ρωσική σημαία και Σίρσκι
Ένοπλες Συρράξεις

Σφάζονται οι Ουκρανοί στην Νοβομιχαΐλοβκα (Βίντεο)-Σίρσκι σε τοπικό διοικητή: «Θα σε στείλω στην πρώτη γραμμή αν χάσεις άλλο έδαφος»

Η κατάσταση στην Νοβομιχαΐλοβκα, μία πόλη κοντά στο Ουγκλεντάρ και στην Μαρίινκα στο Ντονιέτσκ, είναι αρκετά δύσκολη για τον ουκρανικό στρατό. Ως αποτέλεσμα των πρόσφατων ρωσικών επιτυχιών στον συγκεκριμένα τομέα του μετώπου έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις εντός της ουκρανικής στρατιωτικής ηγεσίας με πρωταγωνιστές τον ανώτατο διοικητή Σίρσκι και τον διοικητή της 79ης Ουκρανικής Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, συνταγματάρχη Λουτσένκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύγκρουση Μεταξύ των Δύο Ουκρανών στο Κουράκοβο

Ρωσικές πηγές αναφέρουν συγκεκριμένα πως ο αρχιστράτηγος Σίρσκι επισκέφθηκε το Κουράκοβο όταν και συναντήθηκε με τον διοικητή της 79ης Ταξιαρχίας Λουτσένκο, ο οποίος έχει λάβει τον τίτλο-βραβείο «Ήρωας της Ουκρανίας». Ο Λουτσένκο ήταν φίλος με τον πρώην ανώτατο διοικητή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Ζαλούζνι, πράγμα που από μόνο του τον κάνει «εχθρό» του Σίρσκι. 

Σύμφωνα με φήμες στην Ουκρανία, πρόσφατα ο Σίρσκι ξεκίνησε να απομακρύνει από το στράτευμα υψηλόβαθμους αξιωματικούς που είχαν φιλικές σχέσεις με τον πρώην ανώτατο διοικητή Ζαλούζνι. Ειδικά ο Λουτσένκο φαίνεται πως είναι στόχος του Σίρσκι μιας και δεν είναι ιδιαίτερα υπάκουος. Εύστοχο παράδειγμα είναι το γεγονός πως έχει αποκαλέσει τον Σίρσκι «αναλυτή του Ζελένσκι», φυσικά ειρωνικά.

Στο Κουράκοβο ο Σίρσκι φαίνεται πως επιτέθηκε λεκτικά τον Λουτσένκο με αφορμή την ανύψωση ρωσικής σημαίας στο νότιο τμήμα της Νοβομιχαΐλοβκα, ένα τμήμα που υπερασπίζεται στο μεγαλύτερο ποσοστό του η 79η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία της Ουκρανίας, δηλαδή η μονάδα του Λουτσένκο. Ο Σίρσκι λέγεται πως απείλησε να υποβιβάσει τον Λουτσένκο σε απλό στρατιώτη και να τον στείλει στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Σίγουρα είχαν προηγηθεί και άλλες συγκρούσεις μεταξύ τους, συγκρούσεις που όμως δεν έφτασαν ποτέ στο φως της δημοσιότητας.

Ωστόσο αυτή η πίεση που ασκεί ο Σίρσκι στους διοικητές του δεν αποδίδει πάντοτε καρπούς. Ο Λουτσένκο φαίνεται πως υποσχέθηκε να μην παραδώσει υπό κανέναν όρο την Νοβομιχαΐλοβκα, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να δώσει ένας διοικητής μία τέτοια υπόσχεση, ειδικά δεδομένης της δυσμενούς θέσης που βρίσκονται οι ουκρανικές δυνάμεις στο πεδίο της μάχης έναντι του πολύ ισχυρότερου ρωσικού στρατού. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα ουκρανικά και ρωσικά φόρουμ γράφηκε πως «λίγο ακόμα και ο Σίρσκι θα αρχίσει να πυροβολεί ο ίδιος διοικητές επειδή παρέδωσαν θέσεις, όλα είναι τόσο άσχημα». Πολλοί Ουκρανοί πιστεύουν πως πράγματι ο Λουτσένκο ευθύνεται για την μη ευνοϊκή κατάσταση στην Νοβομιχαΐλοβκα, άλλοι λένε πως ο θυμός του Σίρσκι είναι υπερβολικός κλπ. 

Ένα είναι όμως σίγουρο: οι Ουκρανοί στρατιώτες σε αυτήν την συγκεκριμένη επιχειρησιακή περιοχή τα βγάζουν δύσκολα πέρα και η ρωσική πίεση είναι συνεχής. Οι επόμενες μέρες θα είναι σίγουρα καθοριστικές.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...