Ένοπλες Συρράξεις

Η συστηματική καταστροφή S-400 από τους Ουκρανούς έχει υπονομεύσει σημαντικά τις εξαγωγές τους -Η νέα επιχειρησιακή σχεδίαση του ΝΑΤΟ στην νότια Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα με τις δυνάμεις του  Ζελένσκι αλλά και του ΝΑΤΟ να εστιάζουν την δράση τους  στο νότιο τομέα του μετώπου, πρωτίστως σε Κριμαία και Μαύρη θάλασσα, με τις πρώτες να επιχειρούν καταστολή της Ρωσικής αεράμυνας  καταστρέφοντας συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 στην  ομώνυμη χερσόνησο, σε μια προσπάθεια διευκόλυνσης της δράσης των μαχητικών F-16,  που θα της δοθούν στο άμεσο μέλλον από χώρες του ΝΑΤΟ, με σημαντικές αεροπορικές δυνάμεις του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, να επιτηρούν τον Ουκρανικό νότιο  εναέριο χώρο, προειδεάζοντας για επικείμενες Ρωσικές επιθεσεις και συμβάλλοντας αποφασιστικά στην καταστροφή Ρωσικών drones kamikaze.

Συναφές με τα παραπάνω είναι άρθρο Ρωσικού ΜΜΕ, το οποίο επισημαίνει ότι "η αεροπορική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ έχει αυξηθεί στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας", αναφέροντας:

"Σύμφωνα με τα στοιχεία που ελήφθησαν, στρατιωτικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ πετούν στον Εθνικό  εναέριο χώρο της Ρουμανίας πριν από λίγες ώρες. Αυτό συνέβη στο πλαίσιο των αναφορών για επίθεση με πυραύλους στη Σεβαστούπολη από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και με φόντο τις πληροφορίες ότι drones καμικάζι «Geranium» πέταξαν προς την Ουκρανία.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχουν  πληροφορίες  ότι ένα αμερικανικό ελικόπτερο Apache εντοπίστηκε στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Νωρίτερα, κατά τον προηγούμενο βομβαρδισμό της Σεβαστούπολης, στην περιοχή δραστηριοποιήθηκε και αμερικανικό αεροσκάφος αναγνώρισης.

Μια τέτοια δραστηριότητα του ΝΑΤΟ εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον πιθανό συντονισμό ή την επιτήρηση των ουκρανικών επιθέσεων ή τον συντονισμό των ουκρανικών συστημάτων αεράμυνας για την καταπολέμηση των drones καμικάζι.

Νωρίτερα, η Ρουμανία ανακοίνωσε ότι διατηρεί το δικαίωμα να επιτεθεί σε εναέριους στόχους, ακόμη και σε περίπτωση πιθανής απειλής."

Η συστηματική καταστροφή S-400 από τις Ουκρανικές δυνάμεις έχει υπονομεύσει σημαντικά τις εξαγωγές τους 

 Έτερο Διεθνές ΜΜΕ σε άρθρο του αποκαλύπτει "Πώς η Ουκρανία κατέστρεψε το «Bestseller» S-400 Triumf της Ρωσίας με περισσότερους από έναν τρόπους", αναφέροντας:

Ανεξάρτητα από το πόσο οι Ρώσοι επαινούν το σύστημα αεράμυνας S-400 ως «αστέρι των διεθνών πωλήσεων», η πραγματικότητα είναι διαφορετική και η Ουκρανία απλώς συνεχίζει να εμποδίζει  τις ρωσικές προσπάθειες να το πουλήσει σε ξένους πελάτες.

Το S-400 Triumf χαιρετίζεται στη Ρωσία ως ένα από τα λαμπρότερα αστέρια των αμυντικών εξαγωγών, καθώς όχι μόνο καταφέρνει να ανταγωνιστεί αλλά υπερισχύει όλων των δυτικών συστημάτων που διατίθενται στην αγορά.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της Αμυντικής Πληροφορίας της Ουκρανίας Kyrylo Budanov πιστεύει ότι η επαναλαμβανόμενη και, κυρίως, η συστηματική καταστροφή των S-400 από τις Ουκρανικές δυνάμεις έχει υπονομεύσει σημαντικά τις εξαγωγικές τους δυνατότητες.

Πράγματι, η Ρωσία δημιούργησε έναν  μύθο σχετικά με τη δημοτικότητα των S-400 στο εξωτερικό, αλλά στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν τόσες πολλές χώρες που να τους έχουν αποκτήσει. 

Εκτός από την ίδια τη Ρωσική Ομοσπονδία, μόνο η Λευκορωσία, η Κίνα, η Τουρκία και η Ινδία το έχουν σε υπηρεσία.

Εκτός από τη συζήτηση σχετικά με το εάν η Λευκορωσία πρέπει να υπολογίζεται ως κυρίαρχο κράτος, θα πρέπει επίσης να δώσουμε προσοχή στον αριθμό των παραγγελθέντων συστημάτων S-400.

Οι S-400 σε Κίνα-Τουρκία-Ινδία

Η περίπτωση της Κίνας

Η πρώτη σύμβαση εξαγωγής S-400 με την Κίνα υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 (ανακοινώθηκε το 2015). Παραγγέλθηκαν δύο σύνολα συστημάτων αεράμυνας, η αρχική τους παρτίδα παραδόθηκε το 2018 και οι υπόλοιπες ήρθαν το 2020. Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ήταν, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Ωστόσο σύμφωνα με αναφορές το 2021,  η Ρωσία δεν είχε μεταφέρει όλους τους παραγγελθέντες πυραύλους στην Κίνα.

Από την άλλη πλευρά, όταν η Κίνα αγοράζει ρωσικά όπλα, δεν περιμένει ούτως ή άλλως σταθερές προμήθειες. Για παράδειγμα, αφού βίωσε τις προμήθειες S-300 στη δεκαετία του 1990, το κινεζικό ανάλογο αυτού του πυραυλικού συστήματος που ονομάζεται HQ-9 δημιουργήθηκε αρκετά γρήγορα και σύντομα μπήκε σε σειριακή παραγωγή.

Η απόκτηση S-400 από την Τουρκία

Η σύμβαση από το 2017 για ένα ενιαίο σύνολο Συντάγματος αποτελούμενο από τέσσερα τμήματα για 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια μετατράπηκε σε διαμάχη με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τις προμήθειες του συστήματος Patriot και προκάλεσε ένταση στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον.

Στο αποτέλεσμα, η πώληση του συστήματος αεράμυνας σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ ήταν μια μακροπρόθεσμη απόφαση από το Κρεμλίνο, ενώ το πρώτο πράγμα που έκανε η τουρκική Πολεμική Αεροπορία μετά την παραλαβή των S-400 , ήταν να πραγματοποιήσει μια σειρά δοκιμών που την  αφορούσαν.

Από τότε, όλες οι δοκιμές νέων τουρκικών πυραύλων και αεροσκαφών δεν γίνονται ποτέ χωρίς αυτό το ρωσικό σύστημα.

Μια άλλη πτυχή, που ίσως δεν συνδέεται άμεσα με το κύριο θέμα, είναι ότι μετά την παραλαβή του S-400, η Tουρκία άρχισε επίσης να καταβάλλει προσπάθειες για την ανάπτυξη εγχώριων συστημάτων αεράμυνας στο πλαίσιο του έργου HISAR, συμπεριλαμβανομένου του Siper (παλαιότερα γνωστό ως HISAR-U ) με εύρος εμπλοκής στόχου 100 km.

Οι  S-400 στην Ινδία

Τα παραπάνω καθιστούν την Ινδία τον μόνο πελάτη που βασίζεται πραγματικά στο S-400 Triumf και συνεχίζει να αγοράζει παρά το γεγονός ότι ισορροπεί συνεχώς στα πρόθυρα της κύρωσης.

Το 2018 υπογράφηκε σύμβαση για πέντε σύνολα Συντάγματος (μειωμένος τύπος, δύο τμήματα ανά σετ) συνολικής αξίας 5,5 δις $.

Αν και οι προθεσμίες ορίστηκαν για τον Απρίλιο του 2023, η παραγγελία δεν έχει εκπληρωθεί και η Ρωσία αγωνίζεται να ολοκληρώσει τη συμφωνία. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, μόνο δύο Συντάγματα παραδόθηκαν από τα πέντε.

Περίεργεια- Χωρίς  εκδήλωση ενδιαφέροντος

Ο κατάλογος τέτοιων χωρών περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία, το Μαρόκο, το Ιράκ και το Βιετνάμ.

Εν τω μεταξύ, το σύστημα Patriot λειτουργεί επί του παρόντος σε 18 χώρες και έχει δύο συνεχείς σταθερές συμβάσεις. Ένα από αυτά με το Μαρόκο, το οποίο ήταν μεταξύ αυτών των «περίεργων» αλλά τελικά αγόρασε το σύστημα κατασκευής των ΗΠΑ το 2021.

Η διαφορά μεταξύ «περιέργειας» και πραγματικού ενδιαφέροντος, διαπραγματεύσεων, οριστικοποιημένου συμβολαίου και προόδου είναι τεράστια.

H επιχειρησιακή αξία των S-400 στην Ουκρανία

Τώρα που το S-400 έχει δείξει το  επίπεδο αξιοπιστίας σε πραγματικές μάχες, τα προβλήματα για τους Ρώσους πωλητές όπλων ξεκινούν από την αρχή.

Γιατί είναι δύσκολο να πείσεις κάποιον ότι το S-400 είναι ένα προηγμένο σύστημα αεράμυνας στο ίδιο επίπεδο με το THAAD και το Patriot όταν όλος ο κόσμος βλέπει πόσο θεαματικά καταστρέφονται από ουκρανικούς πυραύλους κρουζ, ενώ ένα εναέριο drone το παρακολουθεί από ψηλά, άθικτο .

Το ίδιο ισχύει και για άλλα ρωσικά όπλα αεράμυνας που προορίζονται να καλύψουν θέσεις S-400 ως ασφάλιση, όπως Tor και Pantsir-S1, για να μην αναφέρουμε τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Το μόνο που μένει να κάνουν οι Ουκρανοί για να θάψουν το εξαγωγικό δυναμικό των S-400 είναι να αναπτύξουν το ATACMS για να δουν αν το ρωσικό σύστημα  μπορεί πραγματικά να αναχαιτίσει βαλλιστικούς στόχους, όπως δηλώνει η Μόσχα"

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται κατά την εκτίμησή μας ότι βρισκόμαστε πρό μιας νέας εξέλιξης στον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με την οποία ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ , ενεργώντας από τον ΕΕΧ κράτους μέλους τους, της Ρουμανίας, θα προβαίνουν σε αναχαίτιση-καταστροφή Ρωσικών drones kamikaze και πυραύλων που θα ίπτανται εντός του Ουκρανικού Εθνικού Εναέριου χώρου, πλησίον των συνόρων με την Ρουμανία. 

Τέλος η συστηματική καταστροφή των S-400 από τους Ουκρανούς με επίκεντρο την Κριμαία εκτός από σοβαρές επιχειρησιακές επιπτώσεις, θα επηρεάσει αρνητικότατα τις εξαγωγές τους σε τρίτες χώρες, στερώντας ένα σημαντικό έσοδο για την Ρωσική αμυντική βιομηχανία.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ