Μέση Ανατολή

"Πυρ" αντιπολίτευσης κατά Ερντογάν: "Εκβιάζεις το λαό με όπλο τη στέγαση"- Αναφορές για μαζική έξοδο χιλιάδων Σύριων

Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εκβιάσει τους ανθρώπους μέσω του δικαιώματος στη στέγαση.

«Απειλεί (η κυβέρνηση) τους ανθρώπους υπό την εικόνα της υπόσχεσης στέγασης. Λένε, «Κοίτα, αν πάμε, αν δεν μας δώσεις έναν χρόνο παραπάνω, θα μείνεις χωρίς σπίτι». Το λέω ανοιχτά, λένε ψέματα. Απειλούν τον λαό μας μέσω του βασικότερου ανθρώπινου δικαιώματος της στέγασης. Αυτό κάνουν γιατί είναι εκβιαστές», είπε ο Κιλιτσντάρογλου στις 24 Φεβρουαρίου σε βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Κιλιτσντάρογλου μοιράστηκε το βίντεο με τη σημείωση: «Αυτό που πρέπει να φοβόμαστε μετά από αυτή την ώρα είναι ο ίδιος ο φόβος». Ο Κιλιτσντάρογλου αναφερόταν στις δηλώσεις του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι οι κατασκευαστικές εργασίες στις επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό θα ξεκινήσουν «το συντομότερο δυνατό» και τα νέα κτίρια κατοικιών «θα ολοκληρωθούν εντός ενός έτους» μετά την κατάρρευση χιλιάδων εξ αυτών.

Από τότε που δύο μεγάλοι σεισμοί έπληξαν τις νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας στις 6 Φεβρουαρίου, ο Ερντογάν είπε επανειλημμένα στους ανθρώπους «να μου δώσουν ένα χρόνο» ώστε η κυβέρνηση να ανακατασκευάσει νέα κτίρια. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν για μια τόσο γρήγορη διαδικασία κατασκευής, λέγοντας ότι χωρίς σωστή ανάλυση του εδάφους και λεπτομερή σχεδιασμό, οποιαδήποτε νέα κατασκευή θα οδηγούσε σε νέες καταστροφές.

Επικρίνοντας την υπόσχεση στέγασης του Ερντογάν, ο Κιλιτσντάρογλου είπε: «Όταν υπάρχει τόσος σωρός από συντρίμμια, όταν ο λαός μας βρίσκεται κάτω από αυτά τα ερείπια, όταν υπάρχει αμίαντος, όταν υπάρχει σκόνη, έχουν μπει στη δουλειά του μάρκετινγκ κατοικιών επειδή tο μόνο μέλημα είναι οι εκλογές».

Είπε ότι η κυβέρνηση δεν ήταν ακόμη σε θέση να παράσχει αρκετό αριθμό σκηνών για την περιοχή του σεισμού εν μέσω αναφορών ότι η έλλειψη σκηνών είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα. «Αυτοί οι άνθρωποι (αναφερόμενοι σε κυβερνητικούς αξιωματούχους) που ξεκίνησαν τον ισχυρισμό ότι «Αυτός ο αιώνας είναι δικός μας» δεν έχουν πάρει ακόμα σκηνές στους πολίτες τους τη 19η ημέρα του σεισμού», είπε ο Κιλιτσντάρογλου.

«Κανείς δεν πρέπει να υποκύψει στον φόβο. Μην ξεχνάτε: Κανείς δεν μπορεί να σας απειλήσει μέσω του δικαιώματος στη στέγαση. Φυσικά θα λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα, θα χτιστούν σπίτια. Φυσικά, κάθε πολίτης μας που μένει άστεγος στον σεισμό θα αποκτήσει νέο σπίτι. Χιλιάδες οικογένειες έχουν μείνει κάτω από αυτά τα ερείπια. Και ο Ερντογάν θα ρίξει δύο πέτρες (αναφέρεται στην κατασκευή) και θα τελειώσει. Αυτό είναι; Νομίζει ότι μπορεί να κοροϊδέψει το έθνος μας έτσι».

Η κυβέρνηση του Ερντογάν έχει υποστεί ένα κύμα κριτικής τόσο για την αντίδρασή της στην καταστροφή όσο και για αυτό που πολλοί Τούρκοι λένε ότι ήταν χρόνια μη επιβολής του ποιοτικού ελέγχου των κατασκευών.

Μαζική έξοδος Σύριων

Οι τουρκικές αρχές υπολόγισαν αυτήν την εβδομάδα ότι περισσότεροι από 30.000 Σύριοι πρόσφυγες επέστρεψαν στην πατρίδα τους μετά τους δύο καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία, αλλά η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ είπε στο Al-Monitor ότι το δικαίωμά τους να επιστρέψουν θα πρέπει να παραμείνει ανεμπόδιστο υπό νομική προστασία.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε την Πέμπτη ότι οι σεισμοί εξαπέλυσαν μια συριακή έξοδο από την Τουρκία. «Οι Σύριοι υπήκοοι επιστρέφουν στη χώρα τους. Ο αριθμός ήταν αρχικά 10.000. Τώρα μάθαμε ότι ο αριθμός έχει φτάσει τις 30.000 και αυξάνεται συνεχώς», είπε ο Ακάρ.

Η Σελίν Ουνάλ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), δεν επιβεβαίωσε τον αριθμό σύμφωνα με το Al-Monitor, επικαλούμενη την απουσία του πρακτορείου στα συνοριακά περάσματα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, αλλά είπε ότι ορισμένοι Σύριοι απλώς επισκέπτονταν την πατρίδα τους και σκόπευαν να επιστρέψουν. Η Ουνάλ είπε στο Al-Monitor, «Κάποιοι από τους Σύριους που ζουν στην [Τουρκία] έχασαν επίσης τις οικογένειες, τους φίλους, τους γείτονες και τους αγαπημένους τους μέσα στη Συρία και μπορεί να είναι πρόθυμοι να ελέγξουν την οικογένειά τους και να παρευρεθούν σε ταφές και κηδείες».

Σύμφωνα με μια ειδική άδεια που χορηγήθηκε από την Άγκυρα αυτή την εβδομάδα, οι Σύριοι που διαμένουν στη ζώνη καταστροφής της Τουρκίας επιτρέπεται να επισκέπτονται τη Συρία για έως και έξι μήνες. «Ως εκ τούτου, μπορούν να επιστρέψουν στη Συρία προσωρινά», πρόσθεσε η Ουνάλ.

Η Τουρκία, έδρα του μεγαλύτερου πληθυσμού προσφύγων στον κόσμο, χορήγησε σε περίπου 3,5 εκατομμύρια Σύριους καθεστώς προσωρινής προστασίας, το οποίο τους δίνει άδεια παραμονής και εργασίας, καθώς και πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες. «Πολλοί λένε ότι πέρασαν στη βορειοδυτική Συρία με σκοπό μια προσωρινή επίσκεψη και σχεδιάζουν να επιστρέψουν [στην Τουρκία] τις επόμενες εβδομάδες», είπε η Ουνάλ.

Στις 11 τουρκικές επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς κατοικούσαν περίπου 2 εκατομμύρια Σύριοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, εκτός από περισσότερους από 45.000 σε επτά κέντρα προσωρινής φιλοξενίας σε όλη την περιοχή. Αυτά τα κέντρα έχουν επίσης ανοίξει τόσο για τους Τούρκους όσο και για τους Σύριους επιζώντες του σεισμού, σύμφωνα με την Ουνάλ. Η εκπρόσωπος είπε ότι η υπηρεσία δεν έχει ακριβή αριθμό Σύριων προσφύγων που επλήγησαν από τους σεισμούς, «αλλά φοβόμαστε ότι ο αριθμός μπορεί να είναι σημαντικός, δεδομένου ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν κοντά σε περιοχές με υψηλές συγκεντρώσεις προσφύγων».

Οι καταστροφικοί σεισμοί της 6ης Φεβρουαρίου έχουν τροφοδοτήσει το ήδη έντονο αντιπροσφυγικό αίσθημα στην Τουρκία, αφού ο ηγέτης της εθνικιστικής αντιπολίτευσης Ουμίτ Οζντάγκ ισχυρίστηκε ότι οι Σύριοι έκαναν λεηλασίες σε όλη τη ζώνη της καταστροφής. Οι αναφορές για μια υποτιθέμενη νέα εισροή προσφύγων από τη Συρία στην Τουρκία μετά τους σεισμούς έχουν αναζωπυρώσει περαιτέρω το αίσθημα. Ο Ακάρ και άλλοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς.

Οι δίδυμοι σεισμοί έχουν σκοτώσει περισσότερους από 50.000 ανθρώπους και έχουν καταστρέψει ή καταστρέψει 90.000 κτίρια στην Τουρκία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπίστηκαν και κάποιοι δεν έχουν βρει καν σκηνή ως καταφύγιο από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Προτρέποντας τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειες ανακούφισης, η Ουνάλ είπε: «Περισσότερη βοήθεια είναι καθ' οδόν, αλλά χρειάζεται πολλή περισσότερη, πολλή περισσότερη».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...