Κίνα

Η τέλεια σύγκρουση στην Α. Μεσόγειο: Προπομπός των κινεζικών σχεδίων η Τουρκία

Η Τουρκία ευρίσκεται σε μια πολύ περίεργη και συγχρόνως επικίνδυνη κατάσταση, αφού όλες οι χώρες που την περιβάλλουν  έχουν στοχοποιηθεί από το τουρκικό καθεστώς, και αυτό αποτελεί προπομπό άσχημων εξελίξεων, ενώ ουσιαστικά η Άγκυρα στηρίζει το τεράστιο σχέδιο του Πεκίνου για τον δρόμο του Μεταξιού, για το οποίο οι ΗΠΑ έχουν τις δικές τους σοβαρότατες αντιρρήσεις.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, Ελλάδα και Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο ετοιμάζουν τετελεσμένα μέσω ενός «πολέμου δια αντιπροσώπων», τονίζουν Τούρκοι ειδικοί, στηλιτεύοντας κρυφό σχέδιο της δύσης κατά των γεωπολιτικών σχεδίων της Τουρκίας στην Μεσόγειο.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο εκτιμώνται σε 3,45 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Υπάρχουν επίσης αποθέματα πετρελαίου περίπου 1,7 δισεκατομμυρίων βαρελιών.

Στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου ο παγκόσμιος ανταγωνισμός είναι έντονος, και η μάχη εστιάζεται στην ενέργεια, αναμένεται ότι θα “θερμάνει” τις σχέσεις των χωρών της περιοχής και το 2021.

"Πόλεμος δια αντιπροσώπων"

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του ινστιτούτου ANKASAM και λέκτορα του πανεπιστημίου Kadir Ertaç Çelik, «ο παγκόσμιος ανταγωνισμός και η πάλη για εξουσία γίνεται σκληρότερη» στη διεθνή πολιτική. Όπως φαίνεται στα προηγούμενα παραδείγματα, αυτός ο αγώνας λαμβάνει χώρα με μια μη συμβατική και σύγχρονη διαδικασία, και αντί για άμεση στρατιωτική σύγκρουση ή ανταγωνισμό σύμφωνα με τις παραδοσιακές μεθόδους, έχουμε ένα ιδιότυπο πόλεμο δια αντιπροσώπων”.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες θέλουν να διατηρήσουν δεσπόζουσα θέση τους στο διεθνές σύστημα, προσπαθούν να εφαρμόσουν «αναγκαίες στρατηγικές» για να διατηρήσουν την ηγεμονία τους.

Ο Çelik τόνισε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε σοβαρό ανταγωνισμό με άλλες δυνάμεις στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και την Ευρασία.

"Στον υπάρχων παγκόσμιο οικονομικό ανταγωνισμό, η ενεργειακή γεωπολιτική είναι ένα πολύ σημαντικό φαινόμενο. Ειδικά η γεωπολιτική της Ανατολικής Μεσογείου είναι σημαντική σε αυτή τη συγκυρία, τόσο λόγω των φερόμενων πόρων υδρογονανθράκων, όσο και λόγω της στρατηγικής της σημασίας για την παγκόσμια οικονομία”, τόνισε ο Kadir Ertan Çelik που συνέχισε τα λόγια του ως εξής: "Ελλάδα και  Κύπρος εμποδίζουν τα σχέδια  της Τουρκίας και ΤΔΒΚ για γεωτρήσεις, ενώ παραβιάζουν και τουρκικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Οι δύο χώρες υπογράφουν συμφωνίες για περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, ενώ το φόρουμ για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί ήδη πλατφόρμα για την κινητοποίηση “πληρεξούσιων” στρατιωτικών δυνάμεων κατά της Τουρκίας.

Ελλάδα και Κύπρος διεξάγουν πραγματικά «πόλεμο δια αντιπροσώπων» συμμετέχοντας στον εν λόγω γεωπολιτικό διαγωνισμό ως «πληρεξούσιοι», είπε ο Çelik.

Η Τουρκία δεν θα συμβιβαστεί σε αυτό το θέμα το 2021 και η Γαλάζια Πατρίδα θα διατηρηθεί, ως καθαρά επεκτατικό  σχέδιο της Άγκυρας.

Ο Τούρκος ειδικός του ANKASAM, δήλωσε ότι η Ανατολική Μεσόγειος, είναι ένα από τα κέντρα του οικονομικού ανταγωνισμού, και είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την ενεργειακή γεωπολιτική όσο και για την Πρωτοβουλία Δρόμος του Μεταξιού” της Κίνας.

Αν η  Ελλάδα, ή οποιαδήποτε χώρα εναντιωθούν στα γεωπολιτικά σχέδια της Τουρκίας δεν θα μπορέσουν να καταφέρουν απολύτως τίποτα”, κατέληξε ο ίδιος.

H "νέα τάξη πραγμάτων" της Κίνας

Η δημιουργία του ''Δρόμου του Μεταξιού'' είναι μια κοσμογονική γεωπολιτική αλλαγή που θα προωθήσει την λεγόμενη κινεζική νέα τάξη πραγμάτων και θα κάνει την Κίνα πρώτη οικονομική δύναμη στον πλανήτη τα επόμενα 20 χρόνια.

H Toυρκία εκμεταλλεύεται αυτή την κατάσταση και μπαίνει στο παιχνίδι.  Μην ξεχνάμε πως ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που τερμάτισε την επιχείρηση Ναγκόρνο-Καραμπάχ ήταν η καθιέρωση του διαδρόμου μεταξύ Ναχιτσεβάν και Αζερμπαϊτζάν.

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλάμ Αλίγιεφ, ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί σύνδεση εθνικής οδού μεταξύ Ναγκόρνο-Καραμπάχ και της δεύτερης αυτόνομης περιφέρειας Ναχιτσεβάν.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα σιδηροδρομικά έργα, που αποτελούν το ένα σκέλος αυτού του δρόμου που προκάλεσε ενθουσιασμό σε ολόκληρη την περιοχή, προχωρούν ταχύτητα. Με την ολοκλήρωση του έργου Σιδηροδρόμων Kars-Iıdır-Nakhchivan, που ξεκίνησε το 2018, θα αναβιώσει επίσης ο ιστορικός δρόμος του Μεταξιού.

Πολλοί λένε δε, πως πίσω από τον πόλεμο στο Ναγκόρνο βρισκόταν και η Κίνα, καθώς έχει τα δικά της συμφέροντα.

Ο διάδρομος που θα ανοίξει θα δημιουργήσει ένα νέο εμπορικό δυναμικό. Με τον τρόπο αυτό, η Τουρκία θα αυξήσει το εξαγωγικό δυναμικό της στην Κεντρική Ασία και  θα ενισχυθεί στην περιοχή.

Τουρκία -Κίνα από την μία πλευρά δύση, ΗΠΑ, Ελλάδα, Κύπρος από την άλλη ενώ η Ρωσία κινείται μόνη της στην Μεσόγειο. Πρόκειται για το τέλειο σκηνικό μιας πιθανής ρήξης λόγω των τεραστίων συμφερόντων των υπερδυνάμεων στην Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ