j35
Κίνα

Το Πακιστάν ακύρωσε την παραγγελία του κινεζικού stealth μαχητικού J-35 - Ποιος ο λόγος

Εδώ και πολλούς μήνες φημολογούνταν πως το Πακιστάν θα αποκτούσε το κινεζικό μαχητικό 5ης γενιάς και χαμηλής παρατηρησιμότητας Shenyang J-31 (γνωστό περισσότερο ως J-35). Το «κινεζικό F-35» φαίνεται πως τελικά δεν θα αγοραστεί από την Ισλαμαμπάντ, εκπλήσσοντας τους πάντες.

Πιο συγκεκριμένα, στον διεθνή τύπο κυκλοφορεί εδώ και κάποιες ημέρες η είδηση πως το Πακιστάν ακύρωσε την ανεπίσημη συμφωνία απόκτησης του κινεζικού μαχητικού 5ης γενιάς J-35. Η ίδια η Ισλαμαμπάντ αποκάλυψε δημόσια πως δεν σκοπεύει να προμηθευτεί το εν λόγω μαχητικό.

Η είδηση αυτή εξέπληξε ακόμη και τους πιο έμπειρους στρατιωτικούς ειδικούς. Το Πακιστάν πιστεύονταν ότι θα αποκτούσε σχεδόν σίγουρα την υπερσύγχρονη κινεζική πλατφόρμα, ειδικά τώρα που έλαβε πρόσφατα χώρα η σύντομη σύρραξη με την Ινδία.

Αυτή η σύρραξη ανέδειξε την τρομερή απόδοση των κινεζικών πλατφορμών του πακιστανικού στρατού, για αυτό όλοι πίστευαν πως η Ισλαμαμπάντ θα προμηθεύονταν περισσότερα και ισχυρότερα οπλικά συστήματα από το Πεκίνο.

Γιατί Ακύρωσαν την Συμφωνία οι Πακιστανοί;

Οι Πακιστανοί, αν και ενδιαφέρονταν όντως να αποκτήσουν το μαχητικό J-35, φαίνεται πως άλλαξαν πρόσφατα στάση και ακύρωσαν τις συνομιλίες με την κινεζική πλευρά. Σύμφωνα με στρατιωτικούς και πολιτικούς ειδικούς, ο λόγος φαίνεται πως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με την διάσημη The EurAsian Times, οι πρώτες αναφορές περί ακύρωσης του προγράμματος απόκτησης του J-35 εμφανίστηκαν λίγο μετά την συνάντηση του αρχηγού του πακιστανικού στρατού Asim Munir και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε ως «πραγματικά εντυπωσιακή» την συνδρομή του Πακιστανού αξιωματούχου στην αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισλαμαμπάντ και Νέο Δελχί κατά την διάρκεια του πρόσφατου τετραήμερου πολέμου. Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Munir έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη αποφυγή πυρηνικής σύρραξης.

Το γεγονός αυτό πιστεύεται πως σηματοδότησε μία νέα σελίδα για τις σχέσεις των ΗΠΑ με το Πακιστάν, αναγκάζοντας ουσιαστικά την ασιατική χώρα να απομακρυνθεί από την αγορά περαιτέρω κινεζικών αμυντικών προϊόντων, τουλάχιστον προσωρινά.

Μάλιστα η πακιστανική πολεμική αεροπορία λέγεται πως ενδιαφέρονταν εδώ και καιρό να αποκτήσει αμερικανικά οπλικά συστήματα, όπως μαχητικά F-16 Block 70 και πολλαπλούς εκτοξευτές τύπου HIMARS. Αν οι διμερείς σχέσεις των δύο κρατών εξομαλυνθούν, τότε οι συμφωνίες αυτές θα μπορούσαν να εγκριθούν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ