Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Η σύγκρουση Άγκυρας-Μόσχας μεταφέρεται & στη Λιβύη - Ερντογάν: ''Ρώσοι μισθοφόροι βοηθούν τον Χαφτάρ''

Πριν λίγο ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας απάντησε στον Ρ. Τ. Ερντογάν, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος τόλμησε να τα βάλει με την Μόσχα και για την Λιβύη. 

Ο Ερντογάν πριν λίγες ώρες δήλωσε πως το Κρεμλίνο έχει στείλει μισθοφόρους, οι οποίοι βοηθούν τον Χαφτάρ στη σύγκρουση με τον Σάρατζ.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άμεση ήταν η απάντηση του Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, ο οποίος ανέφερε πως κάτι τέτοιο δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.

Βέβαια κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το παραδεχθεί η Ρωσία, αλλά είναι γεγονός πως στο πλευρό του Εθνικού Στρατού της Λιβύης πολεμούν και Ρώσοι μισθοφόροι. Είναι κάτι που ''πονάει'' την Τουρκία και δεν μπορεί να το ''χωνέψει''.   

 

Τουρκία: Προθεσμία 14 ημερών για να αποχωρήσει ο συριακός στρατός από το Ιντλίμπ  

 

Προθεσμία έως τον Φεβρουαρίου, προκειμένου να αποχωρήσει από την επαρχία Ιντλίμπ έδωσε η Άγκυρα στον συριακό κυβερνητικό στρατό, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης στη βόρεια Συρία.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «NTV», ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, προειδοποίησε με στρατιωτική δράση, προκειμένου ο συριακός στρατός να αποχωρήσει από το Ιντλίμπ.

«Εάν ο συριακός στρατός δεν αποχωρήσει από την επαρχία έως τα τέλη Φεβρουαρίου, θα χρησιμοποιήσουμε τον στρατό» επεσήμανε, χαρακτηριστικά, προτού προσθέσει το εξής:

«Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να ξέρει αυτό: Εάν οι επιθέσεις στα στρατεύματά μας συνεχιστούν, η Τουρκία δεν θα διαστάσει να απαντήσει. Αυτό το μήνυμα έχει μεταφερθεί και στη Ρωσία».
Υποστήριξε δε, ότι η Τουρκία έχει τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες με τη Μόσχα και την Τεχεράνη για την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στο Ιντλίμπ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι παραπάνω δηλώσεις έρχονται λίγες ημέρες, μετά τις βολές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για τη μη τήρηση των βασικών δεσμεύσεων της Τουρκίας.

Παράλληλα, η Μόσχα χαρακτήρισε την Άγκυρα ως «νούμερα 1» υπαίτιο για την ανάφλεξη της έντασης, ενώ κατήγγειλε την άφιξη πρόσθετου οπλισμού και πυρομαχικών στην περιοχή μέσω των συρο-τουρκικών συνόρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις πραγματοποιούν, τις τελευταίες εβδομάδες, αντιτρομοκρατική στρατιωτική επιχείρηση στο Ιντλίμπ, τον τελευταίο μεγάλο θύλακα τρομοκρατών, εξτρεμιστών και τζιχαντιστών στα εδάφη της Συρίας. 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ