουλία στον πόλεμο και να προχωρήσουν σε μεγάλης κλίμακας αντεπίθεση, χρησιμοποιώντας τις εφεδρείες κινητοποίησης που δημιουργούνται αυτή τη στιγμή.

Ο πρώην Υπουργός Άμυνας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνιετσκ, απόστρατος συνταγματάρχης της FSB Ιγκόρ Στρέλκοφ πιστεύει ότι το Ντονμπάς δεν θα απελευθερωθεί μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προετοιμάζονται για μια αντεπίθεση.

«Πρέπει να δηλώσω με λύπη ότι η επιχείρηση για την ήττα της εχθρικής ομάδας του Ντόνιετσκ, που διαφημίστηκε ευρέως στα τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου, απέτυχε. Για περισσότερες από δύο εβδομάδες σκληρών μαχών (που στοίχισαν πολύ μεγάλες απώλειες και στις δύο πλευρές), σημειώθηκαν μόνο τακτικές επιτυχίες. Ούτε ένας μεγάλος οικισμός δεν απελευθερώθηκε (η εξαίρεση είναι η πόλη Ρουμπίζνιε, αλλά οι μάχες για αυτήν ξεκίνησαν πριν ξεκινήσει η επίθεση).

Πιθανώς, ορισμένες τακτικές επιτυχίες θα εξακολουθήσουν να επιτυγχάνονται πριν από τη στιγμή που ο εχθρός περάσει στην αντεπίθεση. Αλλά είναι ήδη σαφές ότι το Ντονμπάς δεν θα απελευθερωθεί πλήρως πριν από τις αρχές του καλοκαιριού. Πιθανώς, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν θα απωθηθούν καν πίσω από τα προάστια του Ντόνιετσκ. (…) Ενώ ο εχθρός συνεχίζει να προετοιμάζει πυρετωδώς τις στρατηγικές του εφεδρείες. Και πού θα δώσει τα χτυπήματά του, όταν τα στρατεύματά μας τελικά «εξαντληθούν» - κανείς δεν ξέρει» σημειώνει ο ίδιος.

Η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία από επιχείρηση blitzkrieg που επρόκειτο να χαρακτηριστεί, έχει μετατραπεί σε έναν αργόσυρτο πόλεμο φθοράς, με σοβαρές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό, στρατιωτικό υλικό και πόρους. Αναμένεται το Κρεμλίνο να επαναπροσδιορίσει λίαν συντόμως τη στρατηγική του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ