Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Αποκάλυψη βόμβα-Δορυφορικές εικόνες δείχνουν κατασκευή χώρου φιλοξενίας 100.000 προσφύγων στο Σινά από την Αίγυπτο-Το Ισραηλινό σχέδιο σε ανάπτυξη

Την ώρα που ο Ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για μαζική εισβολή και διεξαγωγή στερατιωτικών επιχειρήσεων στη Ράφα, είδηση βόμβα αναφορικά με  μυστηριώδες έργο που εκτελείται στη χερσόνησο  του Σινά προκαλεί φόβους μεταξύ των Παλαιστινίων για τυχόν μελλοντική μετεγκατάστασή τους εκεί.

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν κατασκευή χώρου φιλοξενίας 100.000 προσφύγων στο Σινά από την Αίγυπτο

Δορυφορικές εικόνες που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή επιβεβαιώνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή ενός μεγάλου περιβλήματος ασφαλείας στη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου δίπλα στη Γάζα, προκαλώντας υποψίες ότι η Αίγυπτος ετοιμάζεται να δεχθεί μια εισροή Παλαιστινίων προσφύγων από τη Λωρίδα της Γάζας.

 Τα παραπάνω επισημαίνει Διεθνές ΜΜΕ, αναφέροντας :

"Οι εικόνες, που δημοσιεύθηκαν από το Associated Press και τους New York Times, προσδίδουν αξιοπιστία σε μια έκθεση αυτή την εβδομάδα από το "Ίδρυμα του Σινά" για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία ανέφερε τοπικούς εργολάβους ότι είχαν προσληφθεί για να χτίσουν μια μεγάλη, κλειστή περιοχή  περιβαλλόμενη από τοίχους 7 μέτρων .

Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν μια μεγάλη έκταση βαθμονομημένης γης και κατασκευή σε κάτι που φαίνεται να είναι ένας ψηλός τοίχος από σκυρόδεμα. Οι αναφορές για το μέγεθος του σχεδιαζόμενου περιβόλου κυμαίνονται από 5 τετραγωνικά χιλιόμετρα (3,11 τετραγωνικά μίλια) έως 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα (12,4 τετραγωνικά μίλια).

Ένας εργολάβος και ένας μηχανικός, που μίλησαν και παρείχαν φωτογραφίες του έργου στους New York Times, είπαν ότι είχαν ξεκινήσει τις εργασίες στις 5 Φεβρουαρίου και ξεκίνησαν να χτίζουν τον τοίχο πριν από δύο ημέρες.

Το Sinai Foundation, μια ανεξάρτητη μη κυβερνητική οργάνωση που παρακολουθεί και τεκμηριώνει τις συνθήκες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χερσόνησο του Σινά, ανέφερε στην έκθεσή του τη Δευτέρα ότι το έργο ανέλαβαν τοπικές εταιρείες και ανατέθηκε σε υπεργολαβία από την κατασκευαστική εταιρεία Sons of Sinai που ανήκει στον επιχειρηματία Ibrahim Al-Arajani.

Ανέφερε ότι το έργο «προορίζεται να δημιουργήσει μια κλειστή και απομονωμένη περιοχή υψηλής ασφάλειας κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, ως προετοιμασία για την υποδοχή των Παλαιστινίων προσφύγων σε περίπτωση  μαζικής εξόδου».

Το ίδρυμα επικαλέστηκε τον Muhannad Sabry, ερευνητή για τις υποθέσεις και την ασφάλεια του Σινά στην Αίγυπτο, ο οποίος είπε ότι το έργο παρέχει «σοβαρές ενδείξεις ότι η Αίγυπτος μπορεί να προετοιμάζεται να αποδεχθεί και να επιτρέψει τη μετακίνηση του πληθυσμού της Γάζας στο Σινά, σε συντονισμό με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το AP είπε ότι οι δορυφορικές εικόνες, που τραβήχτηκαν την Πέμπτη από τη Maxar Technologies, δείχνουν γερανούς, φορτηγά και κάτι που φαίνεται να είναι προκατασκευασμένα τσιμεντένια εμπόδια να τοποθετούνται κατά μήκος ενός δρόμου περίπου 3,5 χιλιόμετρα (2,2 μίλια) δυτικά των συνόρων με τη Γάζα.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλέστηκε ένα ρεπορτάζ της Wall Street Journal που ανέφερε ανώνυμους Αιγύπτιους αξιωματούχους που περιγράφουν «ένα τειχισμένο περίβολο 8 τετραγωνικών μιλίων (13 τετραγωνικών χιλιομέτρων)» που κατασκευάζεται στην περιοχή που θα μπορούσε να φιλοξενήσει πάνω από 100.000 άτομα.

Η Αιγυπτιακή Κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει δημοσίως τις αναφορές

Το AP είπε ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν απάντησε στα αιτήματά του για σχολιασμό την Παρασκευή και δεν υπήρξε δημόσια αναγνώριση του έργου από την κυβέρνηση.

Το Κάιρο έχει επιμείνει από την αρχή της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ότι δεν θα επιτρέψει στους Παλαιστίνιους πολίτες που απειλούνται από τον πόλεμο να αναζητήσουν καταφύγιο στην Αίγυπτο, επικαλούμενος ανησυχίες για την ασφάλεια. Η περιοχή έχει δει αρκετές απαγωγές και τρομοκρατικά επεισόδια τα τελευταία χρόνια.

Οι αναλυτές υποψιάζονται επίσης ότι η Αίγυπτος υποκινείται από φόβους ότι εάν επιτρεπόταν στους Παλαιστίνιους να περάσουν τα σύνορα, το Ισραήλ δεν θα τους άφηνε να επιστρέψουν στη Γάζα μόλις τελειώσει ο πόλεμος.

Τα σχέδια του Ισραήλ

Τέτοιοι φόβοι δεν είναι αβάσιμοι. Το Ινστιτούτο Misgav του Ισραήλ για την Εθνική Ασφάλεια και τη Σιωνιστική Στρατηγική εξέδωσε έγγραφο στις αρχές του πολέμου λέγοντας ότι η σύγκρουση παρουσίαζε μια «μοναδική και σπάνια ευκαιρία εκκένωσης ολόκληρης της Λωρίδας της Γάζας».

Σκληρά στελέχη της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου έχουν επίσης εγείρει αυτή την πιθανότητα, σύμφωνα με το AP, αν και ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant επικαλέστηκε το πρακτορείο την Παρασκευή ότι η κυβέρνησή του δεν έχει τέτοιο σχέδιο.

«Το κράτος του Ισραήλ δεν έχει καμία πρόθεση να εκκενώσει Παλαιστίνιους αμάχους στην Αίγυπτο», είπε ο Gallant στους δημοσιογράφους. «Σεβόμαστε και εκτιμούμε την ειρηνευτική συμφωνία μας με την Αίγυπτο, η οποία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της σταθερότητας στην περιοχή καθώς και σημαντικό εταίρο».

Ωστόσο, αυξάνεται η ανησυχία για τη μοίρα εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων που έχουν ωθηθεί από τον πόλεμο σε μια μικρή περιοχή στην πλευρά της Γάζας της πύλης Ράφα στην Αίγυπτο. Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει ότι οι επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Ράφα ενδέχεται να ξεκινήσουν σύντομα.

Ακόμα κι αν το Ισραήλ δεν προσπαθήσει να εξαναγκάσει τους Παλαιστίνιους στην Αίγυπτο, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει για την πιθανότητα όχλος να εισβάλει στη συνοριακή διάβαση για να γλιτώσει από τις μάχες, οι οποίες ξεκίνησαν με μια θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

«Αναμφίβολα ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι ανησυχεί ότι το Ισραήλ θα βομβαρδίσει το τείχος στη Ράφα, προκαλώντας μια πλημμύρα πεινασμένων και τρομοκρατημένων Παλαιστινίων να σαρώσει στην Αίγυπτο», δήλωσε ο Τζόσουα Λάντις, επικεφαλής του Κέντρου Μελετών Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα

Οι φόβοι των Παλαιστινίων ότι θα σπρωχτούν στην έρημο του Σινά δημοσιεύτηκαν στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter, την Πέμπτη από τον δημοσιογράφο Bisan Owda με έδρα τη Γάζα.

«Θα πεθάνουμε στην έρημο από την πείνα. Αν μας εκτοπίσουν στα βόρεια της Αιγύπτου στην έρημο του Σινά, απλώς θα πεθάνουμε. », είπε .

Επιβεβαίωση  Πενταποστάγματος

Τα παραπάνω επαληθεύουν το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ που σε άρθρο του στις 22/10/2023  με τίτλο, "Στα σκαριά σχέδιο του Ισραήλ για εκτοπισμό Παλαιστινίων από τη Γάζα στην έρημο Νεγκέβ- Γιατί στοχεύει εδαφική διάσπαση σε τρεις τομείς", ανέφερε:

"Στόχος του Ισραήλ είναι να διασπάσει-διαχωρίσει εδαφικά τους Παλαιστίνιους σε τρείς περιοχές από τις δύο που ζούσαν μέχρι τώρα,  Γάζα και Δυτική Όχθη, στέλνοντας μέρος τους στην έρημο Νεγκέβ, με αποτέλεσμα το Παλαιστινιακό κράτος όταν δημιουργηθεί να ελέγχεται εύκολα από το Τελ Αβίβ.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα σε περίπτωση μελλοντικά δημιουργίας Παλαιστινιακού κράτους, την μη  εννιαία εδαφική συνέχειά του, αλλά την διαίρεσή του σε τρείς (3) εδαφικούς θύλακες, με αποτέλεσμα την ευχερή αντιμετώπιση -έλεγχό του.

Για να γίνουμε ακόμη περισσότερο σαφείς, ο χάρτης Ισραήλ-Παλαιστινίων θα μοιάζει πολύ με αυτόν του Αζερμπαϊτζάν με την Αρμενία , με διαφορετικούς εδαφικούς θύλακες των κρατών που δεν συνορεύουν μεταξύ τους."

Οψόμεθα

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ