ΗΠΑ

Εξελίξεις! Οι ΗΠΑ θέλουν να συστήσουν Ειδικό Δικαστήριο για να καταδικάσουν τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ειδικό Δικαστήριο βασισμένο στο "ουκρανικό δικαστικό σύστημα" θέλουν να ιδρύσουν οι ΗΠΑ με απώτερο στόχο την διεξαγωγή έρευνας για τον ρωσοουκρανικό πόλεμο.Παράλληλα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε για τον Κουφοντίνα : Καταδικάζουμε τη χορήγηση άδειας, δεν τη δικαιούνται καταδικασμένοι δολοφόνοι.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες τάχθηκαν σήμερα υπέρ της δημιουργίας ενός ειδικού δικαστηρίου που θα ερευνήσει τη ρωσική «επίθεση» στην Ουκρανία και το οποίο θα βασίζεται «στο ουκρανικό δικαστικό σύστημα».

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν την ίδρυση ενός ειδικού δικαστηρίου για το έγκλημα της επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας, υπό τη μορφή ενός διεθνούς δικαστηρίου που θα βασίζεται στο ουκρανικό δικαστικό σύστημα και θα περιλαμβάνει διεθνείς παράγοντες» ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί το δικαστήριο αυτό να τύχει «σημαντικής διεθνούς υποστήριξης, ιδίως από τους Ευρωπαίους εταίρους μας» και, «ιδανικά», να εδρεύει σε χώρα της Ευρώπης.

Είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες, μια χώρα που κατά παράδοση είναι απρόθυμη να συνεργαστεί με διεθνή δικαστήρια, δηλώνουν ξεκάθαρα ότι τάσσονται υπέρ της ίδρυσης ενός τέτοιου δικαστηρίου για να δικάσει εγκλήματα που διαπράχθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Την ιδέα αυτή στηρίζουν και οι Ευρωπαίοι, που είχαν εισηγηθεί την ίδρυση του δικαστηρίου από τον περασμένο Νοέμβριο.

Πριν από λίγες ημέρες, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο που εδρεύει στη Χάγη εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για έγκλημα πολέμου, καθώς τον κατηγορεί για εκτοπισμό παιδιών από την Ουκρανία.

Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ. Το ΔΠΔ είναι αρμόδιο για εγκλήματα πολέμου και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία, όχι όμως και για το «έγκλημα της επίθεσης» της Ρωσίας στη χώρα αυτή.

Την Δευτέρα, η Αμερικανίδα ειδική απεσταλμένη για τη διεθνή δικαιοσύνη Μπεθ Βαν Σάακ είπε ότι οι ΗΠΑ θα ήθελαν το ειδικό δικαστήριο να διαθέτει διεθνείς πόρους και προσωπικό. «Πιστεύουμε ότι αυτό το διεθνοποιημένο, αλλά βασισμένο στο ουκρανικό δικαστικό σύστημα, δικαστήριο (…) θα προσφέρει τις καλύτερες πιθανότητες» να αποδοθεί δικαιοσύνη, πρόσθεσε σε ομιλία της στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Αμερικής.

Η Βαν Σάακ είπε ότι το ειδικό δικαστήριο μπορεί να εδρεύει σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης, τουλάχιστον στην αρχή, «ώστε να ενισχυθεί ο επιθυμητός ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Ουκρανίας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Οι Τούρκοι "δίνουν τα ρέστα τους" για την αγορά των F-16BLOCK-70 από τις ΗΠΑ ενώ "ανακαλύπτουν" πρόβλημα στο λογισμικό και διακοπές παράδοσής τους

Ακόμη και στην χειρότερη περίπτωση για την Ελλάδα, της πώλησης από τις ΗΠΑ στην Τουρκία 40F-16 BLOCK-70 και 80 κίτ...