Κόσμος

Τα σχέδια Ερντογάν για την νέα Οθωμανική αυτοκρατορία στον Καύκασο και στην Κεντρική Ασία

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Khulusi Akar ξεκίνησε μια περιοδεία στην Κεντρική Ασία την 1η Ιουλίου, αναχωρώντας από το Κιργιζιστάν για να συνεχίσει στο Τατζικιστάν. Ο κύριος λόγος για το ταξίδι είναι να ευνοηθούν οι συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, για να αποφευχθεί η επανάληψη των πρόσφατων συνοριακών συγκρούσεων. Ο Ακάρ, ωστόσο, κατέδειξε πιο φιλόδοξους στόχους, μιλώντας για την "επέκταση της συνεργασίας στο στρατιωτικό σκέλος, την ασφάλεια και τη βιομηχανία όπλων". Υπενθύμισε ότι ο Ντουσάνμπε και ο Μπισκέκ είναι "σημαντικοί εταίροι για την Τουρκία".

Η στρατιωτική νίκη του Αζερμπαϊτζάν επί της Αρμενίας τον περασμένο Νοέμβριο άλλαξε την ισορροπία δυνάμεων όχι μόνο στον Καύκασο, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή γύρω από τη «νέα τουρκική αυτοκρατορία», μέχρι την Κεντρική Ασία.

Η Ρωσία απέκτησε μια εύθραυστη αντίσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, και αναγκάστηκε να παραχωρήσει τον ρόλο του πρωταγωνιστή επί των αναμαετρήσεων του Καυκάσου στα σύνορα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Η επιρροή της Τουρκίας, η οποία υποστήριζε ρητώς τους Αζέρους με λόγια και έργα, επεκτάθηκε αντ 'αυτού: τουλάχιστον, τώρα στον Καύκασο είναι ίση με εκείνη των Ρώσων.

Ο τουρκικός στρατός συνεχίζει τα "μαθήματα του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ 2021", που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση του στρατού του Αζερμπαϊτζάν, που ελέγχεται αποτελεσματικά από την Άγκυρα.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μίλησε για τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν στο πλαίσιο "δύο κράτη, ένα έθνος". Αυτή είναι στην πραγματικότητα η εμφατική έκφραση που περιέχεται στη «δήλωση της Shuša» της 16ης Ιουνίου, η οποία υπογράφηκε από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και από τον συνάδελφό του στο Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliev.

Για το Μπακού, η υπογραφή του εγγράφου είναι ένα «βήμα ιστορικής σημασίας». Η Šuša είναι η συμβολική πόλη του Ναγκόρνο Καραμπάχ, η οποία από τα 1.368 μέτρα υψόμετρο επιτρέπει να επεκτείνετε το βλέμμα σας στις απέραντες εκτάσεις της νέας τουρκο-οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Η συμφωνία συνεργασίας που υπεγράφη στην Šuša δεν υποχρεώνει τα δύο μέρη να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες. Όπως επεσήμανε ο Aliev, ωστόσο, "δείχνει ότι στο μέλλον θα υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον ακόμη και από άποψη ασφάλειας, όπως συνέβη στο παρελθόν, όταν το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία ενώθηκαν στα πιο σημαντικά θέματα". Η δήλωση ξεκαθαρίζει πάνω απ 'όλα ότι "κάθε πολεμική δράση εναντίον μιας από τις δύο χώρες μας σημαίνει αυτομάτως την κήρυξη πολέμου και στην άλλη".

Η αμοιβαία πολεμική βοήθεια μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν χρονολογείται ακόμη και πριν από τη σύγκρουση με την Αρμενία, όταν το 2017 οι δύο πλευρές υπέγραψαν τις πρώτες συμφωνίες στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας, ξεκινώντας επίσης την τουρκική εκπαίδευση στο Μπακού. Έκτοτε, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν άρχισε να αναφέρεται ως «μικρό αντίγραφο» του τουρκικού. Οι νεαροί αξιωματικοί του Αζερμπαϊτζάν (σχεδόν 20.000) είναι όλοι απόφοιτοι των τουρκικών στρατιωτικών ακαδημιών και έχουν εκδιώξει την «σοβιετική παλιά φρουρά» που συνδέεται στενά με τους Ρώσους.

Στις 27 Οκτωβρίου 2020, μετά την ευφορία μετά τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η εφημερίδα Turkiye κυκλοφόρησε ένα ειδικό τεύχος με την έκκληση προς την «Απόφαση του Τουρανού Στρατού».

Για όσους δεν γνωρίζουν το Turanian είναι μια ξεπερασμένη πρόταση για την οικογένεια-γλώσσα που υπακούει στις περισσότερες από τις γλώσσες της Ευρασίας που δεν περιλαμβάνονται στα ινδοευρωπαϊκά, σημιτικά και κινέζικα.

Το σχέδιο φαντάζεται έναν παντουρκικό στρατό που σχηματίζεται από την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν (ωστόσο, οι τελευταίοι είναι ιρανικής καταγωγής).

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Eny Musavat, ο δισεκατομμυριούχος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Rahimov, πολύ κοντά στον Aliev, πήγε ακόμη πιο μακριά. Δήλωσε ότι, κατά τη γνώμη του, είναι καιρός να προχωρήσουμε κατευθείαν στο μοντέλο «ένα έθνος, ένα κράτος».

Αυτά τα φιλοτουρκικά αισθήματα τα συμμερίζεται ακόμη και η πολιτική αντιπολίτευση στο Αζερμπαϊτζάν. Ο Gultekyn Gadjbeyly, ηγέτης του Κόμματος του Εθνικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι «το ιδανικό μιας τουρκικής Συνομοσπονδίας θα ήταν ο πιο ρεαλιστικός τρόπος επίλυσης των συγκρούσεων και των αντιφάσεων του σύγχρονου κόσμου, ειδικά στη γεωπολιτική μας περιοχή, όπου το δικό μας έθνος είναι συχνά υπο ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ".

Η ιδέα της αζερο-τουρκικής ένωσης είναι ένα όνειρο που έχει καλλιεργηθεί στο Μπακού από το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ