Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ποιο AUKUS; Η Κίνα "καίγεται" για κάτι σοβαρότερο που την φέρνει σε εξάρτηση από την Αυστραλία

Πεινασμένοι για πρώτες ύλες, οι Κινέζοι επιστρέφουν στα αυστραλιανά προϊόντα που είχαν μποϊκοτάρει προηγουμένως.

Το AUKUS τελικά έχει διάφορες...ουρές και συμβιβασμούς...

Συγκεκριμένα ο αυστραλιανός άνθρακας είναι η σωτηρία για την ενεργειακή κρίση της Κίνας. Οι οικονομικές ανάγκες του Πεκίνου υπερτερούν πλέον των γεωπολιτικών ανησυχιών, όπως η αυξανόμενη στρατιωτική συνέργεια μεταξύ της Καμπέρα και της Ουάσινγκτον.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή... 

Ο «εμπορικός πόλεμος» της Κίνας που ξεκίνησε εναντίον της Αυστραλίας είναι ήδη αποτυχημένος. Αυτό μαρτυρείται από τα κινεζικά τελωνειακά στοιχεία, τα οποία αποκαλύπτουν την επανάληψη των αγορών αυστραλιανού άνθρακα, χαλκού, σιταριού και βαμβακιού: όλα τα προϊόντα που η κυβέρνηση του Πεκίνου είχε απαγορεύσει - ανεπίσημα - να εισαχθούν από πέρυσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Κινέζοι είχαν επίσης στοχοποιήσει τις εξαγωγές της Αυστραλίας με μια σειρά από tarriff που επιβάλλονταν σε βασικά προϊόντα για το εμπόριο της Καμπέρα, όπως κρασί και κριθάρι. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων επιδεινώνονται εδώ και αρκετό καιρό. Οι Αυστραλοί ανησυχούν για τον αυξανόμενο στρατιωτικό ακτιβισμό της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και ήταν από τους πρώτους που συμμετείχαν στο μποϊκοτάζ της Huawei με την υποστήριξη της Ουάσινγκτον.

Πριν από δύο χρόνια, η Αυστραλία εισήγαγε επίσης κανόνες που περιορίζουν τις ξένες (κινεζικές) παρεμβάσεις στις εσωτερικές της υποθέσεις. Οι εντάσεις έφτασαν σε ανησυχητικά επίπεδα αφού η αυστραλιανή κυβέρνηση ενώθηκε με άλλες χώρες ζητώντας διεθνή έρευνα για την προέλευση του Covid-19 και τον χειρισμό της πανδημίας από την Κίνα τον Απρίλιο του 2020.

Αντιμετωπίζοντας μια ενεργειακή κρίση που απειλεί την οικονομία της (και του κόσμου), η κινεζική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεκλειδώσει ένα εκατομμύριο τόνους αυστραλιανού άνθρακα που κάθεται στις συνδεδεμένες αποθήκες της. Τα όρια στις εγχώριες προμήθειες αυτής της πρώτης ύλης - εξακολουθεί να είναι η κύρια πηγή παραγωγής ενέργειας στη χώρα - και η αύξηση της τιμής τους είναι από τις κύριες αιτίες των διακοπών ρεύματος που επηρεάζουν περισσότερες από τις μισές επαρχίες της Κίνας. Σύμφωνα με αρκετούς παρατηρητές, χωρίς εισαγωγές από την Αυστραλία, η Κίνα θα συνεχίσει να έχει προβλήματα στην εξεύρεση φθηνού άνθρακα.

Οι αναλυτές λένε ότι η πιθανή επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα μειώσει και πάλι τις εισαγωγές από την Αυστραλία. Παρά το γεγονός ότι η Κίνα είναι ο κορυφαίος αγοραστής αυστραλιανών προϊόντων (με μερίδιο αγοράς 28%), οι εταιρείες κατάφεραν να σώσουν την επιχείρησή τους στρέφοντας επιτυχώς σε άλλες αγορές.

Η χρήση του εμπορίου ως γεωοικονομικό εργαλείο για την κάμψη της βούλησης των μη συνδεδεμένων χωρών έχει αντίκτυπο στο Πεκίνο: ένα σημάδι ότι οι οικονομικές ανάγκες υπερτερούν πλέον των γεωπολιτικών ανησυχιών, όπως η αυξανόμενη στρατιωτική συνέργεια μεταξύ Αυστραλίας και ΗΠΑ.

Παραδόξως, η επανάληψη των αγορών αυστραλιανών προϊόντων από την Κίνα έρχεται σε μια στιγμή μέγιστης «στρατηγικής» έντασης μεταξύ Πεκίνου και Καμπέρα. Με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία, η κυβέρνηση Morrison ξεκίνησε πρόσφατα το Aukus, ένα τριμερές στρατιωτικό σύμφωνο που θα επιτρέψει στο Αυστραλιανό Ναυτικό να έχει οκτώ πυρηνικά υποβρύχια εξοπλισμένα με αμερικανική τεχνολογία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καταφεύγοντας σε «καταναγκαστικά» οικονομικά μέτρα εναντίον της Αυστραλίας, η Κίνα κινδυνεύει και για έναν άλλο λόγο: επειδή η Καμπέρα μπορεί να απορρίψει την αίτησή της για είσοδο - και ίσως να προωθήσει την Ταϊβάν - στη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για τη Διασυνοριακή Ειρηνική Εταιρική Σχέση (CPTPP). Η συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών είναι ο κληρονόμος της εταιρικής σχέσης Trans-Pacific (TPP) που προωθήθηκε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και καταργήθηκε από τον διάδοχό του Ντόναλντ Τραμπ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ