ΗΠΑ

Ο Ασάνζ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων

Το φως της δημοσιότητας είδαν νέα στοιχεία που φανερώνουν πως ο Τζουλιάν Ασάνζ είχε επικοινωνήσει με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κυκλοφορία απόρρητων εγγράφων.

Καθώς αυξάνονται οι εκκλήσεις για τον πρόεδρο Τραμπ να δώσει χάρη στον ιδρυτή των WikiLeaks, μια νέα κασέτα αποκαλύπτει ότι παρά το γεγονός πως είχε χαρακτηριστεί μέχρι και ως «ξένος πράκτορας», ο Ασάνζ προσπάθησε να περιορίσει την διάδοση των καταστροφικών πληροφοριών για τις ΗΠΑ.

Στην κασέτα του 2011, που κυκλοφόρησε από το συντηρητικό Outlet Project Veritas την Τετάρτη, ο Ασάνζ φέρεται να μιλά στον Κλιφ Τζόνσον, δικηγόρο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και τον προειδοποίησε πως ένα αρχείο με απόρρητες πληροφορίες κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο.

Μάλιστα, ο Ασάνζ διαβεβαιώνει τον Τζόνσον ότι τα WikiLeaks δεν ήταν πίσω από την κυκλοφορία, κατηγορώντας έναν υπάλληλο για τη διαρροή ενώ ο ίδιος είχε προσπαθήσει να έρθει σε επαφή και με την ίδια την Αμεςρικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον.

Επίσης, ο κ. Ασάνζ εξέφρασε την ανησυχία του για τους υπαλλήλους της κυβέρνησης των ΗΠΑ και ζητά από τον Τζόνσον να ειδοποιήσει «οποιοδήποτε άτομο» που «πρέπει να έχει γνώση επί του θέματος».

Όπως αναφέρεται, ο Ασάνζ πρότεινε στην αμερικανική κυβέρνηση να αφαιρέσει κρυφά τα αρχεία από το ίντερνετ, ενώ και ο ίδιος προσέφερε την βοήθεια για τον εντοπισμό αυτών των αρχείων.

Ένας δημοσιογράφος του Guardian, ο Ντέιβιντ Λι, απελευθέρωσε τελικά το υλικό, ένα μήνα μετά τη συνομιλία των Assange και Johnson.

Ένα χρόνο αργότερα, ο Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, φοβούμενος πως η δίωξη για φερόμενη σεξουαλική επίθεση στη Σουηδία θυα λειτουργήσει ως πρόσχημα για ενδεχόμενη έκδοση στις ΗΠΑ, ενώ κατηγορήθηκε για κατασκοπεία το 2019, ένα μήνα αφότου η βρετανική αστυνομία, μπούκαρε στην πρεσβεία και τον συνέλαβε.

Πάντως, ο Ασάνζ είχε εξοργίσει την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών με την απελευθέρωση των emails της Χίλαρι Κλίντον πριν από τις εκλογές του 2016 και κατηγορήθηκε αβάσιμα ότι συνεργάστηκε με τη Ρωσία για να εξασφαλίσει την εκλογή του Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Οι υποστηρικτές του ιδρυτή των Wikilekas πιέζουν τον Τραμπ για να δώσει χάρη στον Ασάνζ ήδη από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, καθώς για τους ίδιους ο Ασάνζ διώχθηκε άδικα από το ίδιο «βαθύ κράτος» που έκανε ό, τι μπορούσε για να εκτροχιάσει και τον ίδιο τον Τραμο από την προεδρία.

Η χάρη στον Ασάνζ, υποστηρίζουν πως θα αποτελούσε «χαστούκι» στο πολιτικό κατεστημένο των ΗΠΑ, στις υπηρεσίες πληροφοριών και στα μέσα ενημέρωσης που κατηγόρησαν τον ιδρυτή των Wikileaks για «παρέμβαση στις εκλογές» και τον Τραμπ για «ρωσική συμπαιγνία», που φυσικά κανένα από τα δύο δεν αποδείχθηκε ποτέ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ