Ένοπλες Συρράξεις

Η κρυφή επιρροή της Κίνας στον πόλεμο στην Ουκρανία- Τα εμπόδια του Πεκίνου προς το Κίεβο για προμήθεια drones

Είναι γεγονός ότι όπως  σε κάθε στρατιωτική σύγκρουση στο διάβα της ιστορίας κάνει την εμφάνισή του ένα νέο οπλικό σύστημα, το οποίο με κατάλληλη χρήση του θα οδηγήσει στη νίκη αυτόν που το κατέχει, έτσι και στον πόλεμο στην Ουκρανία έχουμε την εκτεταμένη χρήση drones στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που γίνεται  και από τους δύο αντιμαχόμενους ωστόσο.

Παράλληλα η Κίνα είναι εκείνη που αν και φανερά δεν φαίνεται να στηρίζει στρατιωτικά  τη Ρωσία, εντούτοις παρασκηνιακά το κάνει.

Η κρυφή επιρροή της Κίνας στον πόλεμο στην Ουκρανία

Σε σχετικό άρθρο του  Διεθνές ΜΜΕ με τίτλο, "Η Κίνα δημιουργεί εμπόδια για την Ουκρανία στον Πόλεμο των drones", επισημαίνει:

"Η Κίνα επηρεάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία με τον περιορισμό της προμήθειας ηλεκτρονικών.

Σύμφωνα με τους New York Times, περισσότερο από οποιαδήποτε σύγκρουση στην ανθρώπινη ιστορία, οι μάχες στην Ουκρανία είναι ένας πόλεμος drones. Αυτό σημαίνει αυξανόμενη εξάρτηση από τους προμηθευτές των ιπτάμενων οχημάτων,συγκεκριμένα την Κίνα.

Ενώ το Ιράν και η Τουρκία παράγουν μεγάλα, στρατιωτικής ποιότητας drones που χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία και την Ουκρανία, τα φθηνά αναλώσιμα drones των DJI, EHang και Autel έχουν γίνει πανταχού παρόντα στην πρώτη γραμμή προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή αυτών των συσκευών στον κόσμο.

Αυτό έχει δώσει στην Κίνα μια κρυφή επιρροή σε έναν πόλεμο που διεξάγεται εν μέρει με ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης. Καθώς οι Ουκρανοί εξέτασαν όλες τις ποικιλίες drones και τα ανασύστησαν ώστε να γίνουν όπλα, έπρεπε να βρουν νέους τρόπους για να διατηρήσουν τις προμήθειες τους και να συνεχίσουν να καινοτομούν στις συσκευές.

Τα εμπόδια του Πεκίνου προς τους Ουκρανούς

Ωστόσο, αυτές οι προσπάθειες αντιμετώπισαν περισσότερα εμπόδια καθώς οι Κινέζοι προμηθευτές απέσυραν τις πωλήσεις τους, καθώς οι νέοι κινεζικοί κανόνες για τον περιορισμό της εξαγωγής εξαρτημάτων drone τέθηκαν σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου.

Οι εταιρείες DJI, EHang και Autel έχουν δημιουργήσει drones σε ολοένα αυξανόμενη κλίμακα. Τώρα παράγουν εκατομμύρια εναέριες συσκευές ετησίως για ερασιτέχνες φωτογράφους, λάτρεις του εξωτερικού χώρου και επαγγελματίες βιντεογράφους, ξεπερνώντας κατά πολύ άλλες χώρες.

Η DJI, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής drone της Κίνας, έχει μερίδιο άνω του 90% στην παγκόσμια αγορά καταναλωτικών drone, σύμφωνα με την DroneAnalyst, μια ερευνητική ομάδα.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, κινεζικές εταιρείες μείωσαν τις πωλήσεις drones και εξαρτημάτων σε Ουκρανούς, σύμφωνα με ανάλυση των εμπορικών δεδομένων των New York Times και συνεντεύξεις με περισσότερους από δώδεκα Ουκρανούς κατασκευαστές, πιλότους και εκπαιδευτές.

Οι κινεζικές εταιρείες που εξακολουθούν να είναι πρόθυμες να πουλήσουν απαιτούν συχνά από τους αγοραστές να χρησιμοποιούν πολύπλοκα δίκτυα μεσαζόντων, παρόμοια με αυτά που χρησιμοποίησε η Ρωσία για να παρακάμψει τους αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς ελέγχους εξαγωγών.

Μερικοί Ουκρανοί αναγκάστηκαν να ζητιανεύουν, να δανείζονται και να μεταφέρουν λαθραία ότι χρειάζεται για να αναπληρώσουν τα gadget που εκτινάχθηκαν στον ουρανό.

Η Κινεζική ανισορροπία σε Ουκρανία και Ρωσία στα drones

Η Ουκρανία χάνει περίπου 10.000 drones το μήνα, σύμφωνα με το Royal United Services Institute, μια βρετανική δεξαμενή σκέψης ασφαλείας. Πολλοί φοβούνται ότι οι νέοι κανόνες της Κίνας που περιορίζουν την πώληση εξαρτημάτων drone θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τα δεινά της ουκρανικής αλυσίδας εφοδιασμού προς το χειμώνα.

Αυτά τα εμπόδια διευρύνουν ένα πλεονέκτημα για τη Ρωσία. Οι άμεσες αποστολές με drone από κινεζικές εταιρείες στην Ουκρανία ανήλθαν συνολικά σε κάτι περισσότερο από 200.000 δολάρια φέτος έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με εμπορικά στοιχεία.

Την ίδια περίοδο, η Ρωσία έλαβε τουλάχιστον 14,5 εκατομμύρια δολάρια σε απευθείας αποστολές drone από κινεζικές εμπορικές εταιρείες.

Η Ουκρανία εξακολουθούσε να λαμβάνει εκατομμύρια σε drones και εξαρτήματα κινεζικής κατασκευής, αλλά τα περισσότερα προέρχονταν από ευρωπαίους μεσάζοντες, σύμφωνα με επίσημα ρωσικά και ουκρανικά τελωνειακά στοιχεία από τρίτο πάροχο.

Οι Ουκρανοί εργάζονται υπερωρίες για να κατασκευάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα drones για αναγνώριση, να ρίξουν βόμβες και να χρησιμοποιηθούν ως κατευθυνόμενοι πύραυλοι. Η χώρα έχει επίσης διαθέσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για ένα πρόγραμμα που υποστηρίζει τις εκκινήσεις drones και άλλες προσπάθειες απόκτησης drone"

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε την τεράστια ανισορροπία προμήθειας Κινεζικών drones μεταξύ της  Ρωσίας,που έλαβε  σε απευθείας αποστολές από κινεζικές εμπορικές εταιρείες drones αξίας τουλάχιστον 14,5 εκατομμύρια δολάρια, έναντι μόλις 200.000 δολαρίων της Ουκρανίας, η οποία αναμένεται  ωστόσο να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο υπέρ της Μόσχας.

Αναμένεται δύσκολος χειμώνας για το Κίεβο. 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...