ουκρανικός βομβαρδισμός του εργοστασίου οπτάνθρακα της Αβντίιβκα
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

«Αν δε το έχουμε εμείς, δεν θα το έχει κανείς»-Οι Ουκρανοί εξαΰλωσαν το εργοστάσιο οπτάνθρακα της Αβντίιβκα με γαλλικές βόμβες AASM (Βίντεο)

Αν και δεν γνωρίζουμε ποιος τύπος αεροσκάφους χρησιμοποιήθηκε για την αποστολή, επιβεβαιώθηκε πως οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά τις γαλλικές βόμβες AASM-250 στο πεδίο της μάχης. Συγκεκριμένα με αυτά τα κατευθυνόμενα όπλα στόχευσαν το εργοστάσιο οπτάνθρακα της Αβντίιβκα, το οποίο ελέγχεται σήμερα πλήρως από τον ρωσικό στρατό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρώτη Χρήση των Γαλλικών Βομβών

Πιο συγκεκριμένα, βίντεο που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο επιβεβαιώνουν κάποιες αναφορές που μετέδιδαν πως ο ουκρανικός στρατός βομβάρδισε ρωσικά στρατεύματα στο εργοστάσιο οπτάνθρακα της Αβντίιβκα (Coke Plant) με κατευθυνόμενες εναέριες βόμβες τύπου AASM-250 βάρους 250 κιλών και γαλλικής παραγωγής. 

Την επίθεση με τις γαλλικές βόμβες κατέγραψε ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που αιωρούνταν σε σημείο κοντά στο εργοστάσιο την στιγμή του πλήγματος. Έτσι, η εν λόγω περίπτωση έγινε η πρώτη επιβεβαιωμένη χρήση αυτών των πυρομαχικών από την ουκρανική πολεμική αεροπορία.

Η πρόθεση του Παρισιού να μεταφέρει στην Ουκρανία τις κατευθυνόμενες βόμβες AASM Hammer εκφράστηκε για πρώτη φορά στα μέσα του φετινού Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, η Γαλλία είχε εκφράσει την προθυμία της να προμηθεύει την ουκρανική πολεμική αεροπορία με 50 τέτοιες βόμβες τον μήνα, δηλαδή 600 μονάδες τον χρόνο.

Ουσιαστικά, η γαλλική AASM Hammer είναι ένα όπλο αντίστοιχο με το αμερικανικό σύστημα JDAM. Η AASM δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία μη κατευθυνόμενη βόμβα εξοπλισμένη με ένα κιτ μετατροπής που την μετατρέπει σε κατευθυνόμενο όπλο ακριβείας. 

Σύμφωνα με προηγούμενη δήλωση του Γάλλου υπουργού άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνύ, το Παρίσι χρησιμοποίησε δικούς του πόρους για να τροποποιήσει την εν λόγω βόμβα έτσι ώστε να γίνει συμβατή με τα σοβιετικής προέλευσης αεροσκάφη MiG-29 και Su-27 που βρίσκονται σήμερα στο οπλοστάσιο της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας.

Ποια Είναι η Βόμβα AASM;

Αναλυτικότερα, το Armement Air-Sol Modulaire (κυρίως γνωστό ως AASM ή HAMMER) είναι ένα γαλλικό έξυπνο standoff όπλο αέρος-εδάφους παντός καιρού που αναπτύχθηκε από την γαλλική εταιρεία Safran Electronics & Defense. Το πυρομαχικό χρησιμοποιείται τόσο για αποστολές εγγύς αεροπορικής υποστήριξης όσο και για βαθιά πλήγματα στην εχθρική επικράτεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα standoff όπλα είναι πύραυλοι ή βόμβες που μπορούν να εκτοξευθούν από απόσταση αρκετά μεγάλη, ώστε η πλατφόρμα που τα εκτοξεύει (π.χ. ένα αεροσκάφος με το πλήρωμά του) να μην βρίσκεται στο βεληνεκές πυρών του εχθρικού στόχου. 

Σύμφωνα με δημόσια διαθέσιμα δεδομένα, η έκδοση AASM των 250 κιλών της βόμβας επιδεικνύει επιχειρησιακό βεληνεκές μεγαλύτερο το 70 χιλιομέτρων, ωστόσο αυτό το νούμερο ίσως έχει αλλάξει δεδομένου πως το όπλο τροποποιήθηκε για να μπορεί να εκτοξεύετε από τα σοβιετικά αεροσκάφη του Κιέβου.

AASM (HAMMER)
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Γαλλική ομάδα μάχης θα ξεκινήσει αποστολή στην Μεσόγειο Θάλασσα-Η Γαλλία προετοιμάζεται για ναυτικό πόλεμο εναντίον Ρωσίας-Τουρκίας;

Ο ρυθμός ανάπτυξης του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και η αδυναμία των Ρώσων στην Μαύρη Θάλασσα ( λόγω ουκρανικών...