Ένοπλες Συρράξεις

Μιλά ο Τραμπ, βομβαρδίζει ο Πούτιν: Τυχαίο;

Οργή Τραμπ – Επιδείνωση στο μέτωπο: Μήπως τα λόγια του «ξυπνούν» τον Πούτιν;

Σενάρια για ανησυχητική συσχέτιση ανάμεσα στις σκληρές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ και τα φονικά ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία.

Ένα ανησυχητικό ερώτημα βασανίζει όλο και περισσότερο αναλυτές και πολίτες στην Ουκρανία. Υπάρχει άραγε άμεση σύνδεση ανάμεσα στις εκρήξεις οργής του Ντόναλντ Τραμπ κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν και στις μαζικές ρωσικές επιθέσεις που ακολουθούν λίγες ώρες αργότερα;

Τα πρόσφατα γεγονότα δίνουν τροφή σε αυτό το σενάριο. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Τραμπ, εμφανώς δυσαρεστημένος από την έλλειψη προόδου στο ουκρανικό, ξέσπασε δημοσίως στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου. «Μας λέει συνέχεια ανοησίες», είπε για τον Πούτιν, προσθέτοντας: «Είναι πάντα ευγενικός, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα».

Λίγες ώρες μετά, η Ρωσία εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη αεροπορική επιδρομή από την έναρξη του πολέμου: 728 drones και 13 πύραυλοι έπληξαν ουκρανικές πόλεις, σκορπώντας θάνατο και καταστροφή. Ο πρόεδρος Ζελένσκι έκανε λόγο για «επίθεση με νόημα», υποστηρίζοντας πως στόχος ήταν να τιναχθούν στον αέρα οι όποιες ειρηνευτικές προσπάθειες.

Ανάλογο μοτίβο παρατηρήθηκε και λίγες μέρες νωρίτερα. Ο Τραμπ, σε τηλεοπτική του παρέμβαση, «παραπονέθηκε» ότι δεν υπήρξε «καμία πρόοδος» μετά από απευθείας συνομιλία με τον Πούτιν. Η «απάντηση» της Μόσχας δεν άργησε — 539 drones και 11 πύραυλοι έπληξαν την Ουκρανία σε μία από τις χειρότερες επιθέσεις των τελευταίων μηνών.

Συμπτώσεις ή μοτίβο;

Το εύλογο ερώτημα που αναδύεται: κάθε φορά που ο Τραμπ «ανεβάζει» τους τόνους, η Ρωσία κλιμακώνει τη βία; Ίσως όχι τόσο απλά, προειδοποιούν Ουκρανοί και διεθνείς αναλυτές.

Σύμφωνα με το CNN, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η Μόσχα δεν συνδέει πάντα τις επιθέσεις της με τα λόγια του Αμερικανού προέδρου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: στις 29 Ιουνίου η Ρωσία πραγματοποίησε μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές επιχειρήσεις με 477 drones και 60 πυραύλους, ενώ εκείνες τις μέρες ο Τραμπ κρατούσε χαμηλούς τόνους και απέφευγε επιθέσεις κατά του Πούτιν.

Ακόμα και όταν ο Ρεπουμπλικάνος ηγέτης προσπάθησε να εμφανιστεί πιο συμφιλιωτικός — όπως στη Σύνοδο της G7, όταν εξέφρασε τη λύπη του για την αποπομπή της Ρωσίας από την «Ομάδα των Ισχυρών» — το Κρεμλίνο λίγες μέρες αργότερα εντατικοποίησε τα χτυπήματα στο Κίεβο, αφήνοντας πίσω του δεκάδες νεκρούς αμάχους.

Το «μήνυμα» του Κρεμλίνου και ο πόλεμος των drones

Από τη Μόσχα, ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ επιχειρεί να κλείσει το θέμα, υποβαθμίζοντας την επίδραση των δηλώσεων Τραμπ. «Τις ακούμε με ψυχραιμία. Έτσι είναι το ύφος του», είπε χαρακτηριστικά.

Αναλυτές πάντως επισημαίνουν πως ο πραγματικός καθοριστικός παράγοντας πίσω από την αυξημένη ένταση είναι οι στρατιωτικοί στόχοι της Ρωσίας όπως η κατάληψη όσο το δυνατόν περισσότερων εδαφών, καθώς ο πόλεμος μπαίνει στον τέταρτο χρόνο του. Η εκτίναξη της χρήσης drones, μάλιστα, αποδίδεται και σε πιθανές ελλείψεις πυραύλων αλλά και στην επιτυχία της ρωσικής βιομηχανίας να αυξήσει την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Όσο για την «εξίσωση Τραμπ», παραμένει ανοιχτή – κι επικίνδυνη για την Ουκρανία, όσο η κάθε λέξη ή οργισμένη ατάκα μπορεί να ερμηνεύεται ως σήμα για νέα χτυπήματα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ