γαλλικό τάνκερ ανεφοδιάζει τουρκικά F-16 για πρώτη φορά
Κόσμος

Πρώτη φορά στα χρονικά! Γαλλικό τάνκερ ανεφοδίασε τουρκικά F-16 πάνω από τη Ρουμανία (Βίντεο)

Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 ανεφοδιάστηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία εναέρια από ένα γαλλικό αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέρος μία Μεγαλύτερης Νατοϊκής Αποστολής

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με νέες αναφορές, για πρώτη φορά στην ιστορία ένα γαλλικό ιπτάμενο τάνκερ (όπως αποκαλούν κάποιοι τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού) ανεφοδίασε τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς τύπου F-16 εν πτήσει πάνω από ρουμάνικο έδαφος.

Ο γνωστός λογαριασμός Clash Report στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, παρείχε και βίντεο από τον εν λόγω ανεφοδιασμό των τουρκικών μαχητικών. Ο λογαριασμός εξήγησε πως η διαδικασία έγινε ως μέρος της αποστολής Enhanced Air Policing του ΝΑΤΟ, δηλαδή Αποστολή Ενισχυμένης Εναέριας Περιπολίας. 

Το γαλλικό τάνκερ ανεφοδίασε τα τουρκικά F-16 πάνω από την επικράτεια της Ρουμανίας. Συγκεκριμένα, επρόκειτο για ένα αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων τύπου A-330 MRTT Phenix της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας που εκτός από τον ρόλο εναέριου ανεφοδιαστικού μέσου αναλαμβάνει και καθήκοντα μεταγωγικού αεροσκάφους.

Ενισχυμένη Εναέρια Περιπολία

Η Ενισχυμένη Εναέρια Περιπολία, στα αγγλικά Enhanced Air Policing, αποτελεί ένα από τα μέτρα ασφαλείας που αποφάσισε να εφαρμόσει η δυτική στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ το 2014 μετά την ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας που οδήγησε στην προσάρτηση της κριμαϊκής χερσονήσου στην Ρωσική Ομοσπονδία.

Στόχος της Ενισχυμένης Εναέριας Περιπολίας είναι να προβάλει η Δύση στους εχθρούς της το υψηλό επίπεδο συνεργασίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των στρατών-μελών της, όπως και την ισχύ της, ειδικά στο ανατολικό μέτωπο της Ευρώπης. 

Ειδικά μετά την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022 οι εναέριες περιπολίες του ΝΑΤΟ πάνω από χώρες της ανατολικής Ευρώπης και ειδικά την Ρουμανία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Έτσι δεν πρέπει να μας φαίνεται περίεργο που για πρώτη φορά γαλλικό αεροσκάφος ανεφοδιασμού παρείχε καύσιμα σε τουρκικά μαχητικά, μιας και η συχνότητα των νατοϊκών εναέριων αποστολών αργά ή γρήγορα θα οδηγούσε σε ένα τέτοιο σενάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να τονίσουμε επίσης πως η Ενισχυμένη Εναέρια Περιπολία του ΝΑΤΟ από το 2014 και μετά επικεντρώνεται σε δύο διαφορετικές περιοχές της Ευρώπης: την περιοχή της Βαλτικής με στόχο να προστατευθούν τα βαλτικά κράτη και την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, με επίκεντρο την Ρουμανία και την Βουλγαρία. Όπως είναι λογικό χώρες όπως η Γαλλία, η Ελλάδα και η Τουρκία στέλνουν τα αεροσκάφη τους στην δεύτερη περιοχή, δηλαδή στην περιοχή των Βαλκανίων και όχι της Βαλτικής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος 0

Αγωνία για τον Ιρανό πρόεδρο: Βρέθηκε το ελικόπτερο μεταδίδει η τηλεόραση του Ιράν - Όλη η χώρα προσεύχεται - "Είναι νεκρός" λέει το Ισραήλ (Βίντεο)

Συνεχίζονται οι έρευνες στη δύσβατη περιοχή υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες για τον εντοπισμό των επιβατών - Τα σενάρια...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί υποχώρησαν από την Παρασκοβίικα-Σαράντα Tu-95MS ετοιμάζουν κτύπημα τύπου “ Κόβεντρυ” στο ουκρανικό μέτωπο; (Βίντεο)

Ρωσικά κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν ότι “μέσα σε 24 ώρες οι Ουκρανοί έχασαν περισσότερους από 1.700 στρατιώτες σε όλο το...