ΗΠΑ

Αρμενικό λόμπι κατακεραυνώνει Μπάιντεν: Θέλει να πουλήσει όπλα στην Τουρκία, ενώ υπονομεύει το ΝΑΤΟ

Ισχυρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η φιλική αντιμετώπιση του προέδρου Μπάιντεν στην τουρκική λυκοφιλία, με την αρμενική κοινότητα και το αρμενικό λόμπι να εξαπολύουν πυρά για τη στήριξη της Ουάσιγκτον στο Μπακού και την Άγκυρα.

Σε σχετικό άρθρο του, ο Harut Sassounian, συγγραφέας, ακτιβιστής και εκδότης της The California Courier, κατακεραυνώνει τον Αμερικανό πρόεδρο για τις εν λόγω ενέργειες, επισημαίνοντας την τουρκική εχθρότητα απέναντι στην Αρμενία, την Ελλάδα και την Κύπρο:

Κάθε μέρα που περνά, η αρμενοαμερικανική κοινότητα απογοητεύεται ολοένα και περισσότερο με τις αντιαρμενικές ενέργειες του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Έκανε περισσότερο κακό παρά καλό στα συμφέροντα της Αρμενίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέρυσι, 24 ώρες πριν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ο Πρ. Μπάιντεν παραιτήθηκε από το Άρθρο 907 του Νόμου για την Υποστήριξη της Ελευθερίας των ΗΠΑ, επιτρέποντας έτσι στις Ηνωμένες Πολιτείες να παρέχουν διάφορα είδη βοήθειας στο Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας «ασφάλειας».

Το Γενικό Λογιστήριο των ΗΠΑ (GAO) ανέφερε ότι από το 2002 έως το 2020 τα Υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Ενέργειας και ο Οργανισμός Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ παρείχαν στο Αζερμπαϊτζάν 808 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια, εκ των οποίων τα 164 εκατομμύρια δολάρια (20%) ήταν για βοήθεια «ασφάλειας». Στις 31 Μαρτίου 2022, ο Αμερικανός Πρέσβης στο Μπακού έγραψε με περηφάνια στο Twitter ότι το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ μόλις δώρισε 30 εκατομμύρια δολάρια «εξοπλισμού» στο Αζερμπαϊτζάν. Δεν έχει κανένα νόημα να παρέχουμε βοήθεια στο πλούσιο σε πετρέλαιο Αζερμπαϊτζάν που είναι γεμάτο με δισεκατομμύρια πετροδολάρια. Αυτό είναι μια πλήρης σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης ακρόασης, όταν ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ρώτησε τον Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν γιατί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέτυχε να αναφέρει στο Κογκρέσο τον αντίκτυπο της βοήθειας προς το Μπακού στη στρατιωτική ισορροπία μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, ο Μπλίνκεν έδωσε μια υπεκφυγή απάντηση υποσχόμενος να το εξετάσει.

Παρόλο που οι προηγούμενοι πρόεδροι είχαν επίσης παραιτηθεί από το Άρθρο 907, παρέχοντας έτσι βοήθεια στο βρόμικο πλούσιο Αζερμπαϊτζάν, ο Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του 2020, επέκρινε θαρραλέα τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την παραίτηση από το άρθρο 907. Ωστόσο, μέσα σε τρεις μήνες από τότε που έγινε Πρόεδρος, έκανε το ίδιο πράγμα με τον Τραμπ.

Τι νόημα έχει να αναγνωρίσουμε τη Γενοκτονία των Αρμενίων και στη συνέχεια να παρέχουμε όπλα στο Αζερμπαϊτζάν για να συνεχίσει να σκοτώνει Αρμένιους, όπως συνέβη στον πόλεμο του 2020; Αυτό που χρειάζεται είναι δράση και όχι κενά λόγια.

Μια άλλη γκάφα της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι η μη επιβολή της απαγόρευσης μεταφοράς όπλων των ΗΠΑ σε τρίτες χώρες. Το κύριο παράδειγμα αυτής της παραβίασης είναι η χρήση στρατιωτικών αεροσκαφών F-16 των ΗΠΑ από την Τουρκία στο Αζερμπαϊτζάν κατά τον πόλεμο του Αρτσάχ το 2020. Επιπλέον, οι ΗΠΑ δεν απαγόρευσαν την πώληση αμερικανικών ανταλλακτικών στα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον πόλεμο του 2020.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν μείωσε τη βοήθεια προς την Αρμενία σε 24 εκατομμύρια δολάρια και διέθεσε ένα θλιβερό ποσό ανθρωπιστικής βοήθειας σε χιλιάδες εκτοπισμένους Αρμένιους από το Αρτσάχ, ενώ αναγνώρισε ότι βρίσκονται σε «οξεία ανθρωπιστική κρίση».

Άλλες αδυναμίες της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι:

  1. Δεν πίεσε το Αζερμπαϊτζάν να απελευθερώσει αμέσως τους Αρμένιους αιχμαλώτους από τις φυλακές του Μπακού, μετά το τέλος του πολέμου του 2020.
  2. Δεν καταδίκασε τη στρατολόγηση και μεταφορά ισλαμιστών τρομοκρατών από την Τουρκία για να συμμετάσχουν στον πόλεμο του Αρτσάχ το 2020 για λογαριασμό του Αζερμπαϊτζάν.
  3. Δεν επέκρινε την εισβολή των αζερικών στρατευμάτων στο έδαφος της Αρμενίας από τις 12 Μαΐου 2021.
  4. Απέτυχε να λάβει μέτρα σχετικά με τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία, ενώ ο Πρ. Μπάιντεν ισχυρίζεται υποκριτικά ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν βασικό δόγμα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Αντίθετα, ακούμε επανειλημμένες εκκλήσεις των ΗΠΑ για υποστήριξη της «συμφιλίωσης Αρμενίας-Τουρκίας» και της «ειρηνευτικής συμφωνίας με το Αζερμπαϊτζάν», που είναι αντίθετα με τα εθνικά συμφέροντα της Αρμενίας.

Παραδόξως, η κυβέρνηση Μπάιντεν μόλις ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι υποστηρίζει την πώληση στην Τουρκία πυραύλων, ραντάρ και ηλεκτρονικών ειδών για τον υπάρχοντα στόλο των μαχητικών αεροσκαφών F-16. Επιπλέον, η Τουρκία ζήτησε την αγορά 40 νέων αεροσκαφών F-16.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν κάνει λάθος ότι η προτεινόμενη πώληση όπλων στην Τουρκία «εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ». Στην πραγματικότητα, αυτή η πώληση αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη στο Κογκρέσο, καθώς 60 μέλη του Κογκρέσου έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους.

Σε αντίθεση με τον ισχυρισμό της κυβέρνησης Μπάιντεν, η προτεινόμενη πώληση όπλων στην Τουρκία θα υπονομεύσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για τους εξής λόγους:

  1. Τα αεροσκάφη F-16 θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία στη Συρία και το Ιράκ για να βομβαρδίσουν Κούρδους μαχητές που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην καταπολέμηση των τρομοκρατών του ISIS, τους οποίους υποστηρίζει η Τουρκία.
  2. Η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τα F-16 για να συνεχίσει τις παράνομες εισβολές της στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, μέλους του ΝΑΤΟ.
  3. Η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τα αεροσκάφη F-16 για να απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας.
  4. Η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει τη Βόρεια Κύπρο από το 1974 και αρνείται να φύγει παρά τις πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε αντίθεση με τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ.

Τέλος, τη στιγμή που οι χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, αντιμετωπίζουν τη Ρωσία στην Ουκρανία, οι κυβερνήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας ζήτησαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Εκτός από την Τουρκία, όλα τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ είναι υπέρ της ταχείας ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Ο Πρ. Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα ασκήσει βέτο στις αιτήσεις ένταξης αυτών των δύο χωρών, χρησιμοποιώντας το γελοίο επιχείρημα ότι η Φινλανδία και η Σουηδία είναι «σπίτι πολλών τρομοκρατικών οργανώσεων», δηλαδή Κούρδων προσφύγων. Αυτό είναι άκρως ειρωνικό, αφού προέρχεται από μια χώρα όπως η Τουρκία που για χρόνια υποστήριζε τους τρομοκράτες του ISIS στη Συρία και το Ιράκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντιτιθέμενη στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία ελπίζει να επιτύχει τους ακόλουθους στόχους:

  1. Να εξυπηρετήσει τη Ρωσία με την οποία έχει σημαντικούς στρατιωτικούς και εμπορικούς δεσμούς. Η Τουρκία είναι το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροπλάνα. Η Τουρκία είναι ο τυφλοπόντικας της Ρωσίας μέσα στο ΝΑΤΟ.
  2. Να αποσπάσει παραχωρήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αγορά όπλων και την απόκτηση πολιτικής υποστήριξης σε αντάλλαγμα να επιτρέψει στις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Είναι σαφές ότι η Τουρκία, σύμμαχος της Ρωσίας, δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ. Πριν από ο Πρ. Μπάιντεν αποφασίσει να πουλήσει αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία, προτείνω να διαβάσει το άρθρο της Washington Post που δημοσιεύτηκε στις 29 Απριλίου 2022, με τίτλο: «Η Τουρκία φτάνει σε ένα νέο χαμηλό δεσποτισμό».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...