Ένοπλες Συρράξεις

Γαλλία-ΗΒ υπό την Ρωσική απειλή επανεκκινούν την παραγωγή πυραύλων SCALP/Storm Shadow - Στόχοι-επιδιώξεις

Γαλλία και ΗΒ ενώνουν τις δυνάμεις τους για ενίσχυση της Ευρωπαίκής ασφάλειας, έναντι της Ρωσικής λαίλαπας που αργά αλλά σταθερά επιχειρεί να καταπιεί την Ουκρανία.

Επανεκκίνηση της παραγωγής του πυραύλου κρουζ SCALP/Storm Shadow

Στις 9 Ιουλίου 2025, η Γαλλία ανακοίνωσε σχέδια για επανεκκίνηση της παραγωγής του πυραύλου κρουζ SCALP/Storm Shadow, ενός όπλου μεγάλου βεληνεκούς ζωτικής σημασίας για τον σύγχρονο πόλεμο, μετά από 15 χρόνια παύσης.

Η απόφαση, που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις εγκαταστάσεις της MBDA στο Stevenage του Ηνωμένου Βασιλείου, μαζί με τον Βρετανό Υπουργό Άμυνας John Healey, σηματοδοτεί μια ανανεωμένη γαλλο-βρετανική δέσμευση για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων.

Αυτή η κίνηση ανταποκρίνεται στην αυξημένη ζήτηση για πυρομαχικά ακριβείας, που οφείλεται στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις, ιδιαίτερα στην Ουκρανία, όπου ο πύραυλος έχει αποδείξει την αξία του έναντι στόχων υψηλής αξίας.

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει μια ευρύτερη προσπάθεια για εκσυγχρονισμό των οπλοστασίων και μείωση της εξάρτησης από ξένους προμηθευτές, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της Ευρώπης να διατηρήσει τις αμυντικές της βιομηχανίες εν μέσω παγκόσμιων εντάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πύραυλος SCALP/Storm Shadow

Ο πύραυλος SCALP/Storm Shadow, μια κοινή γαλλο-βρετανική ανάπτυξη, ξεχωρίζει για την ικανότητά του να χτυπά βαθιά στο εχθρικό έδαφος με εξαιρετική ακρίβεια.

Με βάρος περίπου 2.866 λίβρες, ο πύραυλος έχει μήκος περίπου 16,7 πόδια και φέρει μια κεφαλή BROACH 992 λιβρών, σχεδιασμένη να πλήτει οχυρωμένες κατασκευές όπως καταφύγια και κέντρα διοίκησης.

Η εμβέλειά του, που υπερβαίνει τα 155 μίλια για τις εκδόσεις εξαγωγής και φέρεται να φτάνει έως και τα 348 μίλια για ορισμένες παραλλαγές, επιτρέπει στα αεροσκάφη να τον εκτοξεύουν από ασφαλή απόσταση.

Ο πύραυλος χρησιμοποιεί ένα εξελιγμένο σύστημα πλοήγησης που συνδυάζει GPS, αδρανειακή πλοήγηση και πλοήγηση με αναφορά εδάφους (TERPROM), με έναν ανιχνευτή υπερύθρων για καθοδήγηση τερματικού.

Αυτή η ρύθμιση επιτρέπει στον πύραυλο να πετάει σε χαμηλά υψόμετρα, αποφεύγοντας την ανίχνευση ραντάρ και προσαρμόζοντας την πορεία του για να αποφύγει εμπόδια ή άμυνες.

Συμβατός με πλατφόρμες όπως το γαλλικό Rafale, το βρετανικό Eurofighter Typhoon και τα τροποποιημένα βομβαρδιστικά Su-24M της Ουκρανίας, ο πύραυλος προσφέρει ευελιξία σε διάφορες αεροπορικές δυνάμεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε σύγκριση με αμερικανικά αντίστοιχα όπως το AGM-158 JASSM, το οποίο διαθέτει παρόμοια εμβέλεια αλλά υψηλότερο κόστος περίπου 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων ανά μονάδα, το SCALP/Storm Shadow, με τιμή περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια, προσφέρει συγκρίσιμη ακρίβεια με χαμηλότερο κόστος, καθιστώντας το μια ελκυστική επιλογή για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Το επιιχειρησιακό ιστορικό του

Το επιχειρησιακό ιστορικό του πυραύλου υπογραμμίζει την αποτελεσματικότητά του σε μάχες υψηλού διακυβεύματος.

Αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 2003 κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ και οι βρετανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν  τους "Storm Shadow" για να στοχεύσουν ανθεκτικές ιρακινές υποδομές, αποδεικνύοντας την ικανότητά της να εξουδετερώνει τα καταφύγια διοίκησης.

Το 2011, κατά τη διάρκεια της επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, γαλλικά και βρετανικά αεροσκάφη εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον των στρατιωτικών περιουσιακών στοιχείων του Καντάφι, επιδεικνύοντας τον ρόλο τους στην καταστολή της αεράμυνας και επιτρέποντας τις επόμενες επιθέσεις.

Πιο πρόσφατα, η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει τον πύραυλο με καταστροφικά αποτελέσματα εναντίον ρωσικών στόχων.

Οι δυνάμεις του Κιέβου, χρησιμοποιώντας προσαρμοσμένα βομβαρδιστικά Su-24M, έπληξαν κρίσιμες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων σκαφών του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και θέσεων διοίκησης, συχνά σε συντονισμό με drones για να υπερνικήσουν τις αντιαεροπορικές άμυνες. 

Για παράδειγμα, μια επιδρομή τον Ιούλιο του 2025 στο Ντόνετσκ, που αναφέρθηκε από ουκρανικές πηγές του OSINT, στόχευσε ένα ρωσικό αρχηγείο, υπογραμμίζοντας την ακρίβεια του πυραύλου σε αμφισβητούμενα περιβάλλοντα.

Σε αντίθεση με τον ρωσικό πύραυλο κρουζ Kh-101, ο οποίος δεν διαθέτει τα χαρακτηριστικά stealth του SCALP/Storm Shadow, το γαλλο-βρετανικό όπλο υπερέχει στη διείσδυση προηγμένων αντιαεροπορικών αμυντικών συστημάτων όπως το S-300, χάρη στον σχεδιασμό χαμηλής παρατηρησιμότητας και την τροχιά αποφυγής πτήσης.

Η απόφαση επανεκκίνησης της παραγωγής

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση για την αναπλήρωση των αποθεμάτων που εξαντλήθηκαν από τις μεταφορές στην Ουκρανία.

Μια έκθεση του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων σημείωσε ότι η Γαλλία δεν έχει αναπληρώσει τα αποθέματά της στο SCALP από το 2023, αντανακλώντας ευρύτερες προκλήσεις στις ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες.

Η MBDA, η κατασκευάστρια εταιρεία του πυραύλου, είναι μια κοινοπραξία μεταξύ Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ιταλίας και Γερμανίας.

Η εταιρεία έχει επενδύσει εκατομμύρια για να αναβαθμίσει τις γραμμές παραγωγής της, ενσωματώνοντας ρομποτικά μηχανήματα και εφαρμόζοντας πρόσθετες μετατοπίσεις σε διπλάσια παραγωγή σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2023, σύμφωνα με τον Éric Béranger, Διευθύνοντα Σύμβουλο της MBDA, σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν. 

Η επανέναρξη της παραγωγής συνδέεται επίσης με ευρύτερες γεωπολιτικές μετατοπίσεις. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία έχει αποκαλύψει τρωτά σημεία στα ευρωπαϊκά οπλοστάσια, με τα έθνη να αγωνίζονται να διατηρήσουν επαρκή αποθέματα πυρομαχικών ακριβείας.

 Από τον Μάιο του 2023, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο προμήθευσε για πρώτη φορά την Ουκρανία με Storm Shadow, ακολουθούμενη από γαλλικές παραδόσεις SCALP, ο πύραυλος επέτρεψε στο Κίεβο να χτυπήσει βαθιά σε ρωσικά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

Μια απόφαση των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου τον Νοέμβριο του 2024 επέτρεψε στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αυτούς τους πυραύλους εναντίον στόχων εντός της Ρωσίας, κλιμακώνοντας την ένταση της σύγκρουσης.

Σε ελέυθερη πτώση τα δυτικά αποθέματα

Μια δήλωση του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου τον Ιανουάριο του 2025 υπαινίχθηκε την ιεράρχηση των αποθεμάτων των συμμάχων του ΝΑΤΟ, υποδηλώνοντας απροθυμία για περαιτέρω εξάντληση των αποθεμάτων χωρίς νέα παραγωγή.

Ο νόμος στρατιωτικού σχεδιασμού της Γαλλίας για την περίοδο 2024-2030, που διαθέτει 268 δισεκατομμύρια δολάρια για αμυντικές συμβάσεις, υπογραμμίζει τη δέσμευση για την αντιμετώπιση αυτών των κενών, με την MBDA να λαμβάνει 69 εκατομμύρια δολάρια για διάφορα πυραυλικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένου του SCALP, σύμφωνα με την Militaer Aktuell.

Πέρα από τις άμεσες ανάγκες, η απόφαση αντικατοπτρίζει μια στρατηγική στροφή προς μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αμυντική αυτονομία.

Η επιτυχία του SCALP/Storm Shadow έχει ωθήσει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός αντικαταστάτη επόμενης γενιάς, του Future Cruise/Anti-Ship Weapon [FC/ASW], το οποίο έχει προγραμματιστεί για ανάπτυξη μεταξύ 2028 και 2034.

Αυτό το πρόγραμμα στοχεύει στην αντιμετώπιση τεχνολογικών κενών, όπως η βελτίωση της ταχύτητας και της ευελιξίας για την αντιμετώπιση προηγμένων συστημάτων αεράμυνας όπως το ρωσικό S-400.

Η εξερεύνηση ενός νέου πυραύλου "One Way Effector" από την MBDA, με βεληνεκές 500 χιλιομέτρων και πιθανή παραγωγή 1.000 μονάδων ανά μήνα, σηματοδοτεί μια στροφή προς οικονομικά προσιτά, μαζικής παραγωγής πυρομαχικά, όπως αναφέρει η Pravda France.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την υψηλού κόστους και χαμηλού όγκου παραγωγή του SCALP/Storm Shadow, η οποία περιορίζει την επεκτασιμότητα. Για λόγους σύγκρισης, οι ΗΠΑ παράγουν περίπου 600 αναχαιτιστές PAC-3 MSE ετησίως, με σχέδια να φτάσουν τους 650 έως το 2027, υπογραμμίζοντας την κλίμακα της αμερικανικής παραγωγικής ικανότητας, σύμφωνα με την CEPA.

Η «Βιομηχανική Συμφωνία», που ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Ιουλίου 2025, στοχεύει στην εμβάθυνση της συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής αποτροπής και των όπλων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, σηματοδοτώντας μια ισχυρή εταιρική σχέση εν μέσω αυξανόμενων παγκόσμιων απειλών.

Τι σηματοδοτεί η επανεκκίνηση της παραγωγής πυραύλων SCALP/Storm Shadow ;

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η απόφαση Γαλλίας και ΗΒ να  επανεκκινήσουν την παραγωγή πυραύλων SCALP/Storm Shadow το 2025, είναι απολύτως σωστή, αφού ο πύραυλος υπερέχει στις ακριβείς επιθέσεις εναντίον οχυρωμένων στόχων.

Αυτό αποδείχθηκε πρόσφατα στον πόλεμο στην Ουκρανία, πλήττοντας ρωσικά περιουσιακά στοιχεία σε βάθος

Τέλος η επανέναρξη της παραγωγής του  στοχεύει στην αντιμετώπιση των εξαντλημένων αποθεμάτων πυρομαχικών της Ευρώπης, σηματοδοτώντας παράλληλα  μια ώθηση για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αμυντική αυτονομία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ