ΗΠΑ

Ο Μπάιντεν θα αγοράσει χρόνο από τον Πούτιν για να αντιμετωπίσει την Κίνα

Σήμερα Τετάρτη 16 Ιουνίου το μεσημέρι θα ξεκινήσει η σύνοδος κορυφής μεταξύ του Πούτιν και του Μπάιντεν. Η κρίσιμη επαφή θα λάβει χώρα στη Villa La Grange, ένα αρχοντικό του 18ου αιώνα που περιβάλλεται από το μεγαλύτερο και πιο όμορφο πάρκο της πόλης στις όχθες της λίμνης της Γενεύης.

Πριν από τη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ο κατάλογος αιτημάτων του Μπάιντεν για τον Πούτιν είναι μακρύς. Το ζητούμενο είναι η σωστή επικοινωνία.

Χωρίς φαγητό, χωρίς παρουσία ΜΜΕ στην συζήτηση, χωρίς κοινή συνέντευξη τύπου μετά η συνάντηση Πούτιν- Μπάιντεν θα είναι διαφορετική.

"Ο Πούτιν θα προσπαθήσει να εκπλήξει τον Μπάιντεν", δήλωσε η εμπειρογνώμονας των ΗΠΑ

Κονστάντσε Στελζενμιούλερ. Η Constanze Stelzenmüller είναι Γερμανίδα αναλύτρια διεθνών σχέσεων, πολιτικός και νομικός και δημοσιογράφος. Είναι ειδική στη γερμανική, ευρωπαϊκή και διατλαντική εξωτερική πολιτική και παγκόσμια θέματα. Η ίδια ελπίζει για "συμφωνία για την έναρξη των συνομιλιών για τον έλεγχο των όπλων".

 

Η Κίνα είναι μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ από τη Ρωσία

 

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ βλέπει την Κίνα ως μια πολύ μεγαλύτερη απειλή μακροπρόθεσμα - γι 'αυτό θέλει να καταλήξει σε μια σαφή, αμοιβαία κατανόηση με τη Ρωσία το συντομότερο δυνατό με την πρόωρη σύνοδο κορυφής, προκειμένου να επικεντρωθεί στην Κίνα. Αλλά δεν πρόκειται απλώς για μια τυπική συνάντηση με τον Πούτιν, καθώς η αξιοπιστία του ίδιου του Μπάιντεν για την παγκόσμια πολιτική σκηνή εξαρτάται από μια ισχυρή εμφάνιση στη Γενεύη.

Ο Μπάιντεν την Κυριακή δήλωσε: "Δεν ψάχνουμε για σύγκρουση. Προσπαθούμε να επιλύσουμε τις παραβιάσεις των διεθνών κανόνων από τη Ρωσία".

 

Ο Μπάιντεν θέλει την υποστήριξη της Γερμανίας

 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος έχει σφυρηλατήσει το πιο σημαντικό εργαλείο του τις τελευταίες ημέρες για να αντιμετωπίσει αξιόπιστα τον Ρώσο ομόλογό του και - αργότερα μέσα στο έτος - πιθανώς και τον Κινέζο ηγέτη. Κι αυτό το εργαλείο δεν είναι άλλο από την ενότητα στη συμμαχία των προσανατολισμένων στις δημοκρατικές αξίες.

Εάν ο Πούτιν ή ο Κινέζος ηγέτης καταφέρουν επανειλημμένα να χρησιμοποιήσουν τις οικονομικές τους συμφωνίες με ευρωπαϊκά κράτη ως μοχλό, ακόμη και για πολιτικό εκβιασμό, τότε ο Μπάιντεν θα φανεί να χάνει το παιχνίδι...

Η Γερμανία, λοιπόν, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό, διότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένει πλήρη υποστήριξη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ειδικά για την αντιμετώπιση του Πούτιν. Βέβαια ως γνωστόν η Γερμανία και η Ρωσία συνεργάζονται στον Nord Stream 2 ,ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα η καγκελάριος Μέρκελ θα τα ξιδέψει στις ΗΠΑ.

Το γεγονός ότι ο Μπάιντεν παραιτήθηκε αρχικά από κυρώσεις εναντίον της εταιρείας εκμετάλλευσης του αγωγού Nordstream 2 είχε τακτικούς λόγους. Από τη μία πλευρά, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα πρέπει να βοηθήσει να διασφαλίσει ότι το ΝΑΤΟ παίρνει μια σαφή θέση έναντι της Ρωσίας.Από την άλλη πλευρά, οι κυρώσεις εξακολουθούν να είναι δυνατόν να χρησιμεύσουν ως διαπραγματευτικό πιόνι στη σύνοδο κορυφής Μπάιντεν-Πούτιν . Εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να αποσύρει αυτήν την επιλογή, θα απαιτήσει ανεπιφύλακτη αλληλεγγύη από την καγκελάριο κατά την επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον στα μέσα Ιουλίου.

 

Ο Πούτιν αναμένει έναν μακρύ κατάλογο απαιτήσεων

 

Ο Μπάιντεν έχει μια μαριά λίστα αιτημάτων για τον Πούτιν, πολλά από τα οποία πάντως ο Ρώσος ηγέτης με βάση και την προ ημερών συνέντευξή του στο NBC δεν αναγνωρίζει.

Για τον Λευκό Οίκο η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις στρατιωτικές προκλήσεις στην Ουκρανία , αλλά και στις αεροπορικές και θαλάσσιες περιοχές της Ευρώπης. Ο Πούτιν πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα και να σταματήσειτις επιθέσεις δολοφονίας από τις μυστικές υπηρεσίες του για πολιτικά διαφωνούντες. Επίσης η Ρωσία θα πρέπει να τερματίσει κάθε παρέμβαση στις εκλογές άλλων χωρών και να λάβει αποφασιστικά μέτρα κατά των πειρατικών επιθέσεων. Και βέβαια ποιος ξέρει αν μπορεί να υπάρξει σύγκλιση σε θέματα όπως το Ιράν και η Συρία .

 

Ουκρανία

Το Κρεμλίνο πάντως είναι έτοιμο να σκιαγραφήσει τη θέση της Ρωσίας σχετικά με την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ κατά τις συνομιλίες μεταξύ Πούτιν και Μπάιντεν.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκρπόσωπος του Κρεμλίνου, σχολίασε τα λόγια του Αμερικανού προέδρου:

“Η Ρωσία επέστησε την προσοχή στα λόγια του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εξέφρασε τις απόψεις του για την είσοδο της Ουκρανίας στη ΒόρειοΑτλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ) . Εάν είναι απαραίτητο, ο αρχηγός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα αναφέρει επίσης τη θέση της χώρας του σε αυτό το θέμα". Αυτό δήλωσε ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ σήμερα.

Θα υπενθυμίσουμε, ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι η στρατιωτική σύγκρουση στο Ντόνμπας δεν αποκλείει την είσοδο της Ουκρανίας στη Συμμαχία ως νέο μέλος. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική δήλωση, διότι στο παρελθόν υπήρχε η άποψη ότι χώρες με ανοιχτή στρατιωτική και εδαφική σύγκρουση δεν θα γίνονταν δεκτές στη Συμμαχία.

 

Η έγκριση των καναλιών επικοινωνίας θα ήταν επιτυχής

Πρέπει να έχουμε μεγάλες προσδοκίες από την συνάντηση; Στη συζήτηση στο παρασκήνιο, ένας υπάλληλος από το άμεσο περιβάλλον του Μπάιντεν λέει ότι οι δύο πρόεδροι θα καθιστούσαν καταρχήν σαφές τι σκέφτονται ο ένας για τον άλλον και τι περιμένουν ο ένας από τον άλλο, δηλαδή τι απαιτούν. Τις “κόκκινες γραμμές”...

Και αν και οι δύο έχουν μια αίσθηση για το τι να περιμένουν ο ένας από τον άλλο, αυτό θα είναι επιτυχία. Επιπλέον, υπάρχει η επιθυμία να συμφωνήσουν στους συγκεκριμένους διαύλους επικοινωνίας, έτσι ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης - δηλ. σύγκρουσης - όλοι να γνωρίζουν σε ποιον να μιλήσουν. Το τελευταίο, ειδικότερα, μοιάζει λίγο, αλλά είναι απαραίτητο προκειμένου να αποφευχθούν μεγάλες κλιμακώσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ.

Σε γενικές γραμμές ο Μπάιντεν δεν εμπιστεύεται τον Πούτιν. Οι γνωρίζοντες μιλούν για ένα περιστατκό από τον Μάρτιο του 2011. Σε μια συνάντηση στη Μόσχα, ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είπε στον Βλαντιμίρ Πούτιν: "Σε κοιτάζω στα μάτια και πιστεύω ότι δεν έχεις ψυχή."

 

Ο Πομπέο σχολίασε την άρνηση του Μπάιντεν για συνέντευξη τύπου με τον Πούτιν

 

Τέλος, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo σχολίασε την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden να αρνηθεί κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών μιλώντας στο Fox News είπε:

"Το γεγονός ότι δεν είσαι έτοιμος να σταθείς έξι ή οκτώ πόδια (1,8 ή 2,4 μέτρα) από τον αντίπαλό σου και να πεις στον κόσμο για τι μίλησες, τα πράγματα που σε ανησυχούν και γιατί τα εξετάζεις δείχνει τρεομερή αδυναμία”.

"Εάν δεν είστε έτοιμοι να σταθείτε απλώς στο βάθρο και να απαντήσετε σε ερωτήσεις από τον τύπο, κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο (...) αυτό είναι ένα τεράστιο σημάδι αδυναμίας", συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...