Μέση Ανατολή

Συνεργασία ΗΠΑ-Ισραήλ για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα - Στην περιοχή ακόμα ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο

Διαβεβαιώσεις ότι ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει στους άμαχους της Λωρίδας της Γάζας έλαβαν οι ΗΠΑ, οι οποίες αναμένεται να συνεργαστούν με το Ισραήλ ώστε να καταρτίσουν ένα σχέδιο προκειμένου να επιτραπεί διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Την ίδια ώρα ακόμα ένα αεροπλανοφόρο με 2.000 μέλη κατευθύνεται στο Ισραήλ. 

«Κατόπιν αιτήματός μας, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ (…) θα καταρτίσουν σχέδιο που θα επιτρέψει η ανθρωπιστική βοήθεια δωρητριών χωρών και πολυμερών οργανισμών να φθάσει στους άμαχους της (Λωρίδας της) Γάζας», δήλωσε ο Μπλίνκεν έπειτα από μαραθώνιες – σχεδόν εννιάωρες – συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, την πέμπτη ημέρα ασταμάτητων διπλωματικών επαφών στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Μπλίνκεν είπε πως η αμερικανική και η ισραηλινή κυβέρνηση μοιράζονται την ανησυχία πως η Χαμάς θα προχωρήσει στην κατάσχεση ή την καταστροφή της βοήθειας που θα μπει στον θύλακα ή θα εμποδίσει τη διανομή της σε αυτούς που τη χρειάζονται.

«Αν η Χαμάς εμποδίσει με οποιονδήποτε τρόπο την ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει σε αμάχους, συμπεριλαμβανομένης της κατάσχεσής της, θα είμαστε οι πρώτοι που θα το καταδικάσουμε» και «θα εργαστούμε για να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να επαναληφθεί» κάτι τέτοιο, είπε ο Μπλίνκεν.

Η Ουάσιγκτον έχει αναπτύξει αεροπλανοφόρο με τη δύναμη κρούσης του στην ανατολική Μεσόγειο και στέλνει ακόμα ένα. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε πως η ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων σκοπός είναι να έχει αποτρεπτικό ρόλο, όχι να αποτελέσει πρόκληση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ακόμη ένα αμερικανικό πλοίο, το USS Bataan, κατευθύνεται προς το Ισραήλ μεταφέροντας μονάδα των πεζοναυτών και συνολικά 2.000 μέλη του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού. Δεν του ανατέθηκε συγκεκριμένη αποστολή, αλλά μπορεί να διαδραματίσει ρόλο αν αποφασιστεί εκκένωση. Εξάλλου, οι ΗΠΑ έθεσαν σε επιφυλακή άλλους περίπου 2.000 στρατιωτικούς, ώστε να είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν μέσα σε 24 ώρες – αντί για 96, ως είθισται – στην περιοχή σε περίπτωση ανάγκης.

ΗΠΑ και Γερμανία επαναπατρίζουν 4.000 πολίτες από το Ισραήλ

Σχεδόν 1.000 υπήκοοι των ΗΠΑ και μέλη των οικογενειών τους αναχώρησαν από το Ισραήλ με πτήσεις τσάρτερ που οργάνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με προορισμό χώρες της Ευρώπης από την Παρασκευή, δήλωσε χθες Δευτέρα εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ενώ στο Βερολίνο, η γερμανική διπλωματία ανακοίνωσε επίσης χθες πως μετά την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου επαναπατρίστηκαν κάπου 3.000 πολίτες της Γερμανίας με ειδικές πτήσεις της Λουφτχάνσα και συνολικά έφυγαν περίπου 4.000.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε πως προσφέρθηκαν 4.000 θέσεις σε αεροσκάφη και πλοία σε αμερικανούς πολίτες και άμεσα μέλη των οικογενειών τους, πάντως δεν πληρώθηκαν όλες, αρκετές πτήσεις και αρκετά πλοία έφυγαν μεταφέροντας τους μισούς από όσους μπορούσαν. Πρόσθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να οργανώνει πτήσεις από το Τελ Αβίβ ως τουλάχιστον μεθαύριο Πέμπτη.

Στο Βερολίνο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών εξήγησε πως πέρα από τους τρεις χιλιάδες επιβαίνοντες στις ειδικές πτήσεις της Λουφτχάνσα, πτήση της Κόντορ από την Ιορδανία, πτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας και δρομολόγια πλοίων και λεωφορείων, πολλοί Γερμανοί έφυγαν με εμπορικές πτήσεις και ο αριθμός τους «ήταν οπωσδήποτε τετραψήφιος».

Σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης, η Μπούντεσβερ, ο γερμανικός ομοσπονδιακός στρατός, έχει προετοιμαστεί να προχωρήσει σε επιχείρηση εκκένωσης όσων πολιτών της χώρας βρίσκονται στο Ισραήλ και επιθυμούν να φύγουν, διαβεβαιώνουν τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Γερμανίας, απορρίπτοντας παράλληλα επικρίσεις για έλλειψη συντονισμού και ανταγωνισμό ανάμεσά τους.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ