Κίνα

Κινεζο-Ρωσική Βάση στην Σελήνη ενάντια στα σχέδια της NASA

Τον Ιούνιο, η Κίνα και η Ρωσία παρουσίασαν έναν οδικό χάρτη για ένα σχέδιο για μια κοινή βάση σε φεγγάρι με το όνομα International Lunar Research Station, το πιο πρόσφατο παράδειγμα της αναπτυσσόμενης σινο-ρωσικής συνεργασίας και μια άμεση αμφισβήτηση, του σχεδίου των Ηνωμένων Πολιτειών για μια σεληνιακή βάση.

International Lunar Research Station 

Στις 27 Δεκεμβρίου, οι Κινέζοι διαστημικοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν μια αναθεωρημένη ημερομηνία ολοκλήρωσης, της μη επανδρωμένης σεληνιακής βάσης. Σκοπεύουν να εγκαταστήσουν την εγκατάσταση μέχρι το 2027 περίπου, που προηγουμένως είχε προγραμματιστεί για το 2035.

Το σχέδιο είναι εκπληκτικό ως προς τη φιλοδοξία του - μια πολυετής, πολυμερής προσπάθεια που αποτελείται από 14 αποστολές και καταλήγει σε μια πιθανή επανδρωμένη βάση - καθιστώντας το, το μεγαλύτερο έργο συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ρωσίας στο διάστημα.

Αμερικανικό έργο Artemis Vs Sino-Russian Project

Αυτή η προσπάθεια ακολουθεί μια τάση αυξημένης σινο-ρωσικής συνεργασίας σε οικονομικούς, στρατιωτικούς και διπλωματικούς τομείς.

Για τους Αμερικανούς, είναι μια πρόκληση: Οι δύο κύριοι αντίπαλοι των ΗΠΑ, συνεργάζονται σε μια προσπάθεια υψηλής τεχνολογίας σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν τα σχέδια σεληνιακής βάσης της NASA - μέρος του προγράμματος Artemis - και να αποσπάσουν την ηγεσία στην εξερεύνηση του διαστήματος μακριά από τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το 2019, ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, δήλωνε « η ανταγωνίστρια της Αμερικής, η Κίνα, προσπαθεί να καταλάβει το σεληνιακό στρατηγικό υψόμετρο και να γίνει το παγκόσμιο έθνος που ταξιδεύει στο διάστημα».

Το αμερικανικό πρόγραμμα Artemis, είχε ως στόχο να στείλει ανθρώπους πίσω στη Σελήνη έως το 2024, ακολουθώντας τα βήματα της αποστολής Apollo. Ωστόσο, το νέο πρόγραμμα επεδίωξε να κρατήσει τους αστροναύτες στο φεγγάρι καθώς και να χτίσει κάποιες εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας στην τροχιά του και στην επιφάνειά του. 

Οι Συμφωνίες της Άρτεμις, περιλαμβάνουν ένα σύνολο κανόνων που προτείνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η διαστημική της υπηρεσία NASA για μελλοντικές σεληνιακές δραστηριότητες. «Οι συμφωνίες, οι οποίες έχουν ήδη υπογραφεί από περισσότερους από δώδεκα συμμάχους των ΗΠΑ, εξουσιοδοτούν κυβερνήσεις ή ιδιωτικές εταιρείες να προστατεύουν τις εγκαταστάσεις ή τους «τόπους πολιτιστικής κληρονομιάς» τους, με τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας που εμποδίζουν οποιονδήποτε να εισέλθει», αναφέρουν οι EurAsian Times .

Πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει η Κίνα τις ΗΠΑ;

Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, ακολουθεί μια απλούστερη προσέγγιση. Το Πεκίνο, σκοπεύει να δημιουργήσει έναν πυρηνοκίνητο ερευνητικό σταθμό στη Σελήνη, αντί για μια «πύλη» σε τροχιά.

Η Κίνα, θα χρησιμοποιούσε επίσης έναν κινητό σταθμό για να αμφισβητήσει τις εδαφικές διεκδικήσεις των ΗΠΑ. Αυτή η βάση του φεγγαριού σε τροχούς, θα μπορούσε να ταξιδέψει πάνω από 1.000 χιλιόμετρα σε όλη την επιφάνεια της Σελήνης και η υιοθέτηση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, θα εξαλείψει την ανάγκη για να τη χειριστούν οι αστροναύτες.

Επιπλέον, σε αντίθεση με την αμερικανική προσπάθεια, η οποία επικεντρώνεται στις επιφανειακές δραστηριότητες, η Κίνα θα έδινε μεγάλη έμφαση στην εξερεύνηση σπηλαίων, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει ένα φυσικό καταφύγιο για μόνιμη κατοίκηση στο μέλλον. Κινέζοι επιστήμονες πιστεύουν, ότι η χώρα θα μπορέσει να καθιερώσει ηγετική θέση στο φεγγάρι με τη συνεργασία χωρών όπως η Ρωσία.

 Οι EurAsian Times, είχαν αναφέρει νωρίτερα ότι Κινέζοι επιστήμονες εργάζονται τώρα σε έναν ισχυρό πυρηνικό αντιδραστήρα για τις αποστολές τους σε φεγγάρι και Άρη, υποστηρίζοντας ότι θα είναι 100 φορές πιο ισχυρός, από τη συσκευή που σχεδιάζει να εγκαταστήσει η NASA στην επιφάνεια της Σελήνης μέχρι το 2030.

Η Κίνα ψάχνει στη Σελήνη για εξορύξεις - Θέλει να γίνει πυρηνικός γίγαντας

Ορυκτά σπάνιων γαιών, μέταλλα της ομάδας πλατίνας και βιομηχανικά μέταλλα όπως το τιτάνιο, ο σίδηρος και το αλουμίνιο, είναι μεταξύ των πολυάριθμων πόρων που βρίσκονται στο φεγγάρι. 

Το πενταπόσταγμα σε προηγούμενο άρθρο του έγραψε, η Κίνα ψάχνει στη Σελήνη για εξορύξεις - Θέλει να γίνει πυρηνικός γίγαντας.

 Το ήλιο-3 , ένα ισότοπο που υπάρχει στο σεληνιακό έδαφος, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία μελλοντικών αντιδραστήρων σύντηξης. Και οι δύο πλευρές στοχεύουν να εκμεταλλευτούν έναν ορυκτό πόρο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και η τελευταία κίνηση της Κίνας θα μπορούσε να υποκινηθεί από την επιθυμία να συμβαδίσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον διαστημικό αγώνα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ