Ένοπλες Συρράξεις

"Κόκκινος συναγερμός" σε Πολωνία-ΕΕ που ζητούν αύξηση των αμυντικών δαπανών των χωρών του ΝΑΤΟ- "Η Ρωσία θα μας επιτεθεί μέσα στην επόμενη πενταετία"

Είναι γεγονός ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία σε συνδυασμό με την πρόσφατη  είσοδο των Σκανδιναβικών χωρών Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έχει μετατοπίσει το κέντρο αντιπαράθεσης  ΝΑΤΟ και Ρωσίας στην Βόριεα Ευρώπη, με πολλούς αναλυτές αλλά και υπηρεσίες πληροφοριών Πολωνίας και Γερμανίας, να "βλέπουν" πολύ πιθανή σε λίγα χρόνια, νέα επίθεση της Ρωσίας, μετά την Ουκρανία.

Ως πιθανότερους στόχους "βλέπουν" τις χώρες της Βαλτικής (Εσθονία-Λετονία-Λιθουανία) οι οποίες μοιράζονται σύνορα είτε απευθείαε με την Ρωσία είτε με τη σύμμαχο αυτής Λευκορωσία, ενώ στην πλάτη τους βρίσκεται το Ρωσικό Καλλίνιγκραντ.

Σε τέτοια περίπτωση κομβικός θα είναι ο ρόλος της Πολωνίας, με τον οποίο η Λιθουανία  και κατ'επέκατση και οι λοιπές χώρες της Βαλτικής επικοινωνούν μέσω της στενωπού του Suwalki, αλλά και της Γερμανίας ως βάσης ανεφοδιασμού των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Δραματική έκκληση του Πολωνού Προέδρου για αύξηση των αμυντικών δαπανών των χωρών του ΝΑΤΟ στο 3% του ΑΕΠ τους

Έχοντας προφανώς κατά νού τα παραπάνω, ο Πρόεδρος της Πολωνίας  Αντρέι Ντούντα  σε δήλωσή του σύμφωνα με Διεθνές Αμερικανικό ΜΜΕ  ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει επειγόντως να αυξήσει τις αμυντικές του  δαπάνες για να διασφαλίσει ότι δεν θα γίνει ο επόμενος στόχος της ρωσικής επιθετικότητας.

Μιλώντας στο CNBC, ο Ντούντα επανέλαβε τις εκκλήσεις του προς τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τη στρατιωτική τους συνεισφορά στο 3% εν μέσω νέων αναφορών ότι η Μόσχα θα μπορούσε να είναι έτοιμη να βάλει στόχο τη στρατιωτική συμμαχία εντός δύο έως τριών ετών.

Η Ρωσία θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ μέσα στην  επόμενη πενταετία

Επικαλούμενος απροσδιόριστη γερμανική έρευνα, ο Ντούντα είπε ότι νέα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διπλασιάζει την παραγωγικότητα της αμυντικής του βιομηχανίας  με σκοπό να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ το 2026 ή το 2027.

Η δήλωσή του ακολουθεί αναφορές των δανικών μυστικών υπηρεσιών από τον Φεβρουάριο που υποδηλώνουν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να ξεκινήσει μια επίθεση στο ΝΑΤΟ μέσα σε τρία έως πέντε χρόνια.

Το CNBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τα περιεχόμενα καμίας από τις δύο αναφορές.

Έχουμε δύο ή τρία χρόνια στα οποία μπορούμε να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας, να αποθηκεύσουμε πυρομαχικά και να παράγουμε όπλα για να μεγιστοποιήσουμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια, να προετοιμαστούμε και να βεβαιωθούμε ότι η εισβολή δεν θα συμβεί», είπε.

«Όλα αυτά πρέπει να γίνουν για να μην χρειαστεί να εμπλακούμε σε πόλεμο. Το θέμα είναι να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο αποτρεπτικό μέσο που να διασφαλίζει ότι δεν θα μας επιτεθούν. Αυτό είναι το όλο θέμα γιατί κανείς μας δεν θέλει πόλεμο», πρόσθεσε.

Ο Πολωνός πρόεδρος, η χώρα του οποίου μοιράζεται χερσαία σύνορα με την Ουκρανία, έχει πρωτοστατήσει στις εκκλήσεις για προμήθεια όπλων στο Κίεβο από την έναρξη της ευρείας κλίμακας εισβολής της Ρωσίας.

Η Πολωνία δαπανάει ήδη το 4% του ΑΕΠ της για την άμυνα

Η Πολωνία ενίσχυσε επίσης τις δικές της στρατιωτικές ικανότητες, αυξάνοντας τις αμυντικές της δαπάνες το 2023 σε σχεδόν 4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), περισσότερο και  από τις ΗΠΑ σε ποσοστιαία βάση.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα, ο Ντούντα ζήτησε από το ΝΑΤΟ να αυξήσει τον στόχο ελάχιστων στρατιωτικών του δαπανών στο 3% του ΑΕΠ για να ενισχύσει περαιτέρω την άμυνα της συμμαχίας.

Επί του παρόντος, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αναμένεται να συνεισφέρουν το 2% του ΑΕΠ στην άμυνα, ένα όριο που 18 κράτη μέλη βρίσκονται σε καλό δρόμο για να ανταποκριθούν φέτος.

Η Σουηδία έγινε το 32ο μέλος της υπερατλαντικής στρατιωτικής συμμαχίας νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ο Ντούντα επισκέφθηκε τις ΗΠΑ με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, σηματοδοτώντας μια σπάνια επίδειξη ενότητας μεταξύ των πολιτικών αντιπάλων, οι οποίοι παραμένουν βαθιά διχασμένοι σε εσωτερικά ζητήματα παρά τις κοινές τους εκκλήσεις για βελτιωμένη ευρωπαϊκή ασφάλεια.

"Η βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ πρέπει να ξεμπλοκάρει τη βοήθεια των 60 δις$  για την Ουκρανία"

Ο Τούσκ προειδοποίησε ότι η αποτυχία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να εγκρίνει ένα πακέτο βοήθειας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο «χιλιάδες ζωές» και να ενθαρρύνει περαιτέρω την επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία και πέρα από αυτήν.

Ερωτηθείς τη Δευτέρα εάν η αναστολή στο Κογκρέσο έδινε ώθηση στον Πούτιν, ο Ντούντα , είπε ότι «κάθε δολάριο» που δίνεται στην Ουκρανία αποτρέπει μια ρωσική νίκη.

«Αυτή η ρωσική επιθετικότητα πρέπει να σταματήσει με κάθε κόστος. Αν δεν σταματήσει φοβάμαι ότι τα χρήματα των ΗΠΑ δεν θα είναι αρκετά για να σταματήσουν οι Ουκρανοί τη Ρωσία,  οπότε οι στρατιώτες των ΗΠΑ θα πρέπει να παρέμβουν και κανείς δεν το θέλει αυτό», πρόσθεσε.

Ομονοούν Πρόεδρος και Πρωθυπουργός της Πολωνίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής παρά τις διαφωνίες τους στο εσωτερικό της χώρας

Ο Ντούντα και ο Τούσκ έχουν εμπλακεί σε μια μακρόχρονη πολιτική διαμάχη από τότε που ο τελευταίος επέστρεψε στην εξουσία στα τέλη του περασμένου έτους μετά από σχεδόν μια δεκαετία εκτός εξουσίας.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Δεκέμβριο, ο Τούσκ, ένας κεντρώος, έχει ξεκινήσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις υπέρ της ΕΕ και μια εκκαθάριση προσωπικού που συνδέεται με το πρώην εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), το οποίο οι Βρυξέλλες έχουν κατηγορήσει ότι υπονομεύει το κράτος δικαίου.

Αυτό έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις από τον Ντούντα, ένα πρώην μέλος του PiS που ανέλαβε την εξουσία με την υποστήριξη του κόμματος και ο οποίος έχει προσφέρει προεδρικές χάρες σε φυλακισμένα μέλη του PiS.

Ωστόσο, ο Ντούντα είπε ότι σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια της Πολωνίας, αυτός και ο Τούσκ πρέπει να μιλήσουν με μια φωνή.

«Είναι προφανές για μένα ότι πρέπει να μιλάμε με μία φωνή και ότι οι φιλοδοξίες μας πρέπει να είναι οι ίδιες. Θέλουμε η Πολωνία να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλής», είπε.

Στην Πολωνία, ο πρωθυπουργός είναι υπεύθυνος για τη λήψη αποφάσεων της κυβέρνησης, ενώ ο Πρόεδρος είναι ο αρχηγός του κράτους και ο ανώτατος εκπρόσωπος της Πολωνίας διεθνώς."

Η Ευρώπη "απέχει" λίγα χρόνια πριν τον πόλεμο με τη Ρωσία

Τέλος στο ίδιο μήκος κύματος με τον Πολωνό Πρόεδρο ο  ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Ρωσική απειλή, ζητώντας από τις χώρες της ΕΕ να ενισχύσουν την Ουκρανία αλλά και να προετοιμαστούν ενισχύοντας την άμυνά τους, αφού "αν θέλεις ειρήνη θα πρέπει να είσαι έτοιμος για πόλεμο", όπως είπε.

Η χώρα μας ως μέλος της ΕΕ-ΝΑΤΟ θα πρέπει να προετοιμαστεί ανάλογα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ