Andrea Doria
Μέση Ανατολή

Έρχεται η σειρά της «Ύδρας»; Ιταλικό αντιτορπιλικό κατέρριψε drone των Χούθι με τα πυροβόλα OTO Melara του (Βίντεο)

Το ιταλικό πολεμικό ναυτικό έγινε πριν λίγες ώρες ο νεότερος ενεργός συμμέτοχος στην δύναμη ναυτικής προστασίας που έστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ερυθρά Θάλασσα με την ονομασία «ΑΣΠΙΔΕΣ». Στόχος της αποστολής είναι να προστατευθούν εμπορικά πλοία από drones και πυραύλους της αντάρτικης οργάνωσης Χούθι της Υεμένης. 

Πριν προβούμε στην αναφορά περισσότερων λεπτομερειών για την δράση του ιταλικού σκάφους να σας υπενθυμίσουμε πως οι Χούθι πριν λίγες ημέρες πανηγύρισαν την πρώτη βύθιση πολιτικού σκάφους από τότε που ξεκίνησαν τις επιθέσεις τους κατά της ναυσιπλοΐας στην περιοχή της Ερυθράς. Σκοπός αυτών των επιθέσεων ήταν να δείξουν την έμπρακτη υποστήριξή τους στην Χαμάς κατά την διάρκεια του πολέμου της με το Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιταλικό Πλοίο Κατέρριψε Drone των Χούθι

Αναλυτικότερα τώρα, ξένες αναφορές περιγράφουν πως το ιταλικό αντιτορπιλικό Caio Duilio της κλάσης Andrea Doria ενεπλάκη με ένα drone των Χούθι το Σάββατο, καταρρίπτοντάς το στην σχετικά μικρή απόσταση των μόλις 6,5 χιλιομέτρων ή 4 μιλίων. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως η διοίκηση του ιταλικού πλοίου αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα πυροβόλα του σκάφους της, παρά να βασιστεί σε ακριβούς πυραύλους επιφάνειας-αέρος για να καταστραφεί το εχθρικό drone. Να τονίσουμε πως δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη ο ακριβής τύπος του UAV των Χούθι.

Το υπουργείο άμυνας της Ιταλίας δήλωσε πως το αντιτορπιλικό ενήργησε βάσει της αρχής της αυτοάμυνας όταν στόχευσε το drone, μιας και το εναέριο όχημα των Χούθι κατευθύνονταν ακριβώς πάνω στο πλοίο.

Ιταλικά μέσα μεταδίδουν πως το αντιτορπιλικό της Ρώμης εκτόξευσε 7 ή 8 βλήματα από ένα ή περισσότερα από τα 3 πυροβόλα τύπου OTO Melara Strales Super-Rapid των 76 χιλιοστών που διαθέτει. Αυτά τα πυροβόλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για πλήγματα κατά στόχων επιφανείας και εδάφους, όσο και για την στόχευση εναέριων απειλών, όπως για παράδειγμα αντιπλοϊκών πυραύλων και drones. Για τον δεύτερο ρόλο χρησιμοποιούν τα βλήματα DART, τα οποία διαθέτουν σύστημα πλοήγησης και ως αποτέλεσμα αποδεικνύουν υψηλότερη ακρίβεια.

Εναλλακτικά, το πλήρωμα του Caio Duilio θα μπορούσε να εκτοξεύσει κάποιον πύραυλο αεράμυνας Aster 15 μικρού βεληνεκούς ή Aster 30 μεγάλου βεληνεκούς από το σύστημα κάθετης εκτόξευσης 48 κελιών που διαθέτει στο κατάστρωμά του, ωστόσο να τονίσουμε πως ένας πύραυλος Aster 30 κοστίζει περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια. Κατ' επέκταση δεν θα ήταν μία ιδιαίτερα έξυπνη κίνηση αν λάβουμε υπόψη το πολύ μικρότερο κόστος του drone των Χούθι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέλος να σας ενημερώσουμε πως η Ιταλία έγινε το πέμπτο έθνος που καταρρίπτει drone ή πύραυλο των Χούθι πάνω από την Ερυθρά από τότε που οι αντάρτες της Υεμένης ξεκίνησαν την εν εξελίξει εκστρατεία τους. Θα έρθει σύντομα και η σειρά της ελληνικής «Ύδρας»; 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ