κατάρριψη ρωσικού Tu-22M3 από ουκρανικό S-200
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Πρώτη φορά στα χρονικά! Οι Ουκρανοί κατέρριψαν ρωσικό βομβαρδιστικό Tu-22M3 με πύραυλο S-200 πάνω από την Σταυρούπολη (Βίντεο)

Πριν λίγες ώρες η Ουκρανία ανακοίνωσε πως κατέρριψε ένα ρωσικό βομβαρδιστικό τύπου Tu-22M3 Backfire-C, το οποίο συνετρίβη στην περιοχή της Σταυρούπολης στην νότια Ρωσία. Μιλώντας στο αμερικανικό μέσο The War Zone, ο Ουκρανός επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Κύριλλος Μπουντάνοφ αποκάλυψε πως το ρωσικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε με την βοήθεια ενός πυραύλου S-200 σοβιετικής εποχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Χρονικό της Κατάρριψης

Εάν πράγματι το ρωσικό βομβαρδιστικό καταρρίφθηκε με έναν πύραυλο εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς τύπου S-200 θα έχουμε να κάνουμε με ένα πρωτοφανές περιστατικό. Το Κίεβο ποτέ ξανά κατά την διάρκεια του εν εξελίξει πολέμου δεν έχει καταφέρει να καταστρέψει κάποιο ρωσικό Tu-22M3 εν πτήσει ή γενικά κάποιο ρωσικό βομβαρδιστικό μεγάλου βεληνεκούς όσο βρίσκεται στον αέρα.

Ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει το αεροσκάφος να στριφογυρίζει όσο πλησίαζε το έδαφος με το πίσω μέρος της ατράκτου του να φλέγεται μανιωδώς. Λίγο αργότερα εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες και βίντεο από τα συντρίμμια του αεροσκάφους.

Λίγο αφότου το σχετικό υλικό έκανε τον γύρο του διαδίκτυο, η Ουκρανία αποκάλυψε πως αυτή ευθύνεται για την καταστροφή του βομβαρδιστικού της Μόσχας.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της, η υπηρεσία πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου άμυνας ανέφερε πως το αεροσκάφος «καταρρίφθηκε ως αποτέλεσμα μίας ειδικής επιχείρησης... σε συνεργασία με την ουκρανική πολεμική αεροπορία».

Οι Ουκρανοί πρόσθεσαν πως το εν λόγω Tu-22M3 επέστρεφε από μία αποστολή πυραυλικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας. Καταρρίφθηκε «σε απόσταση περίπου 300 χιλιομέτρων από την Ουκρανία από το ίδιο μέσο που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους έγκυρης προειδοποίησης και ελέγχου Α-50».

«Ως αποτέλεσμα της ζημιάς που υπέστη, το βομβαρδιστικό δεν ήταν σε θέση να συνεχίσει την πτήση του προς την επικράτεια της Σταυρούπολης και για αυτό συνετρίβη» έκλεισε η ανακοίνωση.

Ο Μπουντάνοφ είπε στην αμερικανική σελίδα The War Zone πως το Tu-22M3 χτυπήθηκε όταν βρίσκονταν ακριβώς 308 χιλιόμετρα μακριά από το ουκρανικό σύστημα επιφάνειας-αέρος, δηλαδή από την συστοιχία S-200 που ευθύνεται για την καταστροφή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα βίντεο που δημοσίευσε η υπηρεσία πληροφοριών του υπουργείου άμυνας του Κιέβου καταγράφηκε στο εσωτερικό ενός διοικητηρίου ενός συστήματος αεράμυνας. Είτε οι Ουκρανοί που φαίνονται στο βίντεο ήταν αυτοί που πάτησαν το κουμπί για την κατάρριψη του βομβαρδιστικού, είτε επρόκειτο για κάποιο άλλο κέντρο που απλά συντόνιζε την επιχείρηση.

Τέλος, ένας εκπρόσωπος της ουκρανικής υπηρεσίας αποκάλυψε πως ένα δεύτερο ρωσικό Tu-22M3 αναγκάστηκε να αλλάξει κατεύθυνση στον αέρα μόλις ενημερώθηκε για την κατάρριψη του πρώτου Tu-22M3.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ