Ένοπλες Συρράξεις

Τουρκικό ή πακιστανικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου “χτύπησε” τα ινδικά κέντρα διοικήσεως και Τρία γαλλικής κατασκευής ινδικά μαχητικά ;

Πακιστανικοί λογαριασμοί στο X έχουν κοινοποιήσει  ότι «υπήρξαν αναφορές για διακοπές επικοινωνίας μεταξύ ινδικού στρατού και πολιτών σε ευρείες περιοχές, μέσω ανάπτυξης του τουρκικού συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου KORAL από το Πακιστάν».

Τουρκική ιστοσελίδα στο X (Turkish Century στις 5 Μαΐου 2025), αναφέρει ισχυρισμούς “για διακοπές επικοινωνίας μεταξύ ινδικού στρατού και πολιτών που φέρεται να προκλήθηκαν από τη χρήση του τουρκικού συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου KORAL από το Πακιστάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το tweet περιλαμβάνουν μια λεπτομερή περιγραφή των δυνατοτήτων του KORAL, όπως παρεμβολές ραντάρ, διακοπή σήματος και παρεμβολές GNSS.

Δημοσιογραφική πηγή αναφέρει  ότι “ κατά την έρευνα, διαπιστώθηκε ότι ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός. Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι το Πακιστάν έχει αναπτύξει το τουρκικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου KORAL για να προκαλέσει διακοπές επικοινωνίας σε μεγάλο μέρος της Β.Ινδίας".

Επιπλέον, οι πρόσφατες διακοπές ρεύματος σε αρκετές ινδικές περιοχές, ιδίως σε πόλεις με καντόνια κοντά στα σύνορα, ήταν αποτέλεσμα προγραμματισμένων ασκήσεων πολιτικής άμυνας που διεξήγαγαν οι ινδικές αρχές.

 Σε αντίθεση με την πακιστανική αφήγηση, δεν έχει δημοσιευτεί καμία τέτοια αναφορά από το BBC σχετικά με δυσλειτουργία ινδικών μαχητικών αεροσκαφών λόγω πακιστανικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου.

Μετά από πιο προσεκτική ανάλυση, εντοπίστηκε  υλικό από μια συντριβή μαχητικού αεροσκάφους Mirage της Πολεμικής Αεροπορίας του Πακιστάν που σημειώθηκε στο Παντζάμπ”, αναφέρει ξένη ιστοσελίδα .

Από την άλλη πλευρά πηγές σε κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν το εντελώς αντίθετο

Συγκεκριμένα θεωρούν ότι η συντριβή τουλάχιστον Τριών γαλλικής κατασκευής μαχητικών Rafale-Mirage-2000, έλαβε χώρα μετά από ηλεκτρονικό πόλεμο από τους Πακιστανούς.

“Τα ινδικά αεροσκάφη δεν συνετρίβησαν. Αποκόπηκαν στον αέρα από τα δικά τους συστήματα. Η φημολογούμενη παρουσία του συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου KORAL της Τουρκίας στο Πακιστάν κερδίζει έδαφος.

Και με βάση τις προηγούμενες μαχητικές επιδόσεις, πιθανότατα ισχύει.

Το KORAL δεν μπλοκάρει απλώς τα συστήματα των αεροσκαφών αλλά τα παραλύει.

 Στη Συρία, ο συντονισμός του τουρκικού ηλεκτρονικού πολέμου και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) μπλόκαρε την αεράμυνα του Άσαντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεκάδες συριακά συστήματα Pantsir-S1 εντοπίστηκαν, μπλοκαρίστηκαν και καταστράφηκαν πριν προλάβουν να κλειδώσουν τους στόχους τους στον αέρα.

 Στη Λιβύη, τα ίδια ρωσικής κατασκευής συστήματα που χρησιμοποιούσαν οι δυνάμεις του Χαφτάρ τυφλώθηκαν και εξουδετερώθηκαν μαζικά κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων που υποστηρίζονταν από την Τουρκία.

Στο Καραμπάχ, τα drones του Αζερμπαϊτζάν έπληξαν θέσεις ραντάρ με εξαιρετική ακρίβεια.

Ξένοι αναλυτές επιβεβαίωσαν ότι οι αρμενικές συστοιχίες ραντάρ ήταν ενεργές, αλλά δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν.

Τα ηλεκτρονικά συστήματα έπαιξαν κεντρικό ρόλο στο μπλοκάρισμα των συστημάτων S-300 και Tor-M2.
Τώρα Τρία ινδικά αεροσκάφη καταρρίφθηκαν στο Κασμίρ. Πολλαπλά, σύγχρονα και ακριβά αεροσκάφη .

Αν το τουρκικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου KORAL, όντως βρίσκεται σε αυτό το θέατρο επιχειρήσεων , η Ινδία δεν υπέστη απλώς απώλειες, αλλά μπήκε κατευθείαν σε ζώνες θανάτου ραντάρ,  τίποτα δεν λειτουργεί.

Αυτό δεν είναι «ηλεκτρονική υποστήριξη». Είναι τύφλωση πλήρους φάσματος πριν καν εκτοξευθεί ένας πύραυλος. Έτσι μοιάζει η σύγχρονη αεροπορική κυριαρχία. Χάνεις τη μάχη πολύ πριν συνειδητοποιήσεις ότι βρίσκεσαι σε μία”, αναφέρει το ίδιο.

Τι είναι το Σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου KORAL;

Το KORAL είναι ένα επίγειο, μεταφερόμενο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου (EW) που αναπτύχθηκε από την τουρκική εταιρεία Aselsan για να παρεμβάλλει και να εξαπατά εχθρικά ραντάρ και ορισμένα συστήματα επικοινωνιών σε εμβέλεια έως και 200 ​​χλμ.

Από τον Μάιο του 2025, επίσημες πηγές αναφέρουν την Τουρκία και το Μαρόκο ως φορείς εκμετάλλευσης του KORAL.

Δεν υπάρχει δημόσιο αρχείο ότι το Πακιστάν έχει προμηθευτεί ή αναπτύξει μονάδες KORAL.

Ο ισχυρισμός ότι το Πακιστάν χρησιμοποίησε το τουρκικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου KORAL για να προκαλέσει εκτεταμένες διακοπές επικοινωνίας στην Ινδία, δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Οι διακοπές ήταν μέρος προγραμματισμένων ινδικών ασκήσεων πολιτικής άμυνας και, ενώ έχουν σημειωθεί κάποιες παρεμβολές GPS κοντά στο Κασμίρ, απαιτούνται αρκετά στοιχεία για συντονισμένη πακιστανική επίθεση EW ή ανάπτυξη KORAL από το Ισλαμαμπάντ.

Υπάρχουν όμως και πακιστανικής κατασκευής ανάλογα συστήματα  

Το Γραφείο Έρευνας και Ανάπτυξης της Πολεμικής Αεροπορίας του Πακιστάν (PAF) το 2024  παρουσίασε τα έργα ηλεκτρονικού πολέμου (EW) στην αμυντική έκθεση IDEAS 2024:

1. Σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου Επικοινωνιών (C-EW) σχεδιασμένο για την παρεμβολή ζεύξεων δεδομένων εχθρικών αεροσκαφών και σημάτων GPS/GNSS (που χρησιμοποιούνται σε drones, κατευθυνόμενα πυρομαχικά κ.λπ.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

2. Αποκλειστικό Σύστημα Άρνησης GPS/GNSS για την εύρεση/απόρριψη ζεύξεων δορυφορικής πλοήγησης.
3. Παθητικός αισθητήρας ELINT για την παρακολούθηση ενός ευρέος φάσματος ραδιοσυχνοτήτων, είτε από ραντάρ, συσκευές επικοινωνίας είτε από άλλους πομπούς.

Οπότε το Πακιστάν ήταν σε θέση να εφαρμόσει σενάριο επίθεσης με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου κατά των Ινδών, και να μην χρειαστεί το τουρκικό KORAL.

Το πρόβλημα για την ελληνική πλευρά όμως είναι ότι η πακιστανική “επίθεση”και οι λεπτομέρειες αυτής, θα φτάσει στα χέρια των Τούρκων με κάθε τρόπο.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ