μαύρο Shahed-136 και αντιαεροπορικό πυροβόλο
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Έτσι ισοπέδωσαν το Κίεβο-Οι Ρώσοι έβαψαν μαύρα τα drones καμικάζι Shahed που σφυροκόπησαν την ουκρανική πρωτεύουσα εχθές

Οι Ρώσοι έβαψαν τα drones καμικάζι Shahed-136 σε χρώμα μαύρο, έτσι ώστε να κάνουν ακόμη αποδοτικότερη την μαζική επίθεση στο Κίεβο εχθές τα χαράματα. Εκτός από το χρώμα τι άλλο άλλαξαν στα drones;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Shahed-136: Νυχτερινοί Δολοφόνοι

Κατά την διάρκεια της μεγαλύτερης ρωσικής επίθεσης με drone στην Ουκρανία από την αρχή του πολέμου, δηλαδή την επίθεση που έλαβε χώρα κατά του Κιέβου τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 25 Νοεμβρίου, κάποια ρωσικά drones καμικάζι τύπου Shahed-136 ήταν βαμμένα σε χρώμα μαύρο.

Σύμφωνα με την ουκρανική αμυντική σελίδα Defence News δεν είναι γνωστό πόσα από τα συνολικά 75 μη επανδρωμένα αεροχήματα ήταν βαμμένα μαύρα, ωστόσο εικόνες καταδεικνύουν πως τουλάχιστον κάποια από αυτά καμουφλαρίστηκαν από τους Ρώσους.

Τα διαθέσιμα δεδομένα προτείνουν πως δεν πρόκειται για κάποιου είδους νέα τροποποίηση, αλλά ούτε και για το διαφορετικό μοντέλο Shahed-238 που παράγεται σε χρώμα μαύρο από το εργοστάσιο.

Πιο συγκεκριμένα, τα μαύρα drones που έπληξαν την ουκρανική πρωτεύουσα το Σάββατο ήταν κανονικά Shahed-136, απλά με διαφορετική άτρακτο. Η νέα άτρακτος είναι κατασκευασμένη από ένα νέο άγνωστο μέχρι στιγμής υλικό, με το οποίο οι Ρώσοι μηχανικοί φαίνεται να πειραματίζονται για να δούνε την απόδοσή του στο πεδίο της μάχης.

μαύρα Shahed-136

Δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που βλέπουμε έναν τέτοιο πειραματισμό σε ρωσικά drones στην Ουκρανία. Η ρωσική αμυντική βιομηχανία συνεχώς δοκιμάζει νέες προσθήκες, αλλαγές και βελτιώσεις στα UAV και στον στρατιωτικό της εξοπλισμό στην Ουκρανία έτσι ώστε να αναβαθμίζει τα συστήματά της.

Όσον αφορά τον μαύρο χρωματισμό, η ιδέα είναι απλή και εστιάζει στο γεγονός πως το χρώμα αυτό είναι ιδανικό για επιθέσεις την νύχτα, αφού καθιστά το αερόχημα λιγότερο ορατό με φόντο τον σκοτεινό ουρανό. Ο ουκρανικός στρατός παραδέχθηκε δημόσια πως αυτό το νέο καμουφλάζ έκανε πράγματι τα ρωσικά drones λιγότερο ορατά, δημιουργώντας πρόβλημα στην ανίχνευση και αναχαίτισή τους πάνω από το Κίεβο εχθές. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναλυτικότερα, ο εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας Γιούρι Ιγκνάτ είπε σε τηλεοπτικές δηλώσεις του πως η αλλαγή αυτή στο χρώμα των Shahed-136 «κάνει την δουλειά [αναχαίτισής τους] δυσκολότερη για την αεράμυνα, αφού περιπλέκει συγκεκριμένα τον οπτικό εντοπισμό του στόχου από τις κινητές μονάδες πυρός».

Ο Ιγκνάτ αναφέρονταν φυσικά στα αντιαεροπορικά πυροβόλα του ουκρανικού στρατού και όχι στα συστήματα αεράμυνας της χώρας, μιας και τα συστήματα αεράμυνας κλειδώνουν αυτόματα τον εισερχόμενο στόχο. Αντίθετα, τα αντιαεροπορικά πυροβόλα εξαρτώνται από την οπτική στόχευση του χειριστή τους.

αντιαεροπορικό πυροβόλο
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές