ΗΠΑ

Κρυμμένοι στο απόρρητο! Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν επιτέλους τη «μεγάλη εξέλιξη» στον βομβιστή Stealth Next-Gen-The B-21 Raider

Ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα αεροσκαφών των ΗΠΑ (USAF), το βομβαρδιστικό stealth B-21, κινείται στον σωστό δρόμο. Υπάρχουν πέντε B-21 Raiders σε διάφορα στάδια παραγωγής, σύμφωνα με τον υπουργό USAF Frank Kendell.

Ο Kendell ανακοίνωσε επίσης, ότι πέντε B-21 κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας  στο Palmdale California.

«Καθώς μιλάω, τώρα κατασκευάζονται πέντε δοκιμαστικά αεροσκάφη στη γραμμή παραγωγής Β-21 στο εργοστάσιο Air Force Plant 42 στο Palmdale της Καλιφόρνια», δήλωσε ο Kendell, σύμφωνα με την Defense News. «Δεν θα με ακούσετε ποτέ, να κάνω αισιόδοξες προβλέψεις για προγράμματα. Όλα τα προγράμματα έχουν κίνδυνο και το ίδιο ισχύει για το B-21, αλλά σε αυτό το σημείο τουλάχιστον, το πρόγραμμα σημειώνει καλή πρόοδο στην πραγματική ικανότητα πεδίου ». είπε

Το B-21 Raider το μυστικό βομβαρδιστικό των ΗΠΑ επόμενης γενιάς, μεγάλης εμβέλειας stealth, φέρεται να βρίσκεται στην τελική συναρμολόγηση, με το ντεμπούτο του να αναμένεται στις αρχές του 2022. 

Μεγάλων αποστάσεων 

Το Β-21 Raiders, θα μπορεί να μεταφέρει συμβατικά και πυρηνικά ωφέλιμα φορτία. Είναι κατανοητό ότι κατασκευάζεται ένα βαρύ βομβαρδιστικό αεροσκάφος, για να έχει την πρόσβαση, το βεληνεκές και το ωφέλιμο φορτίο που απαιτείται, για τον μελλοντικό αγώνα υψηλών προδιαγραφών για να ανταποκρίνεται μέσα σε ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο περιβάλλον. Ο στόχος είναι να «κρατηθεί οποιοσδήποτε στόχος σε κίνδυνο», ανεξάρτητα από το πόσο καλά αμύνεται. Το αεροσκάφος θα πρέπει να είναι «αποτελεσματικό για πολύ καιρό, καθώς εξελίσσεται η απειλή  και η ανοιχτή αρχιτεκτονική του, θα επιτρέπει συχνές και απρόσκοπτες, «σχεδόν plug-and-play» ενημερώσεις στις δυνατότητες του Β-21. 

 Οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις  του νέου βομβιστή stealth, θα μπορούσαν να έρθουν ήδη από το 2022. Οι δοκιμαστικές πτήσεις αναμένονται στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού. 

 Αξιωματούχοι περιγράφουν το Β-2121 Raiders ως το πιο προηγμένο βομβαρδιστικό μέχρι σήμερα, με σύνθετες πυρηνικές αποστολές μεγάλης εμβέλειας ενσωματωμένες στο αεροσκάφος του. Μπορεί ακόμη και να φέρει υπερηχητικά όπλα. 

"Ο πυρηνικός εκσυγχρονισμός αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, για το Υπουργείο Άμυνας και την Πολεμική Αεροπορία και το Β-21 είναι το κλειδί για αυτό το σχέδιο", δήλωσε ο Ράνταλ Ουάλντεν, διευθυντής του Γραφείου Ταχείας Δυνατότητας της Πολεμικής Αεροπορίας, σε πρόσφατο δελτίο Τύπου.

Πόσα Raiders;

Η Πολεμική Αεροπορία λέει, ότι η μελλοντική της δομή δύναμης απαιτεί τουλάχιστον 220 βομβαρδιστικά. Η υπηρεσία σχεδιάζει να αποσύρει τα βομβαρδιστικά Β-1Β και Β-2, φτάνοντας μέχρι το Β-21 και το Β-52. Υπάρχουν μόνο 76 B-52. 

Αλλά ο Ράνταλ Ουάλντεν  υποστηρίζει, ότι ο στόχος είναι να παραχθούν τουλάχιστον 100 βομβαρδιστικά και «αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μας είπε να κάνουμε αυτήν την αλλαγή». είπε

Η μελλοντική δύναμη 220 βομβαρδιστικών, θα μπορούσε να περιλαμβάνει και άλλα αεροσκάφη. Ο στρατάρχης Timothy M. Ray, επικεφαλής της Πολεμικής Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας, είπε στο περιοδικό Air Force Magazine πέρυσι, ότι η διοίκησή του μπορεί να προμηθευτεί μερικά «αξιοσέβαστα αεροσκάφη» για μεγάλης εμβέλειας επίθεση. 

Φυσικά, το B-21 θα είναι κάτι περισσότερο από ένα βομβαρδιστικό. Θα είναι τελικά μια προαιρετικά επανδρωμένη, πυρηνικά ικανή , πλατφόρμα πολλαπλών ρόλων και πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR) που θα επιτρέψει άλλες πλατφόρμες, ως μέρος μιας οικογένειας προηγμένων συστημάτων. 

Θα διαθέτει ευρυζωνική χαμηλή παρατηρησιμότητα (τεχνολογία stealth επόμενης γενιάς), και θα είναι μικρότερη από τον προγονικό του B-2. Ένα πράγμα που είναι προφανές, είναι ότι θα αξιοποιήσει πολλά ώριμα υποσυστήματα και αισθητήρες, που είτε βρίσκονται σε παραγωγή είτε ήδη έχουν κάνει μεγάλες εργασίες μείωσης του κινδύνου σε αυτά. Συνολικά θα είναι πολύ πιο ευέλικτο και προσαρμόσιμο από το B-2. 

Ανώτεροι αξιωματούχοι της Πολεμικής Αεροπορίας, έχουν καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου ότι η υπηρεσία είναι «απελπισμένη» για νέα βομβαρδιστικά stealth, που θα αυξήσουν την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα καθώς η  Κίνα  και η  Ρωσία  αγωνίζονται να αναπτύξουν νέα βομβαρδιστικά. 

Ενώ οι περισσότερες λεπτομέρειες του έργου παραμένουν απόρρητες, οι πληροφορίες ανοιχτού κώδικα δείχνουν ότι το Raider, όπως και ο προκάτοχός του, θα είναι ένα stealth αεροσκάφος με δυνατότητα πτήσης τόσο ως επανδρωμένα αεροσκάφη όσο και ως μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης (UCAV). Ως UCAV, θα μπορούσε να οπλιστεί με μια ποικιλία θανατηφόρων όπλων.

Υπάρχουν επίσης εικασίες, σχετικά με τον τύπο αισθητήρων με τους οποίους θα είναι εξοπλισμένο το B-21 Raider. Για παράδειγμα, το F-35 μπορεί να υπερηφανεύεται για υπερσύγχρονα συστήματα ηλεκτρο-οπτικής στόχευσης, που ενισχύουν τις δυνατότητες αέρος-εδάφους του μαχητή. Το Raider μπορεί να είναι εξοπλισμένο με παρόμοιο τύπο αισθητήρα.

Το Β-21 θα μπορούσε ενδεχομένως να αναπτυχθεί, για να αναζητήσει και να αποκτήσει εχθρικές τοποθεσίες προκειμένου να το μεταφέρει σε άλλες μονάδες, ενώ θα λάβει κρίσιμες πληροφορίες πεδίου μάχης από άλλα περιουσιακά στοιχεία που δραστηριοποιούνται στο επιχειρησιακό θέατρο.

Οι σύγχρονες αντιαεροπορικές άμυνες και τα συστήματα ραντάρ, έχουν βελτιωμένη εμβέλεια ανίχνευσης, αυξάνοντας την πιθανότητα ανίχνευσης ακόμη και αεροσκαφών stealth, χάρη στην εμφάνιση της τεχνολογίας υπέρυθρης αναζήτησης και παρακολούθησης.

 Λοιπόν, γιατί η USAF επενδύει σε μεγάλο βαθμό σε έναν νέο βομβιστή stealth;

Η πτήση πάνω από στρατηγικούς στόχους που προστατεύονται σε μεγάλο βαθμό, από σύγχρονες πλατφόρμες  αεράμυνας  όπως οι S-400 και S-500 για παράδειγμα, δεν είναι πλέον τόσο επιχειρησιακά εφικτή όσο παλιά.

Τέτοιες επιχειρήσεις, εάν επιχειρηθούν, πιθανότατα θα απαιτούσαν στόλο συνοδών μαχητικών, αεροσκάφη εμπλοκής ραντάρ και αποτελεσματικές τακτικές Καταστολής Εχθρικών Αεροπορικών Αμυντικών (SEAD).

Στο παρελθόν, τα B-2 χρησιμοποιήθηκαν σε εμπόλεμες ζώνες του Κοσσυφοπεδίου, του Ιράκ και της Λιβύης που λειτουργούσαν συστήματα αεράμυνας της σοβιετικής εποχής. Στο μέλλον, το B-21 Raider θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως στρατηγικό βομβαρδιστικό, καθώς θα μπορούσε να φέρει πυρηνικά όπλα και θα χρησιμεύσει ως το βομβαρδιστικό στοιχείο της πυρηνικής τριάδας των ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν είναι οι μόνες που έχουν βομβαρδιστικά stealth, καθώς οι αντίπαλοί τους Κίνα και Ρωσία, έχουν ξεκινήσει παρόμοια έργα. Η Ρωσία εργάζεται για το μυστικό βομβαρδιστικό επόμενης γενιάς Tupolev PAK DA, ενώ η Κίνα εργάζεται για το δικό της μυστικό βομβαρδιστικό H-20. Μόνο ο χρόνος θα δείξει, ποιος θα επικρατήσει σε αυτόν τον αγώνα stealth νέας εποχής.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ