ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Άνοιξε η στρόφιγγα του AUKUS: Πώληση ελικοπτέρων MH-60R και Ε/Α-18 Growler στην Αυστραλία από τις ΗΠΑ

Δε χάθηκε καθόλου χρόνος καθώς όχι πολύ μεγάλο διάστημα μετά την υπογραφή της AUKUS, η Αυστραλία πρόκειται να προμηθευτεί φρέσκο αμερικανικό υλικό, όπως ελικόπτερα.

Πιο συγκεκριμένα, η μία προμήθεια έχει να κάνει με την απόκτηση ενός μαχητικού αεροσκάφους Ε/Α-18 Growler,  το οποίο είναι η έκδοση ηλεκτρονικού πολέμου των γνωστών F/A-18 Super Hornet, με το κόστος για το μαχητικό σε αυστραλιανή διαμόρφωση να αγγίζει το ποσό των 125 εκ. δολαρίων. Το μαχητικό αυτό αγοράζεται, για να αντικατασταθεί ένα μαχητικό το οποίο κατέπεσε.

Η δεύτερη αγορά, αφορά ελικόπτερα γενικής χρήσης τύπου MH-60R της Lockheed Martin, συνολικά 12 ελικόπτερα του τύπου με 24 κινητήρες εγκατεστημένους σε αυτά και ακόμα 6 για ανταλλακτικά με πλήρη εξοπλισμό γι αυτά, από οπλισμό μέχρι συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και τηλεπικοινωνιών. Το κόστος του προγράμματος θα ανέλθει σε 985 εκ. δολάρια για του Αυστραλούς.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, έχει εγκρίνει την πιθανή πώληση 12 ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60R στην Αυστραλία με εκτιμώμενο κόστος $985 εκατ. δολάρια. Στη σχετική ειδοποίηση της DSCA προς το Κογκρέσο, κατονομάζεται μια σειρά από υλικά που θα συνοδεύουν τα ελικόπτερα και τονίζεται πως η Αυστραλία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς συμμάχους των ΗΠΑ, στον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Εφόσον τα ελικόπτερα αγοραστούν, θα προστεθούν σε άλλα 24 MH-60R που αποκτήθηκαν την περασμένη δεκαετία, κάνοντας την Αυστραλία έναν από τους κυριότερους χρήστες του MH-60R σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως το "ABC" σημειώνει, η προμήθεια των 12 MH-60R αναμένεται να οδηγήσει στην αντικατάσταση των έξι ελικοπτέρων MRH-90 του Βασιλικού Αυστραλιανού Ναυτικού. Τα τελευταία αποκτήθηκαν από το 2006, αλλά υποφέρουν από χαμηλή διαθεσιμότητα, σύμφωνα με το αυστραλιανό ΜΜΕ.

Αυτή η προτεινόμενη πώληση, θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ΗΠΑ, θεωρούν την Αυστραλία ως έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους τους στον Δυτικό Ειρηνικό. Πιστεύουν, ότι η στρατηγική θέση αυτής της πολιτικής και οικονομικής δύναμης, συμβάλλει σημαντικά στην εξασφάλιση της ειρήνης και της οικονομικής σταθερότητας στην περιοχή. Στο πλαίσιο της συμφωνίας AUKUS, είναι ζωτικής σημασίας για το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να βοηθήσουν τον σύμμαχό τους, στην ανάπτυξη και διατήρηση μιας ισχυρής και έτοιμης ικανότητας αυτοάμυνας.

Αυτή η προτεινόμενη πώληση, θα βελτιώσει την ικανότητα της Αυστραλίας να εκτελεί αντιεπιφανειακές και αντι-υποβρυχιακές πολεμικές αποστολές, μαζί με την ικανότητα, να εκτελεί δευτερεύουσες αποστολές, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας και της διάσωσης και του συστήματος επικοινωνιών. Η Αυστραλία θα χρησιμοποιήσει την ενισχυμένη ικανότητα, ως αποτρεπτικό παράγοντα για τις περιφερειακές απειλές και για την ενίσχυση της εθνικής άμυνας. Η Αυστραλία δεν θα δυσκολευτεί να απορροφήσει αυτόν τον εξοπλισμό στις ένοπλες δυνάμεις της.


Η απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, είναι ότι η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού, δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή.

Ο κύριος ανάδοχος των ΗΠΑ θα είναι η Lockheed Martin Rotary and Mission Systems, Owego, NY.  Μέχρι στιγμής, δεν έγιναν γνωστές οι συμφωνίες που προτείνονται σε σχέση με αυτήν την πιθανή πώληση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Η υλοποίηση της προτεινόμενης πώλησης, θα απαιτήσει από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τους εργολάβους να επισκεφθούν την Αυστραλία σε προσωρινή βάση, σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις τεχνικής εποπτείας και υποστήριξης του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων και των τεχνικών ελέγχων.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Τι είδους και πόσο οπλισμό στείλαμε τελικά στην Ουκρανία; Τα καλάζνικοφ, οι S-300, ένα πλοίο με επικίνδυνο φορτίο και ένα άρθρο που δημιουργεί προβληματισμό

"Για παράδειγμα, το πώς η Ελλάδα έφτασε στην κατοχή της 20.000 τυφέκια εφόδου τύπου ΑΚ είναι μια τουλάχιστον...
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Σε γέννησα, θα σε σκοτώσω»! Ρώσοι ειδικοί: Αυτό είναι το μέλλον του Συντάγματος Αζόφ-Αυτοί οι Νατοϊκοί συνελήφθησαν στο Αζοφσταλ

Ρώσοι ειδικοί εκτιμούν ότι οι εθνικιστές του Συντάγματος Αζόφ θα γυρίσουν να δαγκώσουν το χέρι που τους ταΐζει... τις...