Ένοπλες Συρράξεις

Δόγμα “μακροχρόνιου πολέμου”: Καινοτομία ή απόγνωση; Η Ρωσία τοποθετεί ανθυποβρυχιακό εκτοξευτή πυραύλων RBU-6000 σε τροχήλατο όχημα

Όσο περισσότερο συνεχίζεται ο ευρύτερος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, τόσο πιο απελπισμένες οι ρωσικές δυνάμεις αναζητούν αντικατάσταση οχημάτων μάχης και τόσο πιο περίεργα γίνονται αυτά τα οχήματα.

Ίσως το πιο παράξενο από τα περίεργα  της Ρωσίας: ένα MT-LB με εκτοξευτή RBU-6000 του μεσοπολέμου για ανθυποβρυχιακούς πυραύλους. Μια φωτογραφία που εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο,  απεικονίζει ένα από αυτά τα MT-LB-RBU-6000 σε ένα φορτηγό με επίπεδη επιφάνεια, ίσως καθ' οδόν προς την πρώτη γραμμή της Ουκρανίας.

Η εκρηκτική κεφαλή και οι γομώσεις που χρησιμοποιούνται για την καταστροφή υποβρυχίων και τορπιλών θα χρησιμοποιούνται τώρα πιθανώς για χρήση ως πυροβολικό.

«Η εξέλιξη έρχεται σε μια στιγμή που η αντεπίθεση της Ουκρανίας φέρεται να έχει αποτύχει, με τις ρωσικές εκτιμήσεις να ανεβάζουν τις απώλειες του Κιέβου σε σχεδόν 40.000 στρατιώτες», αναφέρει το eurasiantimes.

Ρωσικό δόγμα του «μακροχρόνιου πολέμου»

Αναφορές  αξιωματούχων των ΗΠΑ έχουν επισημάνει το δόγμα του «μακροχρόνιου πολέμου» της Ρωσίας, και ζητούν  την υιοθέτηση της ίδιας στρατηγικής, για την απομάκρυνση των Ρώσων από το ουκρανικό έδαφος. Αντί για «κέρδη» σε τακτικό επίπεδο, ο πόλεμος της Ουκρανίας μπορεί να εκτιμηθεί ότι θα φτάσει στη δεκαετία του 2030.

Αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή, με μια ατελείωτη προμήθεια δυτικών όπλων, η Ουκρανία μπορεί να παραβιάσει την απόρθητη πολυεπίπεδη άμυνα της Ρωσίας.

Σύμφωνα με μια αναφορά στο Military Ukraine (Militarnyi), το RBU-6000 είναι ένας σοβιετικός ανθυποβρυχιακός εκτοξευτής πυραύλων με σταθερή εγκατάσταση πυροβόλου  με δώδεκα ακτινικά τοποθετημένες κάννες.

Αναπτύχθηκε από το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης 1 και υιοθετήθηκε από το Ναυτικό της ΕΣΣΔ το 1961, το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει εχθρικές τορπίλες και υποβρύχια. Είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό στη σοβιετική εποχή της Ρωσίας, σε ορισμένα από τα σύγχρονα πολεμικά πλοία της και στο ναυτικό της Ουκρανίας. Εκτοξεύει δώδεκα ρουκέτες των 113 κιλών (250 λίβρες), των 213 χλστ. 

Στην ξηρά, το RBU-6000 λειτουργεί βασικά ως ένας πολύ μεγάλος όλμος ή εκτοξευτής πυραύλων . Δεν είναι ακριβώς άχρηστο  ούτε πρωτοφανές. Ο βρετανικός και ο αυστραλιανός στρατός  το χρησιμοποίησαν  σε ρόλους εδάφους , κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το τρέχον ρωσικό δόγμα επιτρέπει τη χρήση  RBU-6000 σε ρόλο βομβαρδισμού ακτής.

Θα είναι αποτελεσματικό;

Ενώ επιχειρούν από τα πολεμικά πλοία του ναυτικού, τα RBU-6000 διαθέτουν έναν μοναδικό μηχανισμό για να φορτώνουν πυρομαχικά από τον αποθηκευτικό χώρο κάτω από την εγκατάσταση.

Όμως, το RBU-6000 που είναι εγκατεστημένο στο τροχήλατο  MT-LB θα φορτίζεται και θα φορτώνεται χειροκίνητα. Η στόχευση, επίσης, θα γίνεται χειροκίνητα, βασιζόμενη κυρίως στις ίδιες αρχές βολής όλμων και καθοδηγούμενου πυραυλικού πυροβολικού όπως το GRAD. Το RBU-6000 MRL είναι, επομένως, πιθανό να είναι λιγότερο ακριβές σε αυτόν τον τρόπο λειτουργίας.

Θα μπορούσε να είναι ένα πείραμα

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν τα συστήματα  πυροβολικού του  ναυτικού για χρήση στην στεριά έχουν χρησιμοποιηθεί στην πρώτη γραμμή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί βίντεο να είναι σε δράση σε καμία από τις ομάδες Telegram της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Ως εκ τούτου, μπορεί να υποτεθεί ότι η Ρωσία πειραματίζεται για λίγο με το σύστημα και θα το δοκιμάσει στα πεδία πρώτα με ειδικούς του ναυτικού, θα αναπτύξει τις κατάλληλες τακτικές και στη συνέχεια θα το ρίξει στη μάχη.

Τίθεται επίσης το ερώτημα εάν η Ρωσία έχει κάποιο πλεονάζον απόθεμα οχημάτων MT-LB και εκτοξευτών RBU-6000, που θα συνδυαστούν με αυτόν τον τρόπο σε μαζική βιομηχανική κλίμακα ή εάν τα δείγματα που φαίνονται παραπάνω είναι απλά παραδείγματα που δοκιμάζονται για τη στρατιωτική τους βιωσιμότητα.

Είναι απίθανο το ρωσικό ναυτικό να αφαιρέσει τους πυραύλους από ενεργά πολεμικά πλοία του στόλου, ειδικά δεδομένης της άνευ προηγουμένου έντασης στη Μαύρη Θάλασσα , τη Βαλτική Θάλασσα και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ωστόσο, αυτές είναι τεκμηριωμένες εικασίες μέχρι να διατεθούν περισσότερα βίντεο στο πεδίο της μάχης και οπτικό υλικό από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (RuMoD).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ