Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Οι Ουκρανοί κατέστρεψαν το 20% του "ανίκητου" Ρωσικού στόλου της Μαύρης θάλασσας-Περίκλειστη θαλάσσια παγίδα ο Εύξεινος πόντος

Μια από τις πιο απροσδόκητες εξελίξεις της εισβολής πλήρους κλίμακας ήταν το πόσα μεγάλα, ακριβά ρωσικά πλοία καταστράφηκαν από την Ουκρανία, μια χώρα που ουσιαστικά δεν έχει ναυτικό.

Οι Ουκρανοί κατέστρεψαν το 1/5 του Ρωσικού στόλου της Μαύρης θάλασσας

Η Ουκρανία έχει ήδη καταστρέψει το 20% του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, αναφέρει η Bild.

Την άνοιξη του 2022, η Ρωσία είχε περισσότερα από 70 πλοία και η προπαγάνδα της τα αποκαλούσε «αήττητα».

Έκτοτε, συνολικά 13 πλοία έχουν καταστραφεί στην ανοιχτή θάλασσα και στις αποβάθρες, καθώς και το αρχηγείο του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη.

Στις 26 Δεκεμβρίου, η Ουκρανία σημείωσε τον τελευταίο θανάσιμο πλήγμα της στο Ρωσικό αποβατικό σκάφος Novocherkassk.

Εκτός από την αξιοποίηση του σοβιετικού οπλοστασίου τους, οι αμυνόμενοι  Ουκρανοί χρησιμοποίησαν εγχώρια αναπτυγμένουhttps://www.youtube.com/watch?v=UjhowvbGQa4ς αντιπλοϊκούς πυραύλους κρουζ Neptune και υπερσύγχρονα ναυτικά drones (USV), καθώς και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που προμήθευαν οι σύμμαχοι.

Οι μετακινήσεις των Ρωσικών πλοίων ανατολικότερα των Ουκρανικών ακτών και η επίδρασή τους  στον πόλεμο

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν το ρωσικό ναυτικό να ενισχύσει  την άμυνα των πλοίων του, μετακινώντας τα παράλληλα πιο μακριά από τις Ουκρανικές ακτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό επέτρεψε στο Κίεβο να συνεχίσει να εξάγει τα γεωργικά του προϊόντα ακόμη και μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία. Οι ειδικοί χαρακτήρισαν αυτό ένα από τα κύρια επιτεύγματα των επιθέσεων της Ουκρανίας στο ρωσικό ναυτικό.

Στην πραγματικότητα, "οι θαλάσσιες εξαγωγές γεωργικών και βιομηχανικών αγαθών της Ουκρανίας έχουν ήδη επιστρέψει στα προπολεμικά τους επίπεδα, δήλωσε στην Kyiv Independent ο Volodymyr Zablotskyi, εμπειρογνώμονας ναυτιλίας στο think-tank Defense Express", αναφέρει Ουκρανικό ΜΜΕ, επισημαίνοντας:

Αυτό είναι μεγάλη υπόθεση, δεδομένου ότι τα λιμάνια της χώρας στην Αζοφική Θάλασσα κατέχονται από τη Ρωσία, ενώ λειτουργούν μόνο εκείνα στην περιφέρεια της Οδησσού και στον ποταμό Δούναβη.

Ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας είχε τρεις κύριες αποστολές κατά τη διάρκεια της εισβολής πλήρους κλίμακας.

Αυτές ήταν η εκτέλεση αμφίβιων επιθέσεων, ο αποκλεισμός του εμπορίου και η πραγματοποίηση επίθεσεων στην Ουκρανία με πυραύλους.

Τώρα, μπορεί να εκπληρώσει μόνο την τρίτη αποστολή, και ακόμη και αυτό έχει γίνει πιο δύσκολο, σύμφωνα με τον Ντμίτρι Γκόρενμπουργκ, ανώτερο ερευνητή στο Κέντρο Ναυτικών Αναλύσεων (CNA) που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Από τη στιγμή που η Ρωσία μετέφερε τα πολεμικά της πλοία πιο ανατολικά, η αεράμυνα της Ουκρανίας έχει πλέον περισσότερο χώρο για να αναχαιτίσει θαλάσσιους πυραύλους που στοχεύουν τις πόλεις και τις υποδομές της, είπε στην Kyiv Independent.

Με τα πλήγματα που επέφερε η Ουκρανία στο Ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας, απέδειξε ότι δεν είναι τόσο ανίκητος όσο προσπάθησε να ισχυριστεί η Μόσχα, αποθαρρύνοντας τον εχθρό και εκθέτοντας την αδυναμία του.

Τα σημαντικότερα Ρωσικά πλοία που καταστράφηκαν από τους Ουκρανούς

Ακολουθεί μια χρονολογική λίστα με τα πιο σημαντικά πλοία που έχουν αποσυρθεί μέχρι στιγμής.

Το αποβατικό σκάφος Saratov ήταν ένα από τα πρώτα πραγματικά μεγάλα σκάφη που έχασε η Ρωσία κατά τη διάρκεια της εισβολής. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ουκρανικές δυνάμεις το βύθισαν με σοβιετικό βαλλιστικό πύραυλο Tochka-U στις 24 Μαρτίου 2022, ενώ το πλοίο ήταν ελλιμενισμένο στο κατεχόμενο Berdiansk στην περιφέρεια Zaporizhzhia. Η Ρωσία χρησιμοποιούσε το λιμάνι για να τροφοδοτήσει τα στρατεύματά της στη Μαριούπολη.

Το πυραυλικό καταδρομικό Moskva ήταν η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας και περήφανο σύμβολο της ναυτικής ισχύος της Ρωσίας στην περιοχή, έως ότου βυθίστηκε στις 14 Απριλίου 2022.

Με μήκος 113 μέτρα και εκτόπισμα 3.600 τόνων, το αποβατικό σκάφος κλάσης Ropucha Olenegorskiy Gornyak έγινε το δεύτερο μεγαλύτερο ρωσικό πλοίο που ακρωτηριάστηκε ή καταστράφηκε μετά το Moskva.

Η επίθεση της 13ης Σεπτεμβρίου που απενεργοποίησε το αποβατικό σκάφος κλάσης Ropucha, ήταν επίσης η πρώτη επιτυχημένη πυραυλική επίθεση της Ουκρανίας στη Σεβαστούπολη στην κατεχόμενη Κριμαία.

Το Askold, μια κορβέτα κατασκευασμένη με προηγμένη τεχνολογία stealth, καταστράφηκε πριν καν τεθεί σε λειτουργία. Μια ουκρανική επίθεση σε ναυπηγείο του Κερτς πιθανότατα κατέστησε το σκάφος εκτός επισκευής.

Το Novocherkassk ,σοβιετικής εποχής σχεδιασμένο για αποβατικές επιχειρήσεις καταστράφηκε από τους Ουκρανούς ενώ ήταν ελλιμενισμένο στη Feodosia στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία στις 26 Δεκεμβρίου.

Περίκλειστη θαλάσσια παγίδα για τον Ρωσικό στόλο η Μαύρη θάλασσα

Πλέον των παραπάνω, η γεωγραφία από μόνη της είναι εκείνη η οποία δίνει την υπεροχή των δυνάμεων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ουκρανίας έναντι του ρωσικού στόλου στη Μαύρη θάλασσα, οι οποία είναι "κλειστή" θάλασσα, με τα Ρωσικά πλοία να είναι ουσιαστικά παγιδευμένα με έχοντας  διέξοδο στην ανοικτή θάλασσα.

Η συστηματική καταστροφή Ρωσικών πλοίων από τους Ουκρανούς εξυπηρετεί τα μεταπολεμικά  σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ αλλά και της Τουρκίας στη Μαύρη θάλασσα, αφού ο Ρωσικός στόλος  θα είναι αδύναμος και αποδεκατισμένος.

Παράλληλα τα καταστροφικά πλήγματα των Ουκρανών κατά Ρωσικών πλοίων έχουν ευεργετική επίδραση στο ηθικό του Ουκρανικού στρατού, ο οποίος γνωρίζει ολοένα και περισσότερες  ήττες σε τακτικό επίπεδο. 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ