Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Βρετανία και Τουρκία ξεκινούν μεγάλες μπίζνες στην αμυντική βιομηχανία-Λονδίνο και Άγκυρα ''κόβουν και ράβουν" σε Μεσόγειο και Κύπρο

Στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε χθες, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας B.Wallace και συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Hulusi Akar στην εμπορική έκθεση άμυνας SahaExpo.

Οι δύο τους συζήτησαν κοινές προκλήσεις ασφάλειας, βιομηχανική συνεργασία και  τα επόμενα βήματα για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μιλώντας στην τουρκική έκθεση SAHA Expo, μια αμυντική εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, ο Ben Wallace εξέτασε τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτίθενται, καθώς και τα πρόσφατα στρατιωτικά προϊόντα που κυκλοφόρησαν.

Ο Γουάλας σημείωσε ότι τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται σε διάφορα μέρη του κόσμου, αποκαλώντας τα ως «απίστευτα σημαντική αλλαγή στο σύγχρονο πεδίο μάχης».

Η Βρετανία και η Τουρκία συζητούν για βαθύτερη «βιομηχανική συνεργασία» στον τομέα των όπλων, ήταν η είδηση της όλης συνάντησης.

Η είσοδο των Βρετανών θα  φέρει τα πάνω κάτω, σύμφωνα με συμπέρασμα που εξάγεται από διάφορες πτυχές της στρατιωτικο-τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Λονδίνου και Άγκυρας.

Το πόσο μακριά έχουν φτάσει οι δεσμοί μεταξύ Τούρκων και Βρετανών είναι γνωστό εδώ και μεγάλο διάστημα.

Επίσης είναι γνωστό ότι οι Βρετανοί μπορούν να αποκτήσουν επιρροή από την Μεσόγειο μέχρι το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Τουρκίας. Το Λονδίνο μπορεί να επηρεάσει επίσης την κατάσταση στη Συρία και τη Λιβύη με “τουρκικά χέρια”, ενώ οι σχέσεις Λονδίνου-Άγκυρας αυξάνονται κάθε μέρα. Αυτό βέβαια αφορά και το κυπριακό.

Λίγοι όμως ειδικοί έδωσαν προσοχή σε μια άλλη πτυχή των βρετανο-τουρκικών σχέσεων στην οποία οι Βρετανοί θέλουν να κάνουν τους Τούρκους ισχυρότερους και πιο επικίνδυνους, δίνοντας τους ισχυρό ρόλο στο παραδοσιακό γεωπολιτικό παιχνίδι τους μια νέα διάσταση. Πρόκειται για στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Οι πόλεμοι στην Συρία, με χρήση Τζιχαντιστών, drone TB2, στο Ιράκ, τη Λιβύη και το Καραμπάχ, στους οποίους η Τουρκία συμμετείχε μυστικά η φανερά, καθώς και οι τουρκικές στρατιωτικές βάσεις σε Κατάρ, Λιβύη, και Σομαλία, είναι στην πραγματικότητα απλώς η κορυφή του παγόβουνου.

Η Τουρκία διαθέτει μια μεγάλη στρατιωτική βιομηχανία και έχει αρκετά τεχνικά επιτεύγματα στον στρατιωτικό τομέα.

Η Άγκυρα  κατασκευάζει μικρούς πυραύλους Κρουζ και τους  βαλλιστικούς πυραύλους Bora με εμβέλεια 270 χιλιομέτρων καθώς και Tayfun με εμβέλεια 561 χλμ.

Ο πύραυλος χρησιμοποιήθηκε ήδη εναντίον των Κούρδων στο Ιράκ, ενώ κατασκευάζονται και τακτικοί πύραυλοι μεγαλύτερης εμβέλειας.

Οι Τούρκοι δοκίμασαν το δικό τους αντι-πλοϊκό πύραυλο (ATMACA), ενώ Aselsan και  Roketsan, κατασκευάζουν ηλεκτρονικά συστήματα, όπλα, πυραύλους, λέιζερ και πολλά άλλα.

Η Τουρκία διαθέτει επίσης ένα εθνικό διαστημικό πρόγραμμα και αυτό προχωρά αυστηρά σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Επίσης υλοποιήθηκαν πειραματικά οχήματα εκτόξευσης μικροδορυφόρων.

Υπάρχουν πληροφορίες προς το παρόν, ότι το κέντρο πυραύλων στην Σινώπη ασχολείται με βαλλιστικούς πυραύλους που θα εκτοξεύονται από υποβρύχια.

Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα εκφράσει ότι το μη πυρηνικό καθεστώς της Τουρκίας είναι απαράδεκτο, ενώ κυκλοφορούν  φήμες περί τουρκικού «δικαιώματος» σχετικά με την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας. 

Το πόσο όλα αυτά είναι αλήθεια είναι αδύνατο να το επιβεβαιώσουμε ακόμη.

Από τεχνικής άποψης, η Τουρκία δεν είναι ακόμη σε θέση να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, αλλά το ενδιαφέρον για το θέμα αυτό αφορά σαφώς την πολιτική ελίτ της χώρας.

Το ενδιαφέρον της Βρετανίας αφορά μια πιθανή πώληση Eurofigter Typhoon.

Τούρκοι και Βρετανοί έχουν μια μακραίωνη φιλία εδώ και πολλά χρόνια, κατά του ελληνισμού, και  αυτό οφείλουμε ως χώρα να το λάβουμε σοβαρά υπόψιν, ειδικά τώρα που το Λονδίνο τείνει χείρα βοηθείας στην Άγκυρα παρά το εμπάργκο των ΗΠΑ και της δύσης γενικότερα.   

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ