Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Εξοπλίζονται μέχρι τα δόντια Ρωσία και ΝΑΤΟ-Όλα δείχνουν ότι οδεύουν για μετωπική σύγκρουση

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία αποκάλυψε στον κόσμο τις θανατηφόρες τεχνολογίες που υπάρχουν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καταστρέψουν και να φέρουν τον όλεθρο σε μια μεγάλη κλίμακας σύγκρουση που μπορεί να συμβεί τον 21ο αιώνα.

Από δολοφονικά drones που κυνηγούν τρομαγμένους στρατιώτες μέχρι υπερηχητικούς πυραύλους που εξαλείφουν πολυκατοικίες - τα τελευταία δύο χρόνια έχουν προβληθεί αμέτρητα κλιπ που δείχνουν τη βάναυση αποτελεσματικότητα του σύγχρονου πολέμου, όπως αναφέρει η dailymail.

Όμως, παρά όλες τις δυνατότητες μιας τέτοιας στρατιωτικής τεχνολογίας που υπάρχει , η κύρια τακτική πολέμου της πρώτης γραμμής της Μόσχας φαίνεται ότι εφαρμόζεται από το βιβλίο των στρατηγών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Είναι ένα στυλ πολέμου που θυμίζει τη Μάχη του Passchendaele - και που έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στην Ρωσία καθώς οι δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν κερδίζουν τα εδάφη στην ανατολική Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έτσι, έως ότου οι χειριστές της Τεχνητής Νοημοσύνης του μέλλοντος εφαρμόσουν την πλήρη τεχνολογία στα όπλα τους, η παρατήρηση του George S. Patton ότι «οι πόλεμοι μπορεί να γίνονται με όπλα, αλλά τους κερδίζουν οι άνδρες» φαίνεται ότι αυτή εφαρμόζεται.

Ο Πάτον ήταν ένας από τους πιο σεβαστούς στρατηγούς των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά στη Ρωσία το αξίωμά του είναι ίσως καλύτερα κατανοητό. Μόνο χάρη στο καθαρό σοβιετικό ανθρώπινο δυναμικό -και την προθυμία να υποστούν απώλειες σε ελάχιστα πιστευτή κλίμακα- οι Συμμαχικές δυνάμεις μπόρεσαν να νικήσουν τους Ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο .

Αυτό το γεγονός φυλάσσεται στη συλλογική μνήμη της Ρωσίας και χρησιμεύει ως βασικό συστατικό στην υπαρξιστική ρητορική του Βλαντιμίρ Πούτιν που δικαιολογεί τον πόλεμο στην Ουκρανία ως απαραίτητη αντίσταση ενάντια σε μια απειλητική, επεκτατική Δύση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το MailOnline περιγράφει πως θα είναι μια πιθανή μελλοντική σύγκρουση μεταξύ Ανατολής και Δύσης στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.

Ο συλλογικός στρατός του ΝΑΤΟ είναι μακράν η πιο τρομερή μαχητική δύναμη στον κόσμο.

Οι 32 χώρες της συμμαχίας έχουν συνδυασμένο στρατιωτικό προϋπολογισμό πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, πάνω από τρία εκατομμύρια ενεργό προσωπικό, περίπου τρία εκατομμύρια εφεδρικό προσωπικό και περισσότερους από 700.000 στρατιώτες σε παραστρατιωτικές δυνάμεις.

Εκτός από το ανθρώπινο δυναμικό, οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν επίσης πάνω από 14.000 άρματα μάχης στα οπλοστάσια τους και δεκάδες χιλιάδες ακόμη οχήματα μάχης, 21.000 στρατιωτικά αεροσκάφη και σχεδόν 2.000 πολεμικά πλοία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρία κράτη με πυρηνικά όπλα είναι επίσης μέλη: οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία.

Πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία συγκριτικά είχε μόλις 350.000 ενεργούς στρατιώτες, περίπου 1 εκατομμύριο ενεργό στρατιωτικό προσωπικό και περίπου δύο εκατομμύρια εφεδρεία.

Αλλά οι πόλεμοι δεν γίνονται στα χαρτιά, και το μεγαλύτερο μέρος της τρομερής δύναμης του ΝΑΤΟ προέρχεται από το ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μέλη.

Με τις προεδρικές εκλογές να πλησιάζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, πολλοί φοβούνται ότι η διαρκής υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους Ευρωπαίους συμμάχους τους δεν είναι θα εγγυημένη. 

Ο Μπεν Χότζες, ο πρώην Διοικητής του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη, είπε στη MailOnline νωρίτερα αυτό το έτος ότι τα ευρωπαϊκά έθνη θα μπορούσαν να μείνουν «καθιστές πάπιες» εάν ο Τραμπ εκλεγεί τον Νοέμβριο.  

Και αν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και του Καναδά αφαιρεθούν από την εξίσωση, ο αγωνιστικός χώρος μεταξύ της Ρωσίας και των ευρωπαϊκών μελών του ΝΑΤΟ ξαφνικά φαίνεται πολύ πιο ισορροπημένος. 

Και πάλι συνολικά, τα ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να ηγούνται της Ρωσίας σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες, εκτός από τον αριθμό των τεθωρακισμένων χερσαίων οχημάτων - και, φυσικά, των πυρηνικών όπλων.

Αλλά οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ  δεν έχουν αντιμετωπίσει ποτέ το είδος του πολέμου που επιδεικνύεται στην Ουκρανία, και παρά τις εκτεταμένες στρατιωτικές ασκήσεις που γίνονται δεν είναι πραγματικά δοκιμασμένες σε μάχη.  

Αντίθετα, η Ρωσία έχει επιδείξει όχι μόνο προθυμία να θυσιάσει εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και εντυπωσιακή ικανότητα να αντλεί εφεδρεία και να τους μεταφέρει στην πρώτη γραμμή σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Η πιο πρόσφατη αξιολόγηση του στρατιωτικού εμπειρογνώμονα του Royal United Services Institute, Dr. Jack Watling, ισχυρίζεται ότι η Ρωσία έχει επεκτείνει τον αριθμό των στρατευμάτων που συμμετέχουν ενεργά σε επιχειρήσεις κατά της Ουκρανίας σε 510.000. 

«Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία έχει δημιουργήσει σημαντική αριθμητική υπεροχή έναντι των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU),» είπε ο Watling.

Η έκθεσή του προειδοποίησε ότι χωρίς σημαντική δυτική υποστήριξη, συνεχείς επενδύσεις σε στρατιωτική βοήθεια, εκπαίδευση και ανταλλαγή πληροφοριών και ταχεία επέκταση των ενόπλων δυνάμεων, οι προοπτικές για την Ουκρανία είναι ζοφερές ενόψει μιας ρωσικής καλοκαιρινής επίθεσης. 

Επιπλέον, η Ουκρανία καθιέρωσε τη στράτευση σχεδόν αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, με πρόσφατες αναφορές για συμμορίες του ουκρανικού Τύπου ότι κυνηγούν βίαια άνδρες για να τους στείλουν στον πόλεμο. 

Αλλά η Ρωσία δεν χρειάζεται να καταφύγει στη στρατολογία, στηρίζεται στην εκτεταμένη κοινότητα βετεράνων της και στο πλήθος των εθελοντών που πολεμούν στην Ουκρανία. 

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι φθάνουν στη στρατιωτική ηλικία στη Ρωσία κάθε χρόνο και όλοι οι άνδρες ηλικίας 18-30 ετών υπόκεινται σε ένα έτος εθνικής θητείας. 

Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία θα είχε τεράστιους αριθμούς στρατιωτικά εκπαιδευμένων και ικανών μαχητών σε εφεδρεία, εάν έρθει σε σύγκρουση με το ΝΑΤΟ στο πεδίο της μάχης. 

Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πώς θα μπορούσε να είναι μια μελλοντική ανάπτυξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. 

Το ΝΑΤΟ διατηρεί πολυεθνικές ομάδες μάχης σε οκτώ έθνη κοντά στη Ρωσία - συγκεκριμένα Ρουμανία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία - αλλά αυτά τα στρατεύματα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της λεγόμενης «στάσης αποτροπής και άμυνας» της συμμαχίας.

Προορίζονται κυρίως ως πρώτη γραμμή άμυνας για την προστασία από το ενδεχόμενο μιας ρωσικής εισβολής πέρα ​​από την Ουκρανία, παρά ως μια προορατική δύναμη έτοιμη να αναπτυχθεί στην πρώτη γραμμή. 

Και παρόλο που έχει ήδη αποδειχθεί ότι ο συνολικός αριθμός στρατευμάτων του ΝΑΤΟ υπερβαίνει κατά πολύ αυτόν της Ρωσίας, είναι πολύ απίθανο όλα τα μέλη της συμμαχίας να είναι πρόθυμα να στείλουν μεγάλη ποσότητα στρατιωτών στη μάχη εκτός εάν μια χώρα του ΝΑΤΟ δεχθεί απευθείας επίθεση από τη Μόσχα. . 

Τον Φεβρουάριο, ο Εμανουέλ Μακρόν  - ο οποίος ήταν εδώ και πολύ καιρό ένας από τους μόνους ευρωπαίους ηγέτες που είχαν την πρόθεση να διατηρήσουν τον διάλογο με τον Πούτιν -  δεν αρνήθηκε το ενδεχόμενο να σταλούν δυτικά στρατεύματα στην Ουκρανία.  

Αλλά αρκετοί βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έσπευσαν να απορρίψουν τη δήλωση του Γάλλου Προέδρου. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες,  η Γερμανία, η Βρετανία, η Ισπανία,  η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία αποστασιοποιήθηκαν από οποιαδήποτε πρόταση ότι θα μπορούσαν να δεσμεύσουν χερσαία στρατεύματα στον πόλεμο της Ουκρανίας, διευκρινίζοντας ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία μόνο οικονομικά και υλικά. 

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αρνήθηκε ιδιαίτερα τους ισχυρισμούς του Μακρόν, δηλώνοντας ωμά: «Δεν θα υπάρχουν χερσαία στρατεύματα, ούτε στρατιώτες στο ουκρανικό έδαφος σταλμένα από ευρωπαϊκές χώρες ή κράτη του ΝΑΤΟ».

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί - συμπεριλαμβανομένων πρώην υψηλόβαθμων δυτικών στρατιωτικών αξιωματούχων - έχουν προτείνει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικού προσωπικού για να ενισχύσουν την άμυνα της Ουκρανίας ανεξάρτητα από το ΝΑΤΟ.

Ο συνταξιούχος συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Alexander Crowther, ο οποίος είναι επίσης ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPA), είπε νωρίτερα αυτό το έτος ότι ήταν «η ώρα να σταλούν στρατεύματα της ΕΕ στην Ουκρανία», με την προϋπόθεση ότι μπορεί να γνωστοποιηθεί ξεκάθαρα ότι δεν θα συμμετέχουν σε οποιαδήποτε επιθετική επιχείρηση.

Σκέφτηκε ότι ευρωπαϊκά στρατεύματα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν για να προστατεύσουν τα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία και να πάρουν το βάρος μεγάλων επιχειρήσεων υλικοτεχνικής υποστήριξης, αεράμυνας και άλλων ρόλων. 

Αυτό, είπε, θα απελευθερώσει δεκάδες χιλιάδες ουκρανικά στρατεύματα που κατά τα άλλα κατεχόμενα, επιτρέποντας στο Κίεβο «να εκτρέψει περισσότερους από τους πόρους και το προσωπικό του προς την ανατολική γραμμή επαφής», διασφαλίζοντας παράλληλα ότι κανένας Ευρωπαίος στρατιώτης δεν εμπλέκεται πραγματικά στις επιχειρήσεις πρώτης γραμμής. 

Σε συνέντευξή του στο Radio Free Europe , ο Crowther είπε ότι υπάρχουν μερικές ευρωπαϊκές χώρες που πιθανότατα θα ήταν πρόθυμες να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία για να παράσχουν βοηθητικούς ρόλους σε πείσμα των μηνυμάτων από τον Γερμανό Καγκελάριο Scholz και άλλους.

«Οι Ουκρανοί τελειώνουν από στρατιώτες, όπως ακριβώς κάναμε το 1944, όταν στην Ευρώπη, πήραμε μάγειρες και τους δώσαμε τουφέκια και τους είπαμε: «Τώρα πολεμάτε, είστε στρατιώτες». Και έτσι η Ουκρανία βρίσκεται στο σημείο που πρέπει να το κάνει αυτό.

«Νομίζω ότι η αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία είναι ένα υποσύνολο της σθεναρής υποστήριξης της Ουκρανίας...  Θα μπορούσα να αναφέρω μισή ντουζίνα χώρες αυτή τη στιγμή που θα ήταν πρόθυμες να στείλουν ανθρώπους στην Ουκρανία».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ