Κίνα
Ενημερώθηκε στις:

Ντόμινο εξελίξεων στο Αφγανιστάν: Στρατιές Ουιγούρων μισθοφόρων ανοίγουν “Κερκόπορτα” για κινεζική επέμβαση

Το παιχνίδι στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των δυτικών δυνάμεων αποκτάει πολλές και πολύπλοκες διαστάσεις.... Αρκετές χώρες της Κεντρικής Ασίας είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν μισθοφορικές ομάδες για να προστατεύσουν τα σύνορά τους που απειλούνται από τη σύγκρουση στο Αφγανιστάν μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και των Ταλιμπάν. Μάλιστα όπως αναφέρθηκε από την έγκυρη ρωσική εφημερίδα Nezavisimaja Gazeta , οι περισσότεροι μαχητές που κλήθηκαν από τις κυβερνήσεις της περιοχής είναι πρόσφυγες των Ουιγούρων κινεζικής καταγωγής.

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως κάτι τέτοιο δεν θα περάσει στα ψιλά από τον Κίνα!

Αφερηρία των Ουιγούρων εναντίον των Ταλιμπάν θα ήταν το Τατζικιστάν και άλλα έθνη που ανήκουν στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (CSI), που γεννήθηκαν από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Στο πλαίσιο των συμφωνιών CSI, η στρατιωτική βάση 201 της Ρωσικής Ομοσπονδίας δραστηριοποιείται στην περιοχή του Τατζικιστάν, αλλά το Κρεμλίνο περιορίζεται στην παρατήρηση της κατάστασης προς το παρόν. Από τη βάση 201, ωστόσο, ο ρωσικός στρατός ξεκίνησε διάφορους προληπτικούς ελιγμούς με τα τατζικικά στρατεύματα: οι επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν στις οροσειρές Lokhur και Sambuli. Επικεφαλής των δραστηριοτήτων είναι η ρωσική spetsnaz (ειδικές δυνάμεις) της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, η οποία φροντίζει επίσης την προετοιμασία του στρατού του Ουζμπεκιστάν. Αναμένεται σύντομα η ανάπτυξη αυτών των μικτών δυνάμεων στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Το Ουζμπεκιστάν είναι η πιο ήπια χώρα στην αντιμετώπιση κατά των Ταλιμπάν, με τους οποίους είχε συνάψει συμφωνίες κατά την εποχή του ιστορικού προέδρου του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ. Ακόμη και ο διάδοχός του Šavkat Mirziyoyev δεν αντιτίθεται στην υιοθέτηση κοινωνικών μοντέλων πιο κοντά σε εκείνα των Ταλιμπάν. Με τον πρόσφατο νόμο για τη θρησκευτική ελευθερία, για παράδειγμα επέτρεψε στους Μουσουλμάνους του Ουζμπεκιστάν να αναγνωρίσουν πιο ανοιχτές μορφές ισλαμικού ριζοσπαστισμού, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να φορούν το χιτζάμπ σε δημόσιους χώρους. Ωστόσο, το Ουζμπεκιστάν καλωσορίζει επίσης πολλούς Αφγανούς στρατιώτες που εγκαταλείπουν τις πολιτοφυλακές των Ταλιμπάν.

Η κατάσταση είναι πιο αβέβαιη στο Τουρκμενιστάν, του οποίου τα σύνορα με το Αφγανιστάν βρίσκονται στα χέρια των Ταλιμπάν. Ο Πρόεδρος Gurbangul Berdymukhamedov αποφάσισε να ενισχύσει την στρατιωτική παρουσία στα σύνορα, συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης ιδιωτικών δυνάμεων πολιτοφυλακών. Αναπτύσσονται επίσης στα σύνορα με το Ιράν. Πολλές από αυτές τις ένοπλες ομάδες αποτελούνται από πρόσφυγες Ουιγούρους!

Τα κοινά αμυντικά σχέδια εναντίον των Ταλιμπάν συζητούνται επίσης από τον Οργανισμό Συλλογικής Συνθήκης για την Ασφάλεια (CSTO). Ο διευθυντής του Anatolij Sidorov βρίσκεται τώρα σε μόνιμη βάση στο Ντουσάνμπε για την παρακολούθηση των συνόρων Αφγανιστάν-Τατζικιστάν και την εκπόνηση κοινών σχεδίων αντίδρασης. Προς το παρόν, το μόνο μέτρο που ισχύει φαίνεται να είναι η χρήση πολιτοφυλακών των Ουιγούρων.

 

Κίνα

 

Καθώς το Αφγανιστάν καταλήγει σε φυλετικό πόλεμο μετά τη βιαστική αποχώρηση της Αμερικής, η Κίνα σκοπεύει να «σπρώξει» και «να γεμίσει το κενό». Ήδη από το 2019 έχει στρατιωτική βάση στο Τατζικστάν.

«Σε σύγκριση με άλλες δυνάμεις, η Κίνα έχει τη δυνατότητα να εμπλακεί σε αφγανικές υποθέσεις χωρίς να μπλέκεται σε αυτές», γράφει ο Zhang Jiadong του Πανεπιστημίου Fudan στους Global Times του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ο τίτλος του κομματιού του Ζανγκ στις 6 Ιουλίου λέει τα πάντα: «Η Κίνα δεν θα πέσει στην«παγίδα του Αφγανιστάν», όπως έχουν μάθει πικρά άλλες δυνάμεις».

Η Κίνα επιδιώκει εδώ και καιρό τον έλεγχο του Αφγανιστάν. Πρώτον, το Πεκίνο μπαίνει δυναμικά στους φυσικούς πόρους, ειδικά στο χαλκό. Το Πεκίνο ενδιαφέρεται επίσης για το χρυσό, το ουράνιο και το λίθιο της χώρας.

Οι Κινέζοι εξακολουθούν να θέλουν τα ορυκτά, αλλά τώρα οι φιλοδοξίες τους περιλαμβάνουν τη δέσμευση αυτής της χώρας στην πρωτοβουλία Belt and Road, το παγκόσμιο πρόγραμμα μεταφορών-υποδομών. Το Πεκίνο ελπίζει να ολοκληρώσει έναν αυτοκινητόδρομο Καμπούλ-Πεσαβάρ, συνδέοντας την αφγανική πρωτεύουσα με τον Οικονομικό Διάδρομο Κίνα-Πακιστάν, μια σειρά έργων 62 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αποτελεί μέρος του δικτύου Belt and Road.

Το πιο σημαντικό, όμως έχει να κάνει με τους Ουιγούρους! Κινέζοι αξιωματούχοι συνεργάστηκαν κρυφά με το τρομοκρατικό δίκτυο Haqqani, στο Αφγανιστάν, για να κυνηγήσουν ακτιβιστές και μαχητές που εργάζονταν για να απελευθερώσουν τους Ουιγούρους από αυτό που το Πεκίνο ονομάζει αυτόνομη περιοχή Xinjiang Uygur. Η περιοχή μοιράζεται σύνορα 47 μιλίων με το Αφγανιστάν.

Ίσως τα κύρια πλεονεκτήματα της Κίνας στο Αφγανιστάν είναι η σταθερή σχέση με το Πακιστάν και οι μακροχρόνιοι δεσμοί του Πεκίνου με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι χρονολογούνται από την εποχή που η ομάδα ήταν στην εξουσία, από το 1996 έως το 2001. Η Κίνα προμήθευσε τους Ταλιμπάν με όπλα και μάλιστα βοήθησε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες.

 

Τουρκία

 

Μέσα σε αυτό το ντόμινο εξελίξεων η Τουρκία αναζητάει ρόλο. Πριν από λίγες μέρες γράφαμε για τα σχέδια Ερντογάν για την νέα Οθωμανική αυτοκρατορία στον Καύκασο και στην Κεντρική Ασία.

Επίσης αποκαλύψαμε πως τα ρέστα της παίζει η Τουρκία στο Αφγανιστάν με στρατιές μισθοφόρων

Εύκολα διαπιστώνει κανείς συμπερασματικά πως οι μισθοφόροι, οι Ουιγούροι ή άλλοι, θα ήταν επομένως το κλειδί για τη διαχείριση μιας πολύπλοκης σύγκρουσης, η οποία ξεπερνά τα σύνορα του Αφγανιστάν και επηρεάζει ολόκληρη την περιοχή της Κεντρικής Ασίας.

 

Ρωσία

 

Η Ρωσία προσπαθεί επίσης να αντιμετωπίσει άμεσα τους Ταλιμπάν. Στη Μόσχα έγινε δεκτή μια αντιπροσωπεία τους, παρά την απαγόρευση της «εξτρεμιστικής οργάνωσης» στην Ομοσπονδία. Η διαπραγμάτευση προκάλεσε διάφορες αντιπαραθέσεις που για κάποιους φτάνουν ακόμη και σε αποκλεισμό του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ από τις εκλογικές λίστες!!

Για ττην 201η ρωσική βάση στο Τατζικιστάν τα είπαμε και νωρίτερα. Αυτές τις μέρες ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό στο Τατζικιστάν διεξήγαγε μια δοκιμή σεναρίου για να αποκρούσει ομάδες στα σύνορα.

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...