Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Ο Τσαβούσογλου με δήλωση χρησμό της Πυθίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τα Στενά του Βοσπόρου

Μπερδεμένες δηλώσεις που θυμίζουν χρησμό της Πυθίας, έκανε ο Τούρκος ΥΠΕΞ για τα Στενά του Βοσπόρου, προκαλώντας πραγματικά απορία για το που το πάνε οι Τούρκοι.

“Αν κριθεί ότι η Τουρκία βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου τότε θα κλείσουν τα Στενά του Βοσπόρου, ωστόσο ακόμη και αν κλείσουν τα Στενά, η Ρωσία έχει δικαίωμα με βάση τη Συνθήκη του Μοντρέ να ζητήσει επιστροφή των πλοίων της στη βάση τους. Οι ειδικοί μας μελετούν το θέμα”,ανέφερε ο Μ.Τσαβούσογλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε δηλώσεις του σε Τούρκους δημοσιογράφους στο Καζακστάν, ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε για τη Σύμβαση του Μοντρέ ότι “εάν αποδεχτούμε νομικά την κατάσταση πολέμου, αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει και μπορούμε να περιορίσουμε τη διέλευση των πολεμικών πλοίων σύμφωνα με τις εξελίξεις”.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Ουκρανία υπέβαλε επίσημο αίτημα για αυτό το θέμα και τόνισε ότι τα άρθρα είναι αρκετά σαφή και ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει τη Σύμβαση του Μοντρέ χωρίς δισταγμό, όπως μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, σημείωσε ότι η κατάσταση μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το αν η κρίση μεταξύ των δύο χωρών θεωρείται πόλεμος (με την εμπλοκή Τουρκίας).

“Σε έναν πόλεμο στον οποίο η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος, υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν σχετικά με τις χώρες που είναι συμβαλλόμενα μέρη.  Όταν χρειαστεί, η Τουρκία μπορεί να σταματήσει τη διέλευση πολεμικών πλοίων από τα Στενά”, ανέφερε ο ίδιος σύμφωνα με το το ΚΥΠΕ.

Σε ερώτηση  εάν η τρέχουσα κατάσταση μπορεί να θεωρηθεί ως πόλεμος (με εμπλοκή Τουρκίας), ο Τσαβούσογλου είπε ότι “οι ειδικοί μας εργάζονται πάνω σε αυτό. Αν δεχτούμε νομικά την εμπόλεμη κατάσταση, θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία και μπορούμε να περιορίσουμε τη διέλευση των πολεμικών πλοίων ανάλογα με τις εξελίξεις”.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ωστόσο ότι “υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στη Σύμβαση του Μοντρέ. Εάν ζητηθεί να επιστρέψουν στις βάσεις τους τα πλοία των χωρών που είναι συμβαλλόμενα μέρη στον πόλεμο, τότε πρέπει να επιτραπεί. Ακόμα κι αν το απαγορεύουμε, οι Ρώσοι έχουν τέτοιο δικαίωμα”.

Ο παμπόνηρος Τούρκος υπουργός μίλησε για επιστροφή των ρωσικών πολεμικών πλοίων που βρίσκονται στην Μεσόγειο στην βάση τους, στην Σεβαστούπολη.

Δεν μας είπε όμως τι θα γίνει αν ρωσικά πολεμικά πλοία κινηθούν στο Αιγαίο για παράδειγμα, στο οποίο μπορεί να συγκεντρωθούν αμερικανικά, γαλλικά κα πολεμικά πλοία;

Η Άγκυρα θέλει να είναι και με τις ΗΠΑ και με την Ρωσία, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό εδώ που έχει φτάσει ή όλη κατάσταση, λόγω Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο Reuters, "η Τουρκία ( μέλος του ΝΑΤΟ) με την συνθήκη του Μοντρέ, έχει τον έλεγχο της διέλευσης όλων ανεξαρτήτου τύπου πλοίων, μεταξύ του Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας, καθιστώντας την χώρα αυτή,….δυνητικά βασικό παράγοντα….σε οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας”.

Από τότε που ξέσπασαν οι εντάσεις στην Ουκρανία, οι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν μόνο ότι η συνθήκη του Μοντρέ, παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της περιφερειακής ειρήνης.

Δεν έχει όμως διευκρινίσει ποια θέση θα πάρει η Τουρκία τελικά έναντι των πιέσεων του ΝΑΤΟ  να κλείσουν τα Στενά;

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η συνθήκη του Μοντρέ εμπόδισε τις δυνάμεις του Άξονα να στείλουν ναυτικές δυνάμεις μέσω των Στενών για να επιτεθούν στη Σοβιετική Ένωση. Τώρα όμως τι θα γίνει;”, καταλήγει μεταξύ άλλων το μεγαλύτερο πρακτορείο του κόσμου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ