Μιτσκόσκι
Σκοπιανό
Ενημερώθηκε στις:

Έχουν "ξεφύγει" οι Σκοπιανοί! Μιτσκόσκι: Θα αποκαλώ τη χώρα μου Μακεδονία-Αν θέλει η Ελλάδα πάμε στη Χάγη

Τη γραμμή που χάραξε η νέα Πρόεδρος των Σκοπίων, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα φαίνεται πως ακολουθεί και ο πρόεδρος του VMRO και νέος Πρωθυπουργός της χώρας, Χριστιάν Μιτσκόσκι, σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο νέος Πρωθυπουργός των Σκοπίων προχώρησε σε νέα πρόκληση.

Ο αρχηγός του δεξιού VMRO-DPMNE, του κόμματος που κέρδισε τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στα Σκόπια και ηγείται των προσπαθειών για σχηματισμό κυβέρνησης στη χώρα, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, εμμένει στη χρήση του όρου "Μακεδονία".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε σημερινές του δηλώσεις, ανέφερε μάλιστα ότι εάν η Ελλάδα θεωρεί ότι τα Σκόπια παραβιάζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, μπορεί να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ο προαλειφόμενος για πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας είπε ακόμη, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στα Σκόπια, ότι στην επικοινωνία εντός των θεσμικών οργάνων και μεταξύ των θεσμών της χώρας του θα χρησιμοποιείται η συνταγματική ονομασία, ωστόσο στις δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους ή σε ομιλίες αποτελεί ατομικό δικαίωμα του να χρησιμοποιεί τους όρους "Μακεδονία" και "μακεδονικός" και προτρέπει το ίδιο να κάνει και η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, επίσης προερχόμενη από το VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

«Υπάρχει Διεθνές Δικαστήριο να διασταυρώσουμε τα επιχειρήματά μας»

Απευθυνόμενος προς την Ελλάδα, ανέφερε: «Χρησιμοποιώ αυτήν την ευκαιρία για να πω στους φίλους μας από την Ελλάδα να σταματήσουν τις απειλές, τα εμπόδια, και αντί να γυρίζουμε πίσω ας κοιτάξουμε το μέλλον, αυτά είναι έγγραφα που αποτελούν μέρος του νόμου. Αν νομίζουν ότι παραβιάσαμε τη συμφωνία, τότε υπάρχει Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, οπότε εκεί θα διασταυρώσουμε τα επιχειρήματά μας. Δεν θα ήθελα να συμβεί αυτό, τους καλώ να έχουμε φιλικές σχέσεις, να βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Και αν κάποιος περιμένει από το VMRO να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, να είστε σίγουροι ότι δεν θα το κάνουμε αυτό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Εκτιμώ ότι εμείς ως VMRO, αλλά και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα, έχουμε τις απόψεις μας σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν αρέσει ούτε σε εμάς ούτε σε εκείνους αυτή η Συμφωνία. Σε αντίθεση με εκεί, στη Μακεδονία η Συμφωνία είναι μέρος των θεσμών, του συντάγματος και των νόμων. Το έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι αυτή είναι η πραγματικότητα", είπε ο κ. Μίτσκοσκι και πρόσθεσε: "Ας σταματήσουν οι απειλές και οι παρεμποδίσεις. Θέλουμε πολύ καλές γειτονικές σχέσεις με την Ελλάδα".

Ανέφερε ακόμη ότι προσδοκεί σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή 12 Μαΐου, η πρόεδρος των Σκοπίων, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, κατά την ορκωμοσία της σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ