ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Μήνυμα Πάιατ: Η Ελλάδα κορυφαίος σύμμαχος που προωθεί την ποικιλομορφία των πηγών ενέργειας και διαδρομών στην Ευρώπη

Ο Υποψήφιος για Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για το Γραφείο Ενεργειακών Πόρων, Geoffrey R. Pyatt, δήλωσε στην  Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ότι ο κόσμος χρειάζεται ασφαλείς, βιώσιμες και διαφανείς αλυσίδες εφοδιασμού κρίσιμων ορυκτών.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ήμουν στην ευχάριστη θέση, να συμμετάσχω με τον υφυπουργό Fernandez και τους συμμάχους για την έναρξη της Συνεργασίας για την Ασφάλεια των Ορυκτών στο Τορόντο χθες», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τόνισε ότι, στα περισσότερο  από έξι χρόνια που ήταν  στην Αθήνα, είναι περήφανος που συνεργάστηκε με την ελληνική κυβέρνηση  στην κατεύθυνση, να βοηθήσει τη χώρα να γίνει κορυφαίος σύμμαχος που προωθεί την ποικιλομορφία των πηγών ενέργειας και διαδρομών στην Ευρώπη.

Είπε επίσης ότι η συμφωνία για τον ενεργειακό οδικό χάρτη,  είναι απόδειξη ότι όταν το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία, ασχολούνται με δημιουργικότητα και ευελιξία, οι πολίτες και στις δύο χώρες επωφελούνται. Οι ΗΠΑ προτρέπουν και τις δύο χώρες, να συνεχίσουν να χτίζουν πάνω σε αυτή την επιτυχία μέσω της επείγουσας, ανοιχτής δέσμευσης στον διάλογο που διευκολύνει η ΕΕ.

Κάλεσε δε  το Κογκρέσο, να αναστείλει τον ομοσπονδιακό φόρο φυσικού αερίου για 3 μήνες και καλεί τις πολιτείες να βρουν παρόμοιους τρόπους, για να προσφέρουν ελάφρυνση. «Αυτό θα δώσει στις οικογένειες περιθώριο ανάσας, καθώς συνεχίζει τη δουλειά του για να μειώσει τις τιμές για μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε.

Αναλυτικά η εναρκτήρια δήλωση του στη σημερινή ακρόαση επιβεβαίωσης της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας:

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε , για την τιμή να εμφανιστώ ξανά στην επιτροπή ως υποψήφιος του Προέδρου Μπάιντεν, για Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ενέργειας και Πόρων.

Αυτή είναι μια κομβική στιγμή για το γραφείο ENR, με τους τίτλους να τονίζουν τη σημασία των ενεργειακών θεμάτων για την οικονομία μας, την καθημερινή ζωή των Αμερικανών και την εθνική μας ασφάλεια, και είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη που έχουν ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο Γραμματέας Μπλίνκεν, στηρίζοντάς  με, με αυτήν την υποψηφιότητα.

Θα ήθελα επίσης να συστήσω τη σύζυγό μου Μαίρη, η οποία υπήρξε η απαραίτητη σύντροφός μου μέσω μιας για 33 χρόνια καριέρας στο εξωτερικό και είναι μαζί μου σήμερα. Είμαι ευγνώμων για την υποστήριξη που τα μέλη αυτής της επιτροπής και το προσωπικό της, έχουν προσφέρει τα εννέα χρόνια μου ως Πρέσβης στην Ευρώπη. Εάν επιβεβαιωθεί, δεσμεύομαι να συνεχίσω αυτή τη συνεργασία.

Τα ενεργειακά ζητήματα ήταν ένα σημαντικό επίκεντρο τις τελευταίες δύο δεκαετίες της καριέρας μου. Έβλεπα καθημερινά πώς η Ρωσία εξόπλιζε την ενέργεια, για να υπονομεύσει την  κυριαρχία της Ευρώπης  και να  διευκολύνει την διαφθορά. Η βάναυση εισβολή του Πούτιν, έχει προκαλέσει παγκόσμια άνοδο στις τιμές της  ενέργειας  και ως αποτέλεσμα οι Αμερικανοί υποφέρουν.

Η κυβέρνησή μας εργάζεται ακούραστα για να ελαχιστοποιηθεί αυτός ο πόνος, μεταξύ άλλων με κορυφαίες ιστορικές συντονισμένες εκδόσεις από το Strategic Petroleum Reserve, μαζί με τους εταίρους και τους συμμάχους μας. Εάν επιβεβαιωθεί, θα συνεχίσω τις προσπάθειες της ENR να ενισχύσει τον εφοδιασμό καυσίμων στην παγκόσμια αγορά και να εμποδίσει τη χρήση ενέργειας, ως όπλο από τη Ρωσία.

Η ενεργειακή διαφοροποίηση είναι ζωτικής σημασίας για αυτήν την προσπάθεια. Πάνω από έξι χρόνια στην Αθήνα, είμαι περήφανος που συνεργάστηκα με την ελληνική κυβέρνηση να βοηθήσω τη χώρα αυτή να γίνει κορυφαίος σύμμαχος, που προωθεί την ποικιλομορφία στις πηγές ενέργειας και διαδρομών στην Ευρώπη.

Είναι σημαντικό ότι η ομάδα της Πρεσβείας μας, υποστήριξε επίσης την Ελλάδα, να υιοθετήσει ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα ενεργειακής μετάβασης της ΕΕ, συχνά συνεργαζόμενη με  αμερικανικές εταιρείες που δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Αυτή η επιτροπή έχει δείξει ευπρόσδεκτο ενδιαφέρον για τις προσπάθειες της Κίνας, να κυριαρχήσει στην αλυσίδα εφοδιασμού στις  εισροές όπως, ορυκτά ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη τεχνολογιών καθαρής ενέργειας.

 Αν με εγκρίνεται, δεσμεύομαι να συνεργαστώ με εσάς και τους συναδέλφους σας για την εξασφάλιση των  εφοδιαστικών αλυσίδων κρίσιμων ορυκτών . Θα επιδιώξω επίσης, να διατηρήσω την ώθηση για την πρόσφατα ανακοινωθείσα Συνεργασία για την ασφάλεια των ορυκτών του Υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ΗΠΑ σε ορυκτά που εμπλέκονται στην καθαρή τεχνολογία.

Θα συνεργαζόμουν με την ομάδα της ENR για τη δημιουργία ισχυρών, υπεύθυνων αλυσίδων εφοδιασμού υποστήριξης  της οικονομικής ευημερίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η βάναυση και απρόκλητη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, έχει ξαναγράψει τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και  οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εργαστεί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, για την αντιμετώπιση των σοβαρών επιπτώσεων, ειδικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ανάμεσα στους πολλούς λάθος υπολογισμούς του Πούτιν για την έναρξη αυτού του πολέμου, ήταν και η δική του αποτυχία να προβλέψει πώς οι ενέργειές του θα έκαναν τις συμμαχίες μας ισχυρότερες.

Μαζί με την ΕΕ, τα κράτη μέλη, τους παγκόσμιους συμμάχους και εταίρους και τον ιδιωτικό τομέα τομέα, ανακατευθύνουμε τον ενεργειακό εφοδιασμό στην Ευρώπη, αυξάνοντας τα μέτρα απόδοσης για μείωση της συνολικής ενεργειακής ζήτησης και την επιτάχυνση της ανάπτυξης τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στόχος μου,  θα είναι να συνεργαστώ με τους συμμάχους και τους εταίρους μας διπλωματικά και προγραμματικά, για να τους απελευθερώσει από την εξάρτηση από κακοήθεις παράγοντες όπως η Ρωσία, για να διασφαλιστεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι μας θα επωφεληθούν από τις οικονομικές ευκαιρίες της καθαρής ενέργειας,  και θα επιταχύνουν ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα, που παρέχει αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή ενέργεια σε όλα τα τμήματα της κοινωνίας.

Νωρίτερα στην καριέρα μου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είχα την τιμή να υπηρετήσω στην αποστολή των Η.Π.Α, στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη.

Ήμουν επίσης μέρος της διαπραγματευτικής ομάδας για την Πολιτική Πυρηνική Πολιτική ΗΠΑ-Ινδίας, η οποία έπαιξε κρίσιμο ρόλο στο ξεκλείδωμα της σχέσης μεταξύ των δύο  δημοκρατιών.

Ανυπομονώ να συνεργαστώ με την ενέργεια της ENR και τα γραφεία μετασχηματισμού και προγραμμάτων για την ενίσχυση αυτής της προσπάθειας.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ