ΗΠΑ

Το F-35 "βρυχάται": Μετέφερε και εκτόξευσε με επιτυχία πυρηνική βόμβα - Πυρηνική βόμβα Β61-12 και από το μαχητικό F-16

Tις τερατώδεις δυνατότητές του ξεδιπλώνει σταδιακά το μαχητικό 5ης γενιάς των ΗΠΑ, το F-35, το οποίο έχει σχεδιαστεί ως ένα αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, καθώς μπορεί να παίξει το ρόλο του μαχητικού εναέριας κυριαρχίας, του αεροσκάφους αναγνώρισης και παρακολούθησης και του βομβαρδιστικού επίγειων στόχων.

 Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό το F-35 πραγματοποίησε επιτυχημένη δοκιμή μεταφοράς και ρίψης δοκιμαστικής βαρυτικής πυρηνικής βόμβας B61-12 στη Νεβάδα, και με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτήν του ήχου, όπως ανακοινώθηκε από τα Sandia National Laboratories.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Η δοκιμή αυτή, που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι, ήταν η πρώτη στο Tonopah Test Range των Sandia National Laboratories με το F-35, αλλά και η πρώτη μιας σειράς δοκιμών που θα ολοκληρωθούν με πλήρεις επιδείξεις οπλικών συστημάτων, για να διασφαλιστεί πως η βόμβα θα λειτουργεί πάντα όταν απαιτείται.

 Κατά τη δοκιμή της 25ης Αυγούστου, ένα F-35A που πετούσε ταχύτερα από την ταχύτητα του ήχου έριξε μια βόμβα B61-12 –που περιείχε μη πυρηνικά και ψευδή πυρηνικά στοιχεία- από ύψος περίπου 10.500 ποδών πάνω από το Tonopah Test Range. Η δοκιμαστική Β61-12 έπεσε στην έρημο, στο προκαθορισμένο σημείο περίπου 42 δευτερόλεπτα αργότερα.

 Αντίθετα με άλλα μαχητικά, το F-35A φέρει τη βόμβα εσωτερικά. Η πρόσφατη δοκιμή ήταν η πρώτη επίδειξη απελευθέρωσης μιας B-61-12 από εσωτερική θυρίδα σε μαχητικό, και η πρώτη τέτοια ρίψη σε ταχύτητες Mach 1 και άνω.

Εάν, για τον εκσυγχρονισμό της πολεμικής αεροπορίας τους, αρκετά μέλη του ΝΑΤΟ επέλεξαν το F-35A, δηλαδή το 5ο γενιάς μαχητικό-βομβαρδιστικό που αναπτύχθηκε από την αμερικανική Lockheed-Martin, αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι αποτελούν μέρος των πυρηνικών σχεδίων του ΝΑΤΟ, τα οποία βασίζονται στην τακτική πυρηνική βόμβα Β-61, που παρέχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Υπενθυμίζουμε ότι τα πυρηνικά όπλα του ΝΑΤΟ, διέπονται από τη λεγόμενη αρχή «διπλού κλειδιού». Σαφώς, ο έλεγχός τους (και επομένως ο εξοπλισμός τους) εξασφαλίζεται αποκλειστικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ενδιαφερόμενες χώρες μέλη προμηθεύονται μόνο τα μαχητικά-βομβαρδιστικά που είναι υπεύθυνα για την πιθανή εφαρμογή τους.

Ωστόσο, το F-35A δεν είναι προς το παρόν ικανό να μεταφέρει την B-61-12, την τελευταία εξέλιξη αυτής της λεγόμενης «βαρυτικής» πυρηνικής βόμβας. Αυτό αναπτύσσεται ως μέρος ενός προγράμματος που ξεκίνησε το 2012, για την αντιμετώπιση της παλαιότητας και για να γίνει πιο ασφαλές και αξιόπιστο.

Τον Ιούνιο του 2020, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ πραγματοποίησε δύο δοκιμές συμβατότητας αυτού του B-61-12 με το F-15E, το ένα σε χαμηλό υψόμετρο (1'000 πόδια ή 320 μέτρα), το άλλο σε μεγάλο υψόμετρο (πάνω από 25.000 πόδια).  Προφανώς, επρόκειτο για την απόρριψη ενός αντιγράφου αυτού του πυρομαχικού, χωρίς πυρηνική φόρτιση.

Και αυτό είναι που μόλις έκαναν δύο F-35A, ως μέρος της διαδικασίας πυρηνικής πιστοποίησης για αυτό το είδος αεροσκάφους, κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας που οργανώθηκε στο χώρο δοκιμών Tonopah (Nevada).

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν με την ευκαιρία αυτή, αναλύονται τώρα από το Πεντάγωνο και το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, η πρόκληση είναι να διασφαλιστεί ότι όλα λειτουργούσαν σωστά κατά τη διάρκεια των διαφορετικών φάσεων αυτών των δοκιμαστικών πτήσεων. Μόνο μετά θα εκδοθεί η αρχική πυρηνική πιστοποίηση του F-35A.

Τα Β61 είναι τακτικά βαρυτικά πυρηνικά όπλα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αεροσκάφη διπλής χωρητικότητας, όπως τα F-15E και F-16 C / D. «Η κατοχή ενός αεροσκάφους 5ης γενιάς με αυτή την ικανότητα, φέρνει προστιθέμενη αξία σε στρατηγικό επίπεδο, το οποίο ενισχύει την αποστολή πυρηνικής αποτροπής των Ηνωμένων Πολιτειών», τόνισε ο αντισυνταγματάρχης Ντάνιελ Τζάκσον, υπεύθυνος για την αποτροπή εντός των Ηνωμένων Πολιτειών.

 Δεδομένου του τρόπου απελευθέρωσης του B-61, η ασθενής υπογραφή ραντάρ του F-35A θεωρητικά, του επιτρέπει να πλησιάσει όσο το δυνατόν πιο κοντά σε έναν στόχο που βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά αμφισβητούμενο περιβάλλον. Επί του παρόντος, μόνο το στρατηγικό βομβαρδιστικό B-2 "Spirit" έχει τέτοια ικανότητα.

«Δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία για την πλήρη πυρηνική πιστοποίηση του F-35A. Η επιτυχία αυτών των δοκιμών, καλύπτει ένα κρίσιμο μέρος της διαδικασίας πυρηνικής πιστοποίησης και διασφαλίζει ότι το F-35A θα παραμείνει σε καλό δρόμο για μελλοντικές προθεσμίες », σχολίασε η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

Να υπενθυμίσουμε ότι το 2017, μια αδρανή πυρηνική βόμβα τύπου Β61-12 έριξε αεροσκάφος τύπου F-16 της αμερικανικής Αεροπορίας (USAF) της 422ης Μοίρας Δοκιμών και Αξιολογήσεων, που εδρεύει στην αεροπορική βάση Nellis, στο ομώνυμο πεδίο δοκιμών και εκπαίδευσης, στην έρημο της Νεβάδα.

Η εν λόγω βόμβα είναι η πρώτη αναβαθμισμένη B-61, που αναπτύχθηκε για να αντικαταστήσει τέσσερις εκδόσεις της (B61 -3, -4, -7 και -10) στο πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος επέκτασης του επιχειρησιακού της βίου και μαζί με την B83 θα είναι οι μοναδικοί τύποι πυρηνικών βομβών, που κατευθύνονται στον στόχο με τη δύναμη της βαρύτητας που θα υπάρχουν σε αυτό.

Η δοκιμή αφορούσε τον έλεγχο λειτουργίας της «στρατηγικής τριάδας», δηλαδή της ικανότητας αξιοποίησης ατομικών όπλων από χερσαία, ναυτικά και αεροπορικά μέσα και στόχευε αφενός στον έλεγχο της ικανότητας του συγκεκριμένου μαχητικού να αξιοποιήσει επιχειρησιακά το όπλο και αφετέρου στον έλεγχο των μη πυρηνικών μερών της βόμβας. Μεταξύ αυτών, το σύστημα ελέγχου πυρός, το σύστημα όπλισης, το ραντάρ μέτρησης ύψους, οι πυραυλοκινητήρες και ο υπολογιστής ελέγχου του συστήματος.

Η νέα βόμβα έχει πιστοποιηθεί για χρήση από τα βομβαρδιστικά αεροσκάφη τύπου B-2A και B-21, τα μαχητικά F-15E, F16C/D, F-16 MLU,  PA-200 Tornado και τώρα όπως όλα δείχνουν στο F-35 .

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης