Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Ισραήλ και Ρωσία θα μπορούσαν να βρίσκονται σε πόλεμο εντός της δεκαετίας

Το Ισραήλ, πέρα από σημαντικό όμορο κράτος και ιστορικό εχθρό της Συρίας, αποτελεί και κρίσιμο παράγοντα στην έκβαση του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Όπως κάθε άλλη εμπλεκόμενη δύναμη στο Συριακό, έτσι και το Τελ Αβίβ, ακολουθεί συγκεκριμένη στρατηγική για την επίτευξη των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων του, λαμβάνοντας την εύνοια των συμμάχων του για την διαχείριση της ισραηλινο-συριακής σχέσης.

 Όπως πάντα με την αραβο-ισραηλινή (ή ιρανικο-ισραηλινή) σύγκρουση, ο πραγματικός κίνδυνος δεν είναι η περιφερειακή σύγκρουση, αλλά ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να κλιμακωθεί. 

Να υπενθυμίσουμε ότι στον πόλεμο του 1973, οι Σοβιετικοί απείλησαν να ενισχύσουν με ρωσικά στρατεύματα την Αίγυπτο, εκτός αν το Ισραήλ συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, απάντησαν θέτοντας πυρηνικό συναγερμό.

Θα μπορούσαν, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, να προκαλέσουν πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ρωσίας;

Το Ισραήλ, παραμένει αποφασισμένο να συνεχίσει να σφυροκοπά τις ιρανικές δυνάμεις στη Συρία, σε μια προσπάθεια, να κρατήσει τις δυνάμεις της Τεχεράνης μακριά από τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ. Ταυτόχρονα, η Ρωσία έχει χιλιάδες στρατιώτες στη Συρία, που θα μπορούσαν να εγκλωβιστούν σε διασταυρούμενα πυρά, ή ακόμη και να γίνουν εμπλεκόμενοι, αν η Μόσχα δει ότι κουράζονται  τα συριακά στρατεύματα από το σφυροκόπημα.

Και αν το Ισραήλ και η Ρωσία χτυπήσουν, ο μεγάλος αδελφός του Ισραήλ,  οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα αισθάνονταν υποχρεωμένοι να παρέμβουν;

Όχι ότι η Ιερουσαλήμ ή η Μόσχα, είναι πρόθυμοι για έναν τέτοιο αγώνα. «Κανείς από εμάς δεν επιθυμεί μια στρατιωτική αντιπαράθεση», αναφέρει ανώτερος αξιωματούχος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης στην Ιερουσαλήμ. «Θα ήταν επιζήμιο και για τις δύο πλευρές».

Οι σχέσεις μεταξύ Ιερουσαλήμ και Μόσχας, είναι πολύ θερμότερες από ό, τι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Το αποτέλεσμα είναι μια περίεργη σχέση, που θυμίζει την αμερικανική-σοβιετική απόσυρση της δεκαετίας του 1970. Επιφανειακά, υπήρχε φιλικότητα και επιθυμία για συνεργασία, ωστόσο, κάτω από τα χαμόγελα υπήρχε επιφυλακτικότητα, καχυποψία και σύγκρουση θεμελιωδών συμφερόντων.

«Κανείς στο Ισραήλ δεν είναι μπερδεμένος, για το ποιοι είναι οι Ρώσοι και με ποιους είναι ευθυγραμμισμένοι», δήλωσε ο αξιωματούχος της IDF, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Οι Ρώσοι δεν είναι σύμμαχοί μας, για να το θέσω ήπια. Έχουμε έναν σύμμαχο, και αυτό είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Ρώσοι είναι εδώ για εντελώς διαφορετικούς στόχους. Υποστηρίζουν ένα καθεστώς [τη Συρία], που έχει ξεκάθαρο στόχο να εκμηδενίσει το Ισραήλ, αν μπορούσε. Είναι επίσης μέρος, ενός συνασπισμού που υποστηρίζει το Ιράν.

Το πόσο εύκολα οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, μπορούν να πυροδοτήσουν ένα περιστατικό, έγινε εμφανές κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου Σεπτεμβρίου 2018 σε αποθήκες πυρομαχικών στη δυτική Συρία. 

Αντιαεροπορικά βλήματα, που εκτοξεύθηκαν από Σύριους πυροβολητές κατέρριψαν κατά λάθος ένα ρωσικό αεροσκάφος επιτήρησης Il-20, σκοτώνοντας δεκαπέντε άτομα. Το Ισραήλ αρνήθηκε τις ρωσικές κατηγορίες, ότι σκόπιμα χρησιμοποίησε το ρωσικό αεροσκάφος ως κάλυμμα ή δεν απέδωσε επαρκή προειδοποίηση στη Μόσχα για την επιδρομή. Ωστόσο, η Ρωσία, εξακολουθεί να κατηγορεί το Ισραήλ για το ατύχημα και ανταπέδωσε, με την προμήθεια προηγμένων αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 στη Συρία.

Η Συρία είναι Ρωσικός σύμμαχος, για περισσότερα από πενήντα χρόνια και  οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, μαζί με τα στρατεύματα του Ιράν και της Χεζμπολάχ, ήταν που έσωσαν το παραπαίον καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, από το ISIS και άλλες αντάρτικες ομάδες. 

Τουλάχιστον 63.000 Ρώσοι στρατιώτες, έχουν υπηρετήσει στη Συρία από το 2015. Αν και ο Πούτιν, έχει υποσχεθεί από το 2016 ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα αποσυρθούν, η Ρωσία διατηρεί επί του παρόντος περισσότερους από 5.000 στρατιώτες και ιδιωτικούς στρατιωτικούς εργολάβους στη Συρία, υποστηριζόμενοι από πολλές δεκάδες αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Και η Ρωσία βρίσκεται στη Συρία για να μείνει. Το συριακό λιμάνι Tartus, είναι η μόνη ναυτική βάση της Ρωσίας στη Μεσόγειο: το 2016, η Μόσχα και η Δαμασκός υπέγραψαν συμφωνία, σαράντα εννέα ετών που επιτρέπει στα ρωσικά πολεμικά πλοία πυρηνικής ενέργειας να λειτουργούν από εκεί. 

Επιπλέον, ρωσικά αεροσκάφη και πύραυλοι εδάφους-αέρος, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς S-400, λειτουργούν από τουλάχιστον δύο αεροπορικές βάσεις στη δυτική Συρία.

Το Ισραήλ μπορεί να συνυπάρξει με τους Ρώσους, αλλά όχι, με τους Ιρανούς. Ισραηλινοί αξιωματούχοι προειδοποιούν, για το σχέδιο της Τεχεράνης να τοποθετήσει 100.000 ιρανικά και συμμαχικά στρατεύματα, στη Συρία. Η Χεζμπολάχ, με το οπλοστάσιό της με 130.000 ρουκέτες, απειλεί ήδη τα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο. Η ένταξη της Συρίας στον Λίβανο, ως δεύτερη ιρανική βάση πυραύλων είναι η ουσία των ισραηλινών εφιαλτών.

"Μπορούμε - και σκοπεύουμε - να το κάνουμε όσο το δυνατόν πιο δύσκολο, και να επιβάλουμε ένα τίμημα, που οι Ιρανοί δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν", δήλωσε ο αξιωματούχος του IDF. Και η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία μόλις το έκανε αυτό, επιτέθηκε «σε στόχους του Ιράν και της Χεζμπολάχ εκατοντάδες φορές», είχε ανακοινώσει ο Νετανιάχου, μετά από μια καταστροφική επίθεση σε ιρανικές αποθήκες όπλων κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Δαμασκού τον Ιανουάριο.

Μπορεί το Ισραήλ, να στοχεύσει το Ιράν στη Συρία, χωρίς να προκαλέσει σύγκρουση με τη Ρωσία;

Υπάρχουν μηχανισμοί αποσυμπίεσης, συμπεριλαμβανομένης μιας ανοικτής γραμμής μεταξύ ισραηλινών και ρωσικών στρατιωτικών. «Είμαστε πολύ αυστηροί, όσον αφορά την ενημέρωση των Ρώσων, για τις δραστηριότητές μας και ότι η επιχειρησιακή τους εικόνα είναι ενημερωμένη», δήλωσε ο αξιωματούχος του IDF. 

Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνει μια πιθανή μάχη Ισραήλ-Ρωσίας τόσο επικίνδυνη, είναι ότι δεν είναι υποθετική. Μετά τον πόλεμο των έξι ημερών του 1967,  σοβιετικά μαχητικά στάλθηκαν στην Αίγυπτο. 

Αυτό οδήγησε, σε ένα περιβόητο περιστατικό του Ιουλίου 1970, όταν σε μια καλά σχεδιασμένη εναέρια ενέδρα πάνω από τη Διώρυγα του Σουέζ, Ισραηλινά μαχητικά, κατέρριψαν πέντε αεροσκάφη MiG-21 με σοβιετικούς πιλότους.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, η Σοβιετική Ένωση παρείχε πολυάριθμους πυραύλους αεράμυνας και πυροβόλα στην Αίγυπτο και τη Συρία, τα οποία προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στα ισραηλινά αεροπλάνα, στον πόλεμο του Οκτωβρίου του 1973. Αν το θέλει, η Ρωσία μπορεί να κάνει τις αεροπορικές επιχειρήσεις του Ισραήλ πολύ ακριβές.

Αυτό οδηγεί στο τελικό ερώτημα: θα μπορούσαν οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Ρωσίας, να οδηγήσουν σε σύγκρουση μεταξύ αμερικανικών και ρωσικών στρατευμάτων;

Στο τέλος, κάποιος θα πρέπει να υποχωρήσει. Αλλά το Ιράν, δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα φυλάκιά του στα σύνορα του Ισραήλ και η Ρωσία πιθανότατα, δεν μπορεί να τους αναγκάσει να το κάνουν. Στη συνέχεια, υπάρχει το Ισραήλ, το οποίο είναι δυναμικά αποφασισμένο να σταματήσει το Ιράν.

Και όπως είπε  αξιωματούχος του IDF, "Αποδείξαμε εδώ και πάνω από 70 χρόνια ως κυρίαρχο κράτος ότι δεν μας φοβίζει τίποτα."

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ