Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Η Τουρκία έστειλε πολεμικά πλοία στην Τυνησία - Τελεσίγραφο Αιγύπτου σε Άγκυρα για Λιβύη

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Όπως αναφέρει Λιβυκό ΜΜΕ, τέσσερις τουρκικές φρεγάτες έριξαν άγκυρα στο λιμάνι La Goulette, το οποίο βόρεια της Τύνιδος. 

Περισσότερες πληροφορίες πέρα από μία φωτογραφία δεν μας δίνεται, αλλά να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο, ότι τον Δεκέμβριο ο Ρ. Τ. Ερντογάν είχε επισκεφθεί την Τυνησία και είχε ζητήσει διευκολύνσεις από τον Πρόεδρο Qais Saeed. 

Η Άγκυρα πάντως, ''πατώντας'' στο ''μνημόνιο κατανόησης'' με τη Λιβύη, θέλει να προχωρήσει στην υπογραφή ανάλογης συμφωνίας με την Τυνησία, αγνοώντας επιδεικτικά την ύπαρξη ελληνικών νησιών στο νότιο και νοτιοανατολικό Αιγαίο.    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόκειται για μία εξέλιξη που δεν θα έπρεπε να μας αιφνιδιάζει. ΤΟ ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ήταν το πρώτο ελληνικό ΜΜΕ που σας είχε ενημερώσει για αυτή την εξέλιξη.  

Γράφαμε στις 18/12/19  

''Αλλά δεν τελειώνουν εδώ οι προκλήσεις των Τούρκων. Πρώην Τούρκοι ναύρχοι και σύμβουλοι του Ερντογάν, προτείνουν να σταλούν τις επόμενες ημέρες πολεμικά πλοία στη Λιβύη για να στηριχθεί το καθεστώς της Τρίπολης.

Μάλιστα ο γνωστός πρώην ναύρχος Cem Gürdeniz, υποστηρίζει πως στα πλαίσια της Μεσογειακής Ασπίδας, η Τουρκία θα πρέπει να επεκτείνει τις βλέψεις της και να στραφεί και προς την Τυνησία.

Εκεί όπως αναφέρει, ο Ερντογάν θα πρέπει να στέλνει πολεμικά πλοία, με σκοπό τον έλεγχο της Μεσογείου, όπου σύμφωνα με τα λεγόμενά του οι Έλληνες θα πρέπει να μπλοκαριστούν.''
 
Ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την επίσκεψή του  στη χώρα της βόρειας Αφρικής πριν λίγες εβδομάδες, φέρεται να ζήτησε από την Τυνησία ένα λιμάνι για τα πολεμικά του πλοία, ώστε να μπορούν –σε περίπτωση που χρειαστεί- να επιχειρούν άμεσα στην θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Λιβύη και την Ελλάδα. 

Η σημερινή αποστολή φρεγατών είτε μπορεί να έχει να κάνει με εκπαίδευση, είτε με μόνιμο ελλιμενισμό, με σκοπό να στείλει βοήθεια η Άγκυρα στην κυβέρνηση της Τρίπολης.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάντως την ίδια στιγμή, έχουμε ''πυρά'' της Αιγύπτου κατά της Άγκυρας.  

O Bουλευτής Abdel-Rahim Ali, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει γρήγορα, για να σταματήσει η αποστολή των μισθοφόρων του τουρκικού καθεστώτος στη Λιβύη. 

"Ο Ερντογάν βασίζεται σε τρομοκράτες και μισθοφόρους και δεν τόλμησε να στείλει τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη, καθώς φοβάται την κοινή γνώμη στην χώρα του''

Αποκάλυψε δε ότι υπάρχουν αναφορές και πληροφορίες που επιβεβαιώνουν ότι πίσω από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται το Κατάρ, το οποίο χρηματοδοτεί την αποστολή των μισθοφόρων στην Λιβύη.  

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Αιγύπτιος βουλευτής επαίνεσε τη θέση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την κατάσταση στη Λιβύη, τονίζοντας ότι συμπίπτει με το όραμα της Αιγύπτου. 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ