Μέση Ανατολή

Αυτόν επέλεξε ο Νετανιάχου για νέο αρχηγό της Mossad – Κωδικό όνομα “D”

Η απόφαση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου να διορίσει έναν άντρα που είναι γνωστός ε το κωδικό όνομα «D» ως τον 13ο διευθυντή της Mossad έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη και δραματική συγκυρία: δηλαδή την επικείμενη αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο.

Το πλήρες όνομά του θα δημοσιευθεί σύντομα, μόλις επιβεβαιωθεί επίσημα από μια επιτροπή ελέγχου με επικεφαλής τον πρώην δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Eliezer Goldberg και το υπουργικό συμβούλιο.

Ως νυν αναπληρωτής επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας του Ισραήλ, θα αντικαταστήσει τον απερχόμενο αρχηγό Γιόσι Κοέν, ο οποίος θα αποχωρήσει τον Ιούνιο του 2021 μετά από θητεία πεντέμισι ετών.

Ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η ομάδα του έχουν εκφράσει την ελπίδα να καταλήξουν σε συνεννόηση με το Ιράν κάτι που θα οδηγήσε στην άρση των κυρώσεων και στην επιστροφή στην αρχική πυρηνική συμφωνία που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2015 μεταξύ των έξι μεγάλων δυνάμεων και της Τεχεράνης. Το 2018, ο απερχόμενος Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε αυστηρότερες και πιο δυσάρεστες κυρώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Στην κίνηση του αυτή, ο Τραμπ ενθαρρύνθηκε, ακόμη και εξωθήθηκε, από τους Νετανιάχου και Κοέν, οι οποίοι είχαν αρχίσει να αντιτίθενται στη συμφωνία κατά την θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης Μπαράκ Ομπάμα, υπό την οποία ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος. Ο Νετανιάχου και ο Κοέν άσκησαν πιέσεις κατά της συμφωνίας και όπως αναφέρουν αναλυτές ακόμη και δολοπλόκησαν με το Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο εναντίον του Ομπάμα.

Τώρα ο “D” θα έχει μια δύσκολη αποστολή: να παρέχει στον πρωθυπουργό μια σωστή εικόνα της πραγματικότητας, ακόμα κι αν αυτό τον δυσαρεστήσει. Η απόλυτη δοκιμασία του “D” θα είναι να δείξει αν είναι φτιαγμένος για σκληρότερα πράγματα, ακόμη και για να αντισταθεί στον Νετανιάχου και να αποδείξει την αποφασιστικότητά του και τον επαγγελματισμό του, ακόμη και να αμφισβητήσει τον πρωθυπουργό, εάν είναι απαραίτητο.

 

Οι “μνηστήρες”

 

Η απόφαση για το διορισμό του ήταν αναμενόμενη και είναι λογική επιλογή. Υπήρχαν τρεις κορυφαίοι διεκδικητές στον αγώνα για την αντικατάσταση του Cohen. Μαζί με τον D, υπήρχε ένα άλλο άτομο πάλι με κωδική ονομασία D και κάποιος άλλος που ταυτοποιήθηκε ως A. Και οι τρεις προέρχονταν από το ίδιο υπόβαθρο λίγο πολύ. Υπηρέτησαν στον ισραηλινό στρατό ως κατώτεροι αξιωματικοί, απομακρύνθηκαν από την υπηρεσία τους και μετά από λίγα χρόνια προσλήφθηκαν από την Μοσάντ σε επιχειρησιακές μονάδες, αλλά τους ανατέθηκαν διαφορετικά καθήκοντα.

Ο D είναι 56 ετών. Έκανε τη στρατιωτική του θητεία στο Sayeret Matkal, την αριστοκρατική και ελίτ μονάδα ειδικών επιχειρήσεων που ήταν υπεύθυνη για την αναγνώριση και την εγκατάσταση εξοπλισμού πληροφοριών πίσω από τις γραμμές του εχθρού.

Πριν από τριάντα χρόνια, εντάχθηκε στη Μοσάντ, και αφού ολοκλήρωσε τη βασική του εκπαίδευση 18 μηνών ως αστυνομικός, εντάχθηκε στο τμήμα «Τζομέτ» (Εβραϊκά για «Διασταύρωση»), το οποίο είναι υπεύθυνο για τον εντοπισμό, την αναγνώριση, την πρόσληψη και τη λειτουργία πρακτόρων. Από τότε υπηρετούσε εκεί, εκτός από ένα σύντομο χρονικό διάστημα δύο ετών που υπηρέτησε ως αναπληρωτής διοικητής του Keshet, του τμήματος που είναι υπεύθυνο για την επιτήρηση και τις διεισδύσεις.

Οι ανώτεροι αξιωματούχοι της Mossad περιγράφουν τον D ως μεταρρυθμιστή που είναι ανοιχτός σε ιδέες για διαρθρωτικές, οργανωτικές και επαγγελματικές αλλαγές. Στην Tzomet, ο D πέρασε από το συνηθισμένο κομμάτι και στρατολόγησε πράκτορες σε διάφορα μέρη και ομάδες αναφορικά με αυτό που ήταν κορυφαία προτεραιότητα για την Μοσάντ: Ιράν και Χεζμπολάχ. Το καλοκαίρι του 2018, προήχθη ως αναπληρωτής του Cohen, δείχνοντας ότι ήταν ο επόμενος στη σειρά.

Ο διορισμός του D έφερε ικανοποίηση στο εσωτερικό της Mossad. Πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι της Mossad λένε ότι είναι ειλικρινής και δίκαιος και ο πρώην επικεφαλής Tamir Pardo, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον D, χαρακτήρισε το διορισμό ως «εξαιρετικό».

Αυτό που είναι επίσης ασυνήθιστο είναι ότι, σε αντίθεση με τον αμφιλεγόμενο χαρακτήρα των διορισμών ανώτερων στρατιωτικών και αξιωματικών ασφαλείας στο Ισραήλ, αυτό φαίνεται να ελήφθη με συναίνεση χωρίς επιφυλάξεις.

 

Στα βήματα του Κοέν

 

Η καριέρα του D με πολλούς τρόπους είναι παρόμοια με εκείνη του Cohen, ο οποίος ξεκίνησε επίσης στην Mossad ως αξιωματικός πρόσληψης και τελικά έγινε επικεφαλής του Tzomet.

Ο Cohen, 59 ετών, σκόπευε να τερματίσει την πενταετή τυο θητεία στα τέλη του 2020, αλλά τελικά συμφώνησε με το αίτημα του πρωθυπουργού για παράταση της παραμονής του για άλλους έξι μήνες. Ένας από τους λόγους για αυτό μπορεί να ήταν η επιθυμία να ολοκληρωθεί η επιχείρηση, η οποία είχε ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια, για δολοφονία του Δρ Mohsen Fakhrizadeh, του επιστήμονα που ηγήθηκε του στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Η επίθεση εναντίον του σε προάστιο της Τεχεράνης πριν από δυόμισι εβδομάδες αποδίδεται στην Μοσάντ.

Ο Cohen θεωρείται εξαιρετικά επιτυχημένος αξιωματικός πληροφοριών και μυστικών επιχειρήσεων, αλλά είναι επίσης αμφιλεγόμενο πρόσωπο λόγω των στενών σχέσεών του με τον Netanyahu και της προθυμίας του να μιλάει και να εμφανίζεται δημόσια σε πρωτοφανή βαθμό.

Ο Cohen συνδέεται με επιτεύγματα όπως η κλοπή του βασικού πυρηνικού αρχείου του Ιράν που στεγάζεται στην Τεχεράνη το 2018. Στην Mossad υπό την ηγεσία του Cohen αποδίδεται και η δολοφονία δύο Παλαιστινίων μηχανικών, που φέρεται να εργάζονταν στην Τυνησία και τη Μαλαισία για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Χαμάς στον κόσμο των drone και των μίνι υποβρυχίων.

 

Μια νέα στρατηγική

 

Η Mossad υπό τον “D” τα επόμενα πέντε χρόνια θα συνεχίσει με τον παραδοσιακό της ρόλο ως υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ. Είναι πιθανό να επιδιώξει να αυξήσει τον αριθμό των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών, που ομαλοποιούν τις σχέσεις με το Ισραήλ. Ομάν, Σαουδική Αραβία και Ινδονησία πιθανολογείται πως θα ακολουθήσουν τις συμφωνίες των ΗΑΕ, Μπαχρέιν, Σουδάν και Μαρόκου φέτος.

Ο D θα υποστηρίξει επιχειρήσεις συγκέντρωσης πληροφοριών κατά του Ιράν και της Χεζμπολάχ και θα προσπαθήσει να βελτιώσει τους δεσμούς και τις κοινές επιχειρήσεις με ξένες υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο.

Αν και ο D θεωρείται μαθητής του Cohen, ο οποίος φημολογείται ότι θα γίνει πρέσβης του Ισραήλ στην Ουάσινγκτον, αυτό δεν σημαίνει ότι θα ακολουθήσει τυφλά τον τρόπο σκέψης του προκατόχου του. Αναμένεται ότι ο D θα είναι πιο προσεκτικός και συγκρατημένος από τον μέντορά του στην άσκηση δύναμης και ετοιμότητας προκειμένου να αναλάβει ρίσκα. Αλλά πάνω απ 'όλα, θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να διασφαλίσει ότι η ειδική σχέση με τη CIA δεν θα χαθεί κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που ο Μπάιντεν πρόκειται να ακολουθήσει μια πιο ήπια προσέγγιση με το Ιράν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στρατός Ξηράς 0

Το ελληνικό σύστημα LASER “Μινώταυρος” έγινε αντικείμενο έρευνας ξένων εταιρειών-Εξουδετερώνει στόχους άνω των 23000 ποδών (Βίντεο)

Θα τοποθετηθεί σε νησιά μικρονήσους κατά τουρκικών drone-Σούκος : Πρέπει να τα τοποθετήσουμε τα συστήματα στα νησιά για...
Ελληνοτουρκικά 0

Φρενίτιδα στον τουρκικό Τύπο: Οι Έλληνες αναβάθμισαν τους πολλαπλούς εκτοξευτές RM-70 και από την Ρόδο-Απειλούν πλέον την Μαρμαρίδα (Βίντεο)

Τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας των Τούρκων μυρίζουν πιθανή προβοκάτσια το επόμενο διάστημα στο Αιγαίο