Παγκοσμιοποίηση

Γεωστρατηγικές προοπτικές της ΕΕ σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και τη Ρωσία

Το Ισπανικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών δημοσίευσε έγγραφο αναφορικά με τις προοπτικές της ΕΕ σε γεωστρατηγικό επίπεδο σε σχέση με τις τρείς υπερδυνάμεις, Κίνα, Ρωσία και ΗΠΑ του οποίου παραθέτει σε άρθρο του έγκριτο  Ισπανικό ΜΜΕ και του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη της διαδικασίας ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης την έχει τοποθετήσει σε ένα σημείο της ύπαρξής της όταν εξετάζει τη δική της στρατηγική ταυτότητα, μέσω της οποίας θα πρέπει να είναι σε θέση να ενεργεί αυτόνομα σύμφωνα με τα δικά της συμφέροντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτή η στρατηγική επανεξέταση, ωστόσο, θα πρέπει να λάβει υπόψη το γεωπολιτικό πλαίσιο στο οποίο βρίσκεται η Ένωση, τονίζοντας, ειδικότερα, τη στάση των πιο σημαντικών παγκόσμιων παραγόντων  τους οποίους έχει να αντιμετωπίσει, όπως των Ηνωμένων Πολιτειών,  της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας

ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη μοιράζονται μια από τις στενότερες συμμαχίες στον κόσμο από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, κυρίως για ιστορικούς λόγους. Και, παρόλο που αυτή η συμμαχία παραμένει ισχυρή μέχρι σήμερα, η εκμάθηση περισσότερων για τα απώτερα κίνητρα που οδηγούν και τους δύο συμμάχους στη σχέση μεταξύ τους μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο θα επινοείτο μια πιο αυτόνομη στάση 

Ξεκινώντας από τη συμμαχία τους,  οι Ηνωμένες Πολιτείες  έχουν την ηγετική φωνή όσον αφορά τον καθορισμό προτεραιοτήτων εξωτερικής πολιτικής, που βασίζονται πρωτίστως στα δικά τους συμφέροντα, αν και αυτά μπορεί να συμπίπτουν με εκείνα του σύμμαχοι.

Αλλά ακόμη και σε περίπτωση διαφωνίας, η Ουάσιγκτον θα προσπαθεί πάντα να επιβάλλει τη δική της θέση, ακόμη κι αν παραβαίνουν ή είναι ακόμη και επιζήμιες εναντίον εκείνων των συμμάχων της, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ.

Αυτή η αρχή μπορεί να παρατηρηθεί σε έναν από τους πυλώνες της συμμαχίας ΗΠΑ-Ευρώπης, την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, με την οποία οι ΗΠΑ διασφαλίζουν την ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου.

Υπό αυτή την έννοια, παρόλο που η εν λόγω δομή ιδρύθηκε με έναν κοινό σκοπό από τα δύο ενδιαφερόμενα μέρη, δηλαδή να εμποδίσει την ΕΣΣΔ να επεκτείνει την επιρροή της σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, η αλήθεια είναι ότι και οι δύο είχαν διαφορετικούς λόγους για να το κάνουν

Οι ευρωπαϊκές χώρες, ήταν η ίδια η ύπαρξή τους που τις παρακίνησε να συμμετάσχουν σε αυτή τη σχέση. ενώ, στην περίπτωση των ΗΠΑ, ήταν για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Την Δυτική Ευρώπη οραματιζόταν ο επιφανής γεωπολιτικός επιστήμονας Nicholas Spykman ως μια «περιοχή απομόνωσης» της οποίας η συνέχιση της ύπαρξης ήταν κρίσιμη για τον περιορισμό της επέκτασης της ΕΣΣΔ, ώστε να κινηθεί πολύ κοντά στις ηπειρωτικές ΗΠΑ

Σίγουρα, αυτός ο συγγραφέας ήταν που συνέλαβε ότι ο έλεγχος στο Rimland ,των παράκτιων περιοχών της Ευρασίας,ήταν το κλειδί για την απόκτηση ισχύος παγκόσμιας εμβέλειας. και ότι, με τις ΗΠΑ να ελέγχουν αυτές τις περιοχές, θα διατηρούσαν τη δική της ηγεμονία και θα «παγίδευαν» την ΕΣΣΔ, εμποδίζοντάς την να αποκτήσει τέτοια ισχύ.

Φυσικά, υπάρχουν πολλά περισσότερα υποκείμενα στοιχεία στη «διατλαντική σχέση» , όπως οι αναμφισβήτητοι πολιτισμικοί δεσμοί ή οι στενές οικονομικές σχέσεις.

Ωστόσο, μπορεί να ειπωθεί ότι η υποστήριξη ασφαλείας που παρείχαν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη δεν οφείλεται απλώς σε αλτρουιστικούς λόγους ή σε «ηθική υποχρέωση» , αλλά ως μια ακόμη κίνηση στο ιστορικό παιχνίδι εξουσίας των ΗΠΑ. που βολικά, έχει ωφελήσει και τους συμμάχους της μέχρι τώρα.

Ωστόσο, αυτή ακριβώς η εξάρτηση στο πλαίσιο μιας ασύμμετρης σχέσης θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο στη συνεχή ανάπτυξη μιας πιο αυτόνομης Ένωσης

Ο Nicholas Spykman μπορεί να είναι περισσότερο γνωστός για τη θεωρία του Rimland.

Ωστόσο, ως Αμερικανός γεωπολιτικός επιστήμονας που ήταν, διατύπωσε επίσης αναλύσεις σχετικά με το πώς οι ΗΠΑ πρέπει να ασκήσουν την εξωτερική τους πολιτική σε σχέση με την Ευρώπη.

Ακόμη και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να σταματήσουν την πιθανή ενσωμάτωση της Ευρώπης σε μια "ενιαία πολιτική μονάδα ικανή να εκφράσει τις απόλυτες οικονομικές δυνατότητές της", καθώς θα μπορούσε, κατά πάσα πιθανότητα, να θέσει μια πρόκληση στην ηγεμονία των ΗΠΑ 

Αυτή η υπόθεση θα έφτανε να επιβεβαιωθεί από τη μελλοντική πραγματικότητα ως ένα βαθμό, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση  θα είχε τη δυνατότητα να γίνει γεωπολιτικός ανταγωνιστής της Ουάσιγκτον.

Υπάρχει επίσης ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη στην άποψη της Ουάσιγκτον για μια πιο αυτόνομη ΕΕ, και αυτό είναι η ίδια αρχιτεκτονική ασφάλειας που αναφέρθηκε παραπάνω, της οποίας η πιο απτή αντιπροσώπευση είναι το ΝΑΤΟ.

Το γεγονός ότι υπάρχει ήδη ένας οργανισμός με στρατιωτική ικανότητα στην Ευρώπη, στην προκειμένη περίπτωση, που καθοδηγείται, σε μεγαλύτερο βαθμό, από τις ΗΠΑ, κάνει τη χώρα αυτή να βλέπει με κάποια δυσπιστία τις προσπάθειες της ΕΕ να δημιουργήσει στρατιωτικές δυνατότητεςς για τον εαυτό της, ειδικά στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.

Αυτή η δυσπιστία ήταν που οδήγησε την τότε Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Madeleine Albright, να διατυπώσει, το 1998, τη θέση που είναι γνωστή ως «τα τρία D», ως απάντηση στη δημιουργία, από την ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Ταυτότητας Ασφάλειας και Άμυνας (ESDI). ), η οποία καθιερώθηκε, εντός του ίδιου του ΝΑΤΟ, ως μέσο «ευρωπαϊκής συμμετοχής σε θέματα ασφάλειας με παράλληλη ενίσχυση της συνεργασίας».

Ωστόσο, σύμφωνα με την Albright, ένα τέτοιο μέσο θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι επιζήμιο για τη Συμμαχία με τρεις τρόπους όπως ,«απαγκιστρώνοντας» την ESDI από τη δομή λήψης αποφάσεων του ΝΑΤΟ, «επικάλυψη» των υφιστάμενων προσπαθειών· και «διακρίσεις» σε βάρος μελών της Συμμαχίας που δεν είναι μέλη της ΕΕ 

 Και παρόλο που αυτή η γνώμη αναφερόταν συγκεκριμένα στο γεγονός ότι η ΕΕ θα ενεργούσε πιο ανεξάρτητα από τις ΗΠΑ ή από έργα υπό την ηγεσία της Ουάσιγκτον, στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας, η αλήθεια είναι ότι αυτή η σκέψη θα διαποτίσει ανησυχίες στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ ότι η Η ΕΕ θα μπορούσε να ενεργήσει αυτόνομα από τις ΗΠΑ σε όλους τους τομείς ,συμπεριλαμβανομένης της εξωτερικής πολιτικής

Το ίδιο το ΝΑΤΟ, ωστόσο, βλέπει επίσης με κάποια δυσπιστία μια θεσμική ανάπτυξη εντός της ΕΕ που θα καθιστούσε δυνατή μια βαθύτερη ενσωμάτωση στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας, καθώς φοβάται ότι αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε εκτροπή πόρων από μέρος αυτών των μελών της Συμμαχίας, δηλαδή να δημιουργήσει «υποκατάστατες» ικανότητες για αυτές του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τα λόγια του Γενικού Γραμματέα του Γενς Στόλτενμπεργκ .

Ως εκ τούτου, η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και εγκατάσταση αμυντικών δυνατοτήτων από την ΕΕ θα μπορούσε να παρεμποδιστεί από το γεγονός ότι τα αμυντικά εργαλεία υπάρχουν ήδη εντός του ΝΑΤΟ.

Αυτές είναι οι επιφυλάξεις που οδηγούν τις ΗΠΑ να εφαρμόσουν μια συγκεκριμένη πολιτική απέναντι στους ευρωπαίους συμμάχους τους, να εκμεταλλευτούν τις διαιρέσεις στην Ευρώπη εγκαθιδρύοντας ισχυρούς διμερείς δεσμούς με καθέναν από τους συμμάχους τους.

Με αυτόν τον τρόπο, υπονομεύοντας σε κάποιο βαθμό την ευρωπαϊκή ενότητα, μπορεί να εξασφαλίσει μια προνομιακή θέση σε σχέση με τους συμμάχους της, ώστε να είναι λιγότερο διατεθειμένοι να εμβαθύνουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και αντίθετα να ευθυγραμμίζονται περισσότερο με την αμερικανική ατζέντα.

Αυτή η πολιτική προκαλεί ανησυχία εντός της ΕΕ λόγω των εμποδίων που θέτει στην ολοκλήρωσή της και ως εκ τούτου, αποτελεί μία από τις μελλοντικές προκλήσεις.

Ωστόσο, το γεγονός ότι οι συζητήσεις για τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ αποκτούν όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα αποτελεί κίνητρο ότι προτείνονται ορισμένες πιθανές λύσεις για τη δυσπιστία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ προς αυτήν, ώστε οι Βρυξέλλες να συνεχίσουν την  πολιτική ολοκλήρωσή τους περιορίζοντας παράλληλα τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον.

Ένα από αυτά, που σχετίζεται με το ίδιο το ΝΑΤΟ, θα ήταν ο λεγόμενος «καταμερισμός της εργασίας».

Αυτή η ρύθμιση θα συνίστατο στον σαφή καθορισμό των ορίων των στόχων κάθε οργανισμού στους τομείς της ασφάλειας, της στρατηγικής και της άμυνας, έτσι ώστε να μην υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους ή να επικαλύπτονται.

Με αυτόν τον τρόπο, το ΝΑΤΟ δεν θα έπρεπε να φοβάται ότι η ΕΕ θα αναπτύξει ικανότητες που θα αποσπούσαν τα μέλη της από τη δομή του ΝΑΤΟ.

Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας

Το όραμα της Κίνας για την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ένα έγγραφο πολιτικής που δημοσιεύθηκε από το Πεκίνο το 2018, όπου καθορίζει τις γενικές γραμμές του τρόπου με τον οποίο επιθυμεί να διεξάγει τις διμερείς σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ξεκινώντας από το πώς βλέπει το Πεκίνο τον κόσμο, το έγγραφο εξηγεί ότι η διεθνής κοινωνία κινείται προς ένα αυξανόμενο σενάριο παγκοσμιοποίησης, όπου διάφοροι παράγοντες αλληλοσυνδέονται όλο και περισσότερο στον τομέα της οικονομίας. Αυτή η διαδικασία ολοκλήρωσης συνοδεύτηκε από έναν αυξανόμενο «εκδημοκρατισμό» των διεθνών σχέσεων, κάτι που η Κίνα θεωρεί

θετική.

Πράγματι, καθώς ο κόσμος κινείται προς μια μεγαλύτερη πολυπολικότητα, αυτό σημαίνει ότι η ηγεμονία των ΗΠΑ στην παγκόσμια τάξη μειώνεται σχετικά ως συνέπεια,

Ωστόσο, εκτός από αυτή την τάση που σημειώνεται τις τελευταίες δεκαετίες, το Πεκίνο αντιλαμβάνεται επίσης μια άλλη πιο ανησυχητική τάση προς «μονομερή..., προστατευτισμό και αυξανόμενη αποπαγκοσμιοποίηση», που θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι αναφορά στις ΗΠΑ. του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απέρριψε πολλά από τα χαρακτηριστικά της παγκοσμιοποίησης πολλές φορές αναφερόμενος ξεκάθαρα στο πώς αυτά είχαν κάνει δυνατή την εμφάνιση της Κίνας.

Σε αυτόν τον μεταβαλλόμενο κόσμο είναι που η Κίνα αποτελεί έναν παράγοντα με επιρροή στην ΕΕ, θεωρώντας ότι διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη συνεχιζόμενη ακόμη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης ως δύναμη «ολοκλήρωσης».

Έτσι, το έγγραφο εξηγεί ότι η Κίνα έχει δύο προτεραιότητες στην εξωτερική της πολιτική σε σχέση με την Ένωση: «την ανάπτυξη ή μάλλον την ενίσχυση μιας σταθερής σχέσης με την ΕΕ», εκτός από την επιδίωξη διπλής συνεργασίας σε σχέση με τις παγκόσμιες υποθέσεις.

Έτσι, ως μέρος του πρώτου σημείου, η Κίνα δείχνει υποστήριξη στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με τη μορφή μιας «ενωμένης, σταθερής, ανοιχτής και ευημερούσας Ευρώπης». Δεσμεύεται να ενισχύσει τις σχέσεις σε όλους τους τομείς, ιδίως σε οικονομικούς, συμπεριλαμβανομένης της σύναψης επενδυτικής συμφωνίας (γνωστής ως CAI που απέτυχε λόγω ευρωπαϊκών κυρώσεων λόγω της επιδείνωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα).

Υπόσχεται επίσης να παραμείνει προσηλωμένη στις αγορές της ΕΕ, καθώς και να συνεχίσει να λαμβάνει ξένες επενδύσεις, οι οποίες ήταν μία από τις αιτίες της οικονομικής απογείωσης της Κίνας. Υπό αυτή την έννοια, το κείμενο αναφέρεται στη βούληση του Πεκίνου να διατηρήσει το "αμφίδρομο άνοιγμα και να διευκολύνει τις αμοιβαίες επενδύσεις".

Ωστόσο, και πολύ σημαντικό, θέτει όρια σε αυτή τη σχέση, προειδοποιώντας ότι και τα δύο μέρη θα πρέπει να «διαχειρίζονται τις διαφωνίες και τις τριβές εποικοδομητικά, αποφεύγοντας την πολιτικοποίηση των οικονομικών και εμπορικών θεμάτων».

Αυτό το σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι η ΕΕ επέβαλε τις πρώτες εμπορικές κυρώσεις κατά της Κίνας σε πωλήσεις όπλων μετά τη σφαγή στην Τιενανμέν το 1989. Μάλιστα, το κείμενο αναφέρεται σε αυτό ακριβώς λέγοντας ότι «η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα πρέπει να άρουν το εμπάργκο όπλων στην Κίνα αμέσως».

Το κείμενο αναφέρεται επίσης στις περιπτώσεις της Ταϊβάν, του Θιβέτ, του Ανατολικού Τουρκεστάν και του
«ειδικές διοικητικές περιοχές» του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, με την έννοια ότι η ΕΕ θα πρέπει να σέβεται σχολαστικά την «εδαφική ακεραιότητα της Κίνας» και να απέχει από τη διατήρηση οποιουδήποτε τύπου σχέσεων ή ανταλλαγών με τα εν λόγω μέρη χωρίς τη ρητή συναίνεση της Κίνας, δεδομένου ότι  αποτελούν μέρος των «εσωτερικών υποθέσεων» της χώρας.

Το έγγραφο αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι στην ιστορία των σχέσεων μεταξύ Κίνας και ΕΕ δεν υπήρξε καμία μεγάλη σύγκρουση παρά τις πολλές διαφορές μεταξύ των δύο μερών και έτσι η Κίνα θέλει να συνεχιστούν αυτές οι σχέσεις.

Όσον αφορά τη συνεργασία, το κείμενο προσδιορίζει πολλούς τομείς στους οποίους μπορούν να συγκλίνουν τα συμφέροντα και των δύο μερών και προτείνει ότι μέσω της μεταξύ τους συνεργασίας, μπορούν να προωθήσουν αλλαγές στη διεθνή κοινωνία που είναι επωφελείς για αυτά. 

Πολιτικά, το έγγραφο προτείνει τη συνεργασία για την από κοινού επιδίωξη μεγαλύτερης «δημοκρατίας στις διεθνείς σχέσεις», ενισχύοντας την πολυμέρεια , έτσι ώστε να ενισχυθεί ο διάλογος και τα πολυμερή φόρουμ, όπως το G20 στο οποίο είναι παρούσα η Κίνα και το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών ειδικά όταν αντιμετωπίζουν «παγκόσμιες προκλήσεις».

Οικονομικά, υπερασπίζεται μια μεταρρύθμιση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής δομής —η οποία θα μπορούσε να υποθέσει μια εναλλακτική λύση στο πλαίσιο του Bretton Woods που ήταν ως επί το πλείστον ευνοϊκή για τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, επιβεβαιώνοντας ότι, από κοινού θα μπορούσαν να προωθήσουν μια μεγαλύτερη απελευθέρωση του επενδύσεις, εμπόριο και οικονομία για την οικοδόμηση μιας «ανοιχτής παγκόσμιας οικονομίας».

Το έγγραφο αναφέρεται επίσης στην προώθηση της ίσης μεταχείρισης όλων των εμπλεκόμενων μερών, εγκαθιδρύοντας μια πιο ισορροπημένη και ισότιμη παγκόσμια τάξη πραγμάτων, σε μια άλλη σαφή αναφορά στη φθίνουσα παγκόσμια υπεροχή των ΗΠΑ.

Επιπλέον, τόσο η Κίνα όσο και η ΕΕ θα πρέπει να συνεργαστούν , από κοινού, με μεγαλύτερη περιεκτικότητα, διαφάνεια και ευεργετική για όλους οικονομική παγκοσμιοποίηση.

Όλα αυτά, ωστόσο, αμφισβητούνται από μια αυξανόμενη «μονομερή προσέγγιση» και «προστατευτισμό» έναντι των οποίων, όπως επισημαίνει το κείμενο, η Κίνα και η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσουν σθεναρά μαζί.

Στην πραγματικότητα, αναφέρεται ρητά στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν προειδοποιεί την ΕΕ ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να απόσχουν να ακολουθήσουν τις ΗΠΑ στις εμπορικές διαφορές που έχουν τόσο η Ουάσιγκτον όσο και το Πεκίνο, κάτι που είναι σημαντικό, δεδομένου ότι η Κίνα βλέπει την ΕΕ να χρησιμοποιείται από τις  ΗΠΑ στη στρατηγική τους για τον περιορισμό της Κίνας.

Εν ολίγοις, η Κίνα βλέπει την ανάπτυξη αυξανόμενων δυνατοτήτων από την ΕΕ ως θετική, δεδομένου ότι αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως αντίβαρο στην ηγεμονία των ΗΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή η εξέλιξη δεν «στοχεύει την Κίνα ούτε επηρεάζει τα κινεζικά συμφέροντα».

Επομένως, είναι ενδιαφέρον ότι από ορισμένες απόψεις και παρά τις τεράστιες διαφορές στις αξίες, η Κίνα θα έβλεπε πιο θετικά τη μεγαλύτερη στρατηγική αυτονομία από την ΕΕ από την Ουάσιγκτον.

Ρωσική Ομοσπονδία

Η σχέση μεταξύ της Ρωσίας και της υπόλοιπης Ευρώπης δεν μπορεί να γίνει κατανοητή χωρίς να ληφθεί υπόψη ο ουσιαστικός ρόλος που διαδραμάτισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην ήπειρο από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Πράγματι, οι στενοί διατλαντικοί δεσμοί που σκιαγραφήθηκαν παραπάνω κάνουν τη Μόσχα να βλέπει την υπόλοιπη Ευρώπη ως εγγενώς συσχετισμένη και ευθυγραμμισμένη με την Ουάσιγκτον, κάτι που υποστηρίζεται από το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, η ΕΕ έχει ταχθεί με το μέρος των ΗΠΑ. σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Όλα αυτά κάνουν τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ να επηρεάζονται από τις διαφορές μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον.

Πράγματι, πολλές από τις χώρες που κάποτε στέκονταν πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, τάχθηκαν στο πλευρό της Δύσης μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και έκτοτε τάσσονται με την Ουάσιγκτον ως εγγύηση ασφάλειας έναντι της Μόσχας.

Μεταξύ αυτών είναι μερικές από τις χώρες που εντάχθηκαν τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ κατά τις ενταξιακές διαδικασίες της δεκαετίας του 2000, όπως η Πολωνία ή οι χώρες της Βαλτικής.

Εν τω μεταξύ, η νεογέννητη Ρωσική Ομοσπονδία όχι μόνο δεν είχε το ίδιο ενδιαφέρον να ενταχθεί σε αυτές τις δυτικοποιημένες αρχιτεκτονικές, αλλά θεώρησε ακόμη και την επέκτασή τους ως επιζήμια για δύο λόγους:

Πρώτον, το γεγονός ότι οι παλιοί της αντίπαλοι κέρδισαν έδαφος εναντίον της Μόσχας συμπεριλαμβάνοντας χώρες που ήταν μέρος της σφαίρας επιρροής του θεωρήθηκε ως μια ζωντανή υπενθύμιση της ήττας της Σοβιετικής Ένωσης και επομένως της Ρωσίας στον Ψυχρό Πόλεμο.

Επιπλέον, η ίδια διεύρυνση αντιπροσώπευε ένα στρατηγικό μειονέκτημα για τη Ρωσία στο βαθμό που την άφησε ανοιχτή στο ΝΑΤΟ, χωρίς μια περιοχή «μαξιλαριού» γύρω της.

Επιπρόσθετα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι μια τέτοια επέκταση ήταν περιττή για τη Συμμαχία, δεδομένου ότι ο Ψυχρός Πόλεμος είχε ήδη τελειώσει μέχρι τότε και το γεγονός ότι συνεχιζόταν, ίσως ως ένας τρόπος να δικαιολογήσει τη συνέχιση της ύπαρξης της Συμμαχίας

Ο οργανισμός σε μια περίοδο ειρήνης, θα μπορούσε να εμποδίσει τις προσπάθειες προσέγγισης της Ρωσίας παρουσιάζοντας τη Συμμαχία ως πιθανή απειλή, απομακρύνοντας έτσι τη Μόσχα από την καλύτερη κατανόηση με τη Δύση.

Επιπλέον, υπήρξαν και συγκεκριμένα γεγονότα που απομάκρυναν τη νοοτροπία της νέας Ρωσίας από αυτήν της Δύσης, όπως η αποτυχία του δυτικοποιημένου μοντέλου που προσπάθησε να καθιερώσει ο Μπόρις Γέλτσιν στο ρωσικό κράτος κατά τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής του, ή τις παράνομες επιθέσεις -από τη σκοπιά του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών- από το ΝΑΤΟ στη Σερβία, τις οποίες ακολούθησε το Δόγμα Primakov.

Έτσι, η Ρωσία, αν και δεν ήταν η υπερδύναμη που ήταν κάποτε, εξακολουθούσε να έχει τα δικά της συμφέροντα για το μέγεθός της και προσπαθούσε να αναγνωριστεί για τη σημασία της ως μεγάλη δύναμη.

Υποστήριξε την ενίσχυση πολυμερών θεσμών στους οποίους η Μόσχα θα είχε σχετικό ρόλο παρόμοιο με αυτόν της Ουάσιγκτον, όπως ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Η περίπτωση του ΟΑΣΕ είναι αξιοσημείωτη καθώς είναι η μόνη περιφερειακή πλατφόρμα της Ευρώπης με επίκεντρο την ασφάλεια που συγκεντρώνει τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε ένα φόρουμ .για «πολιτικό διάλογο για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων ασφάλειας».

Υπό αυτή την έννοια, παρουσιάστηκε πρόταση από τον  πρώην πρόεδρο της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, το 2008 μαζί με τον τότε Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και πάλι το 2009, για μια νέα ενοποιημένη δομή ασφαλείας με τη μορφή συνθήκης που θα επεκτείνεται « από το Βανκούβερ στο Βλαδιβοστόκ»

 Ο σκοπός αυτού του οργάνου που πρότεινε ο Μεντβέντεφ θα ήταν να επιτύχει στόχους ασφαλείας που ήταν πέρα ​​από τις εξουσίες άλλων όπως το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, η ΚΑΚ (η Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών, που δημιουργήθηκε μετά την κατάρρευση του τη Σοβιετική Ένωση), και τον CSTO (Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, ανάλογος του ΝΑΤΟ και με επικεφαλής τη Ρωσία).

Ωστόσο, οι δυτικές δυνάμεις,τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι ευρωπαϊκές χώρες, δεν μοιράζονταν το ίδιο ενδιαφέρον, οπότε τελικά η Ρωσία και η υπόλοιπη Ευρώπη κατέληξαν σε αντίθετους δρόμους, μέχρι που ακολούθησε η σύγκρουση το 2014.

Αξίζουν ιδιαίτερης αναφοράς τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα κατά τη στιγμή της συγγραφής αυτού του άρθρου σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μετά από μήνες τεταμένων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για την ασφάλεια στην Ευρώπη, και που φαίνεται να έχουν ανατινάξει τις γέφυρεςμεταξύ των μερών.

Οι συνέπειες αυτών θα γίνουν αισθητές τους επόμενους χρόνους σε ολόκληρη την Ευρώπη και όλα δείχνουν ότι θα τροποποιήσουν οριστικά τη δομή ασφαλείας στην ήπειρο.

Σε κάθε περίπτωση, και μέχρι πολύ πρόσφατα, η Ρωσία και η ΕΕ παρέμειναν  γείτονες με σχετικές διαφωνίες μεταξύ τους

Υπό αυτή την έννοια, η Ρωσία αντιλαμβανόταν τη Δυτική Ευρώπη ως «επίμονα επικριτική για τις ρωσικές πολιτικές, εξωτερικές και εγχώριες», και τοποθετούσε τον εαυτό της δίπλα στις ΗΠΑ στον δικό της ανταγωνισμό.

Κατά συνέπεια, η Ρωσία είχε δει την πρόθεση της ΕΕ να αυξήσει τη στρατηγική της αυτονομία ως μια κίνηση να ενεργήσει πιο ανεξάρτητα από την Ουάσιγκτον στην εξωτερική πολιτική και ως εκ τούτου στρατηγικά επωφελής για την ίδια

Όταν η ΕΕ εξέφρασε την επιθυμία της να «αποκτήσει αυτόνομες δυνατότητες» μέσω της υφιστάμενης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΕΠΑΑ), η Ρωσία εξέφρασε την προθυμία της να συμβάλει σε μια τέτοια προσπάθεια

Παρά τα όσα έχουν ειπωθεί μέχρι στιγμής και το γεγονός ότι η Ρωσία βλέπει θετικά μια πιο ικανή ΕΕ, αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Μόσχα εξακολουθεί να θεωρεί τις σχέσεις της με την ΕΕ ως μη ισορροπημένες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, παρά το γεγονός ότι είναι οι δύο ηγετικές δυνάμεις στην Ευρώπη, υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές

Η ΕΕ είναι μια πολύ μεγαλύτερη οικονομία από τη Ρωσία, ένα κενό που η Μόσχα δεν μπορεί να καλύψει. Και παρόλο που η Ρωσία έχει ακόμη έναν χερσαίο στρατό συγκρίσιμο με αυτόν των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτή η διαφορά κάνει τη Μόσχα να προτιμά να διαχειρίζεται τις σχέσεις της με το μπλοκ διμερώς με κάθε ένα από τα κράτη μέλη επίσης, ως τρόπο εκμετάλλευσης των εσωτερικών διχασμών, προκειμένου να αντιστάθμιση της σχετικής αδυναμίας της Ρωσίας.

Ωστόσο, με βάση όσα ειπώθηκαν, και κρίνοντας από τα συγχρόνως γεγονότα, φαίνεται απίθανο η ΕΕ να αποσυνδεθεί από τις ΗΠΑ σε σχέση με τη Ρωσία, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ανοιχτή σύγκρουση έχει φέρει αντιμέτωπα και τα δύο μέρη τώρα περισσότερο από ποτέ.

Συμπεράσματα

Η ανάλυση που πραγματοποιήθηκε μας επιτρέπει να παρατηρήσουμε ότι είναι δυνατό για την ΕΕ να αναπτύξει τη στρατηγική της αυτονομία. 

Από την πλευρά των ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον θα προτιμούσε να παραμείνει ο πλειοψηφικός εταίρος, αναμένοντας από την ΕΕ να τη  στηρίξει ενάντια  στην Κίνα και τη Ρωσία, επειδή η αυξανόμενη πολυπολικότητα της παγκόσμιας πολιτικής μειώνει σχετικά την ηγεμονία των ΗΠΑ.

Η Κίνα, από την πλευρά της, θα αντιμετώπιζε θετικά αυτήν την εξέλιξη, εφόσον της επέτρεπε να συνεχίσει να επωφελείται από το εμπόριο με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και εφόσον δεν έμπαινε σε ανταγωνισμό με το Πεκίνο από την πλευρά της ΕΕ, ιδίως λόγω της επιρροής των ΗΠΑ.

Τέλος, όσον αφορά την περίπτωση της Ρωσίας, που διαχωρίζεται ολοένα και περισσότερο από τη Δύση, θα έβλεπε αυτή την εξέλιξη ευνοϊκά μέχρι πολύ πρόσφατα, εάν σήμαινε μια πιο αυτόνομη στάση εκ μέρους της ΕΕ, την οποία θεωρεί εγγενώς ευθυγραμμισμένη με την Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, τα πρόσφατα γεγονότα υποδηλώνουν ότι η ευρωπαϊκή γεωπολιτική σκακιέρα, ειδικότερα, θα υποστεί αξιοσημείωτες αλλαγές των οποίων το σενάριο που θα προκύψει θα απαιτήσει πρόσθετη ανάλυση.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ