Παγκοσμιοποίηση

Με το δάχτυλο στην σκανδάλη! Κίνα και Ρωσία εναντίον ΗΠΑ & AUKUS-Χρειάζεται η Ευρώπη το ΝΑΤΟ;

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters σήμερα οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα συμφωνήσουν για ένα νέο γενικό σχέδιο για την άμυνα ενάντια σε ενδεχόμενη ρωσική επίθεση σε πολλά μέτωπα, επιβεβαιώνοντας μια προσπάθεια αποτροπής της Μόσχας παρά τη νέα εστίαση της συμμαχίας στην Κίνα, δήλωσαν διπλωμάτες και αξιωματούχοι. 

Την ίδια στιγμή η Μόσχα έχει προειδοποιήσει το ΝΑΤΟ ότι οποιαδήποτε κίνηση προς την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία θα έχει συνέπειες, δήλωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Αντρέι Ρούντενκο σήμερα Πέμπτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πως φτάσαμε ως εδώ...

Στα τέλη του 1989 ανακοινώθηκε επίσημα το τέλος του Ψυχρού Πολέμου που είχε ξεκινήσει μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον σχηματισμό των δύο στρατοπέδων, το ανατολικό στρατόπεδο με επικεφαλής τη Σοβιετική Ένωση και το δυτικό στρατόπεδο με επικεφαλής τις ΗΠΑ.

Το τέλος του Ψυχρού πολέμου ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους πρεσβύτερο και τον πρόεδρο της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, και με το τέλος του σχηματίστηκε μια νέα παγκόσμια τάξη με έναν πόλο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το Σύμφωνο της Βαρσοβίας δεν υπήρχε πλέον, αλλά το ΝΑΤΟ παρέμεινε, υποδεικνύοντας τη δυτική στρατιωτική κυριαρχία στον κόσμο, υπό την ηγεσία μόνο των ΗΠΑ. Παρ 'όλα αυτά, τέθηκε το ερώτημα, εάν υπήρχε ανάγκη να παραμείνει το ΝΑΤΟ μετά την κατάρρευση του ανατολικού στρατοπέδου, του Συμφώνου της Βαρσοβίας. 

Ωστόσο, η Δύση βρήκε στη "διεθνή τρομοκρατία" τον εχθρό της, προκειμένου   να αντικαταστήσει τη Σοβιετική Ένωση και ως δικαιολογία να διατηρήσει το ΝΑΤΟ. Η παρέμβασή της στο Αφγανιστάν μετά τις επιθέσεις του Σεπτεμβρίου του 2001 επιβεβαίωσε τη σημασία της παραμονής του ΝΑΤΟ ως δυτικής αναγκαιότητας.

Ωστόσο,η άτακτη αποχώρηση από το Αφγανιστάν, έθεσε ξανά το ερώτημα, σχετικά με την ανάγκη να υπάρχει το ΝΑΤΟ ,αφού οι  ΗΠΑ  αγνόησαν τελείως  τους συμμάχους τους χωρίς να  διαβουλευτούν μαζί τους κατά τη λήψη της απόφασης αποχώρησης από το Αφγανιστάν.

Υπάρχουν περισσότερα από ένα γεγονότα που υποδηλώνουν την ανανέωση της συζήτησης για αυτό το τέλος του ΝΑΤΟ, από ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα  από τη Γαλλία και τη Γερμανία, που αρχίζουν να αμφισβητούν τη σημασία της συμμαχίας.

Αυτό έγινε μετά από νέες εκκλήσεις για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης χωριστά από τη συμμαχία και εγείροντας αμφιβολίες για την αμερικανική ηγεσία. Υπήρξαν και άλλα γεγονότα που σχετίζονται με την τάση της Αμερικής να εγκαταλείψει τη συμμαχία και τα αδέλφια της στην Ευρώπη και να οδηγηθεί  προς την Άπω Ανατολή, συγκεκριμένα προς την Αυστραλία, συνοδευόμενη από τη Βρετανία.

Αυτό έγινε επίσης χωρίς διαβούλευση με παραδοσιακούς συμμάχους εντός του ΝΑΤΟ, για τη δημιουργία μιας νέας συμφωνίας εταιρικής σχέσης για την ενίσχυση της στρατιωτικής και αμυντικής συνεργασίας στον Ειρηνικό και τον Ινδικό ωκεανό, στερώντας τη Γαλλία από τη συμφωνία υποβρυχίων με την Αυστραλία.

Αυτή η νέα συμμαχία στρέφεται ανοιχτά εναντίον της Κίνας, σύμφωνα με τις μονομερείς κατευθύνσεις των ΗΠΑ.

Ωστόσο, πριν από όλα αυτά, ήμασταν μάρτυρες της έναρξης της δημιουργίας νέων συμμαχιών που εξασθένησαν το ρόλο του ΝΑΤΟ και της ηγεσίας των ΗΠΑ στη συμμαχία, η οποία αποδυνάμωσε την ηγεσία των τελευταίων στον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ και Μπάιντεν, αναδείχθηκε ο ρόλος της Ρωσίας στην επιρροή των αμερικανικών εκλογών, μαζί με την ικανότητά της να χειραγωγεί τα δημοκρατικά και δημοκρατικά κόμματα.

Η Ρωσία απείλησε επίσης τη Γεωργία, την Ουκρανία και την περιοχή της Κριμαίας επίσης, χωρίς καμία αντίδραση από τους δυτικούς συμμάχους. Επίσης , ο αγωγός Nord stream για την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη γίνεται γρήγορα ένα ρωσικό στρατηγικό οικονομικό εργαλείο στο οποίο η Ευρώπη βασίζεται για να αναπτυχθεί, τη στιγμή που η Κίνα καταφέρνει να ολοκληρώσει τον έλεγχό της στο Χονγκ Κονγκ και στο Θιβέτ παρά τη δυτική βούληση.

Η Κίνα δεν ανταγωνίζεται πλέον μόνο το στρατόπεδο της Δύσης στο οικονομικό πλαίσιο, αλλά εξελίσσεται σε μια φοβερή και πολύ ανεπτυγμένη στρατιωτική δύναμη, σύμφωνα με την μαρτυρία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, όταν επιβεβαίωσε στην τελευταία του δήλωση πριν από δύο ημέρες, ότι η Κίνα αναπτύσσει πυραυλικά συστήματα τα οποία μπορούν να πλήξουν δυτικές χώρες.

Είπε επίσης ότι η Κίνα διαθέτει δυνατότητες στον κυβερνοχώρο που θα επηρεάσουν σοβαρά την ευρωπαϊκή ασφάλεια, κάτι που σίγουρα επηρεάζει το μέλλον της συμμαχίας. Αυτή η δήλωση θα μπορούσε να γίνει κατανοητή ως επιβεβαίωση της ανάγκης να παραμείνει το ΝΑΤΟ προκειμένου να υπερασπιστεί την Ευρώπη έναντι της Κίνας.

Ωστόσο, δεν είναι μυστικό για τις ευρωπαϊκές χώρες ότι η Κίνα ενδιαφέρεται για τη συγκεκριμένη αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, η οποία έχει πλησιάσει τα σύνορά της, ειδικά μετά τη δημιουργία της νέας αμερικανικής-αυστραλιανο-βρετανικής συμμαχίας.

Είναι προς το συμφέρον της Κίνας να διατηρήσει την ένταση ξεχωριστά και να επικεντρωθεί σε αυτή τη συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ενώ, ταυτόχρονα, να δημιουργήσει καλές σχέσεις με την Ευρώπη, καθώς η τελευταία δεν ενδιαφέρεται για εντάσεις με το Πεκίνο.

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και το τέλος του μονοπωλίου των ΗΠΑ ως κυρίαρχης δύναμης μετά την αύξηση του ρόλου της Ρωσίας στις εκλογές των ΗΠΑ και τη θέση της στη Μεσόγειο, καθώς και το ξεθώριασμα του ρόλου της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και τις πιο σταθερές σχέσεις της με τη Ρωσία, υπό το πρίσμα αυτής της νέας κατάστασης, γινόμαστε επί  μάρτυρες του σχηματισμού ενός νέου χάρτη παγκόσμιων δυνάμεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα μετά από μια σειρά ισχυρών βημάτων συμμαχίας μεταξύ  της Ρωσίας και της  Κίνας , τόσο σε επίπεδο ασφάλειας,  όσο και σε στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο. 

Ταυτόχρονα, είμαστε μάρτυρες της σταδιακής μετατόπισης μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού, μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι η εστίαση των νέων συμμαχιών περιορίζεται στο γεγονός ότι το ανατολικό στρατόπεδο και η κινεζο-ρωσική συμμαχία έχουν γίνει πιο ισχυρά, ενώ το δυτικό στρατόπεδο δεν είναι πλέον ενωμένο, και εμφανίζεται  αποσταθεροποιημένο και κατακερματισμένο.

Η ενότητά του περιβάλλεται από αμφιβολίες και εντάσεις, που αντιπροσωπεύει την επιστροφή στα δύο κύρια στρατόπεδα που οδηγούν τον κόσμο, ένα ανατολικό με επικεφαλής την Κίνα και τη Ρωσία και ένα αμερικανικό στρατόπεδο με τις συμμαχίες του στον Ινδικό και τον Ειρηνικό ωκεανό.

Πώς η ΕΕ βλέπει το ΝΑΤΟ;

Η Ευρώπη εμφανίζεται απρόθυμη να εμπλακεί σε αυτή την αντιπαράθεση, εμφανίζοντας μια στάση αποστασιοποίησης επί του παρόντος

Το ΝΑΤΟ εμφανίζεται στα μάτια της ΕΕ ως ο μηχανισμός εκείνος που θα προσπαθήσει να δημιουργήσει αντιπαράθεση με τη Ρωσία, στην περιοχή των χωρών της Βαλτικής και της Ουκρανίας, ωθώντας έτσι την ΕΕ να πάρει θέση ενεργή σε βάρος του άξονα Μόσχας-Πεκίνου, και αυτό δεν το θέλουν οι Βρυξέλες.

Προς επίρρωση των παραπάνω, οι  υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα υιοθετήσουν την Πέμπτη ένα νέο γενικό σχέδιο για την άμυνα ενάντια σε ενδεχόμενη ρωσική επίθεση σε πολλά μέτωπα, επιβεβαιώνοντας μια προσπάθεια αποτροπής της έναντι  της Μόσχας παρά  ως  εστίαση της συμμαχίας κατά του άξονα  Κίνας- Ρωσίας, όπως  δήλωσαν διπλωμάτες και αξιωματούχοι.

Η στρατηγική, η οποία είναι εμπιστευτική, υπερβαίνει τα υφιστάμενα περιφερειακά αμυντικά σχέδια και στοχεύει στην προετοιμασία για οποιαδήποτε ταυτόχρονη επίθεση  από Ρωσικής πλευράς στις περιοχές της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών όπλων, παραβίασης δικτύων υπολογιστών ή απειλής προερχόμενης από το  διάστημα.

Αξιωματούχοι και διπλωμάτες λένε ότι καμία επίθεση δεν είναι επικείμενη. Η Ρωσία αρνείται κάθε πρόθεση για πόλεμο και λέει ότι είναι το ΝΑΤΟ  εκείνο που κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη με τέτοιες κινήσεις.

Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι, διπλωμάτες του ΝΑΤΟ λένε ότι η «Αντίληψη για την Αποτροπή και την Άμυνα στον Ευρωατλαντικό Χώρο»  είναι απαραίτητη καθώς η Ρωσία αναπτύσσει προηγμένα οπλικά συστήματα και αναπτύσσει στρατεύματα και εξοπλισμό πιο κοντά στα συμμαχικά σύνορα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...